Eisacktaler Kellerei

Eisacktaler Kellerei is de jongste Kellerei van Südtirol. Deze coöperatie heeft 115 leden en maakt jaarlijks zo’n 800.000 flessen wijn. Een bescheiden hoeveelheid voor een Coöperatie. Het ontstaan van coöperaties is doorgaans slecht nieuws voor ambachtelijke producten, maar niet in Südtirol. Hier hebben de coöperaties de regio juist op de kaart gezet, met een kwaliteitsimpuls voor alle wijnen tot gevolg. Veel kleine producenten danken nu hun bestaan aan het voorwerk van de kellereien. De reden voor het oprichten van deze samenwerkingen is omdat de wijngaarden zo versnipperd zijn over het gebied en de boeren vaak maar een klein perceel hebben op de steile hellingen van de hoge bergen. Zelf wijn maken heeft dan vaak geen zin, simpelweg omdat er te weinig most is om überhaupt een tank te vullen. De coöperaties vullen dit gat door hun leden per kilo te betalen voor de verbouwden druiven. De eis is dan wel om je te houden aan de richtlijnen van de keldermeester en zijn agronomen.

Eisacktaler Kellerei is opgericht in 1961 en richt zich voornamelijk op de witte variëteiten. Hun wijngaarden liggen tussen de 250 en de 950 meter. De lagere gaarden zijn voor het weinige rood dat ze maken. Het Eisacktal kan je grofweg in vier delen hakken. Het einde van het dal vlakbij de Oostenrijkse grens is hoog. Hier, rondom het dorp Brixen bestaat de bodem grotendeels uit graniet, hier staan voornamelijk Müller-Thurgau en Riesling aangeplant. Iets meer ten zuiden van dit gebied bestaat de bodem uit Quartz: een leiststeen soort die gemakkelijk verweerde en veel mineralen afgeeft aan de bodem. Nog weer meer ten zuiden, rondom het dorp Klausen, bestaat de bodem uit Klausoniet. Een keihard gesteente, hier vind je Pinot Grigio en Gewurtztraminer. En aan het begin van het dal bestaat de bodem voornamelijk uit Porfyr een vulkanisch gesteente en hier groeit Sauvignon, Chardonnay en Weissburgunder.

Bekijk de website van Eisacktaler Kellerei / Cantina Valle Isarco


Wijnen


  • Eisacktaler Kellerei | Gewurtztraminer 2016

    Südtirol is de geboortegrond van dit ras. Rozenblaadjes en lychee, sap en kracht. Het gaat hier om een droge Gewurtztraminer en de wijn heeft zeker voldoende frisheid om de fles leeg te drinken. Gewurtztraminer vind je ook op meer ...

    Prijs: € 14,50

  • Eisacktaler Kellerei | Müller-Thurgau

    Müller-Thurgau toont zich het beste als de wijn wordt verbouwd op grotere hoogte. De wijngaarden liggen tussen de 700-950 meter. Door de hoogte ontwikkeld de wijn enorm veel florale en aromatisch expressie. Krachtig aards maar toch fris fruit ...

    Prijs: € 12,25

  • Eisacktaler Kellerei | Pinot Grigio 2016

    Uit het Eisacktal een kruidige stuivende Pinot Grigio met zacht wit fruit en fijne spitse zuren. Fiche Technique

    Prijs: € 12,25

  • Eisacktaler Kellerei | Sauvignon

    Deze Sauvignon ruikt naar vers gemaaid gras en grapefruit met sappig geel fruit eronder. En uiteraard met die typische Südtiroler minerale zuren. Fiche Technique

    Prijs: € 12,25