Meroi

De familie Meroi is gevestigd in Buttrio (Buri) in de Colli Orientali van Friuli. De colli Oriental is het meest noordelijk gelegen wijngebied van Friuli. Buttrio wordt gezien als de beste plek in Friuli voor de aanplant van rode druiven. En dit klopt. 
Paolo Meroi is de derde generatie in deze wijnmakersfamilie. Hij heeft zich ten doel gesteld tot de absolute top te behoren en ik ben dan ook blij dat ik hem tijdens het begin van deze imponerende opmars heb leren kennen. In totaal heeft hij nu zo’n 35 hectare wijngaarden, waarvan er op dit moment 12 in productie zijn. De rest is jonge aanplant in het voor hem zeer veelbelovende gebied “Zitelle”.

De oude wijngaarden liggen net buiten Buttrio in een kleine hoefijzervormige wijngaard. De bodem bestaat uit ponca, een arme bodem van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen. Hier staan vooral zijn rode druivenrassen aangeplant. Merlot, cabernet franc en refosco. Daarnaast ook het wit, maar dit is de plek voor rood. De ponca bodem geeft de wijnen diepte en complexiteit, omdat ze diep moeten wortelen om water te vinden in de minerale bodem. De nieuwe wijngaarden zijn, op een plot merlot na, geheel voor witte druivensoorten.

Paolo werkt met zeer lage opbrengsten per hectare, 25 hl of 500 gram per plant. Veel snoeiwerk dus en rigide selectie. Ook wordt er bij Meroi via de biodynamische principes gewerkt. De maanstanden etc zijn van invloed op de beslissingen die er in de kelder en de wijngaard worden genomen.

Dit alles leidt tot wijnen van een buitengewone elegantie en complexiteit. Het fruit in de mond smaakt zo ontzettend gezond en krachtig, het houtgebruik zit dit knallende fruit dan ook totaal niet in de weg. Een buitengewoon geweldige wijnmaker.

#meroineverstops

Ga hier naar de website van Meroi


Wijnen


 • Meroi | Chardonnay 2010

  10 maanden rijping op nieuw barrique zorgt voor een Bourgondische stijl chardonnay uit Friuli met tonen van tropisch fruit. In deze streek is de Ponka veelvoorkomend, een voedingsarme bodemsoort met vulkanische elementen. Dit betekend dat de ranken die ...

  Prijs: € 35,50

 • Meroi | Friulano 2013

  De rijkste Friulano uit het assortiment van Sprezzatura. Van een klein stukje zuidelijke wijngaard van de familie Meroi, waar de bodem veel calcium en ponka bevat. Een wijn barstensvol energie, mooie mineraliteit en toch rond.Witte bloesem, wit fruit ...

  Prijs: € 28,50

 • Meroi | Ros di Buri 2010

  Bio Dynamisch benadering zorgt voor ultra gezond sappig, vrolijk fruit in een verder zeer serieuze wijn. Pure merlot die eindelijk weer doet begrijpen waarom deze druivensoort zo populair werd. Een absolute "must-drink".Download Fiche Technique

  Prijs: € 35,50