Podere San Giuseppe | Stella Viola di Campalto

Stella Viola di Campalto kreeg het domein Podere San Giuseppe in Brunello mee als bruidsschat. Behalve haar huwelijkse staat is er sindsdien nog iets veranderd, ze raakte gefascineerd door wijn. Vanaf het prille begin was duidelijk dat ze daadkracht en gevoel voor stijl had. Stella ging op wijnmaakstage bij buurman Palmucci van Poggio di Sotto, hervormde haar domein met simpele doeltreffendheid en sloeg de biologisch-dynamische weg in.

Sinds de jaren 2000 brengt Stella wijn uit onder haar eigen label Podere San Giuseppe. In het begin was dit slechts één cuvée: Rosso di Montalcino. De wijngaarden waren volgens Stella nog niet klaar voor het grote werk. De Rosso werd echter zó goed ontvangen – beter dan menig andere Brunello – dat ze meteen een grote schare fans kreeg.

Het domein Podere San Giuseppe telt 6 hectare en wordt op geheel natuurlijke wijze beheerd. Terwijl de wijngaarden met de jaren steeds meer inhoud krijgen, is ook het werk in de kelder aan verandering onderhevig. Tijdens de oogst van 2006 werd meestal nog gevinifiëerd in rechtopstaande houten vaten. Nu zijn deze vervangen door grote, conische vaten. Ook doen voorzichtig kuipen van cement hun intrede. Dit alles is nodig om te bereiken wat Stella een “rond mondgevoel” noemt.

Vergeleken met andere wijnen uit de buurt blijkt inderdaad steeds weer dat de Rosso’s en Brunello’s van Stella onwaarschijnlijk makkelijk in de mond liggen. Sommige producenten hebben zóveel talent, door hen ga je bijna denken dat het maken van lekkere wijn een piece of cake is. Dat zijn de écht grote jongens….en meisjes. Kijk voor meer informatie op de website van Podere San Giuseppe.  


Wijnen


  • Podere San Giuseppe | Brunello di Montalcino 2008 / 2009

    Er zijn maar weinig wijnen die zo prettig in de mond liggen als de Brunello van Stella. Ik weet niet of je het ongecompliceerde complexiteit kan noemen of dat dit dan de wijn is waar het woord Sprezzatura ...

    Prijs: € 80,25