Blockparty bij Sprezzatura tijdens de Tour de Czaar
Op 21 september gooien we de remmen los op de Czaar Peterstraat. Als onderdeel van het buurtfestival Tour de Czaar zetten we een vette Italiaanse wijnbar en een groot terras voor onze deur. We…
Wijnreis Sicilië en Sardinië
De laatste keer dat ik Sicilië bezocht was ineens alweer vier en een half jaar geleden. Vlak voor corona bezochten we in januari 2020 het eiland. We kwamen terug met Tenute Bosco van de…
SPREZZATURA X TREES
We werken samen met de tofste nieuwe restaurants van Amsterdam en brengen samen spannende wijnboxen uit! Deze week is de beurt aan TREES op de Zeedijk. Chef Amadou Dia deelt drie van zijn recepten…
EK Selectie Borrel Box
Kijk, omdat de aanval nou eenmaal de beste verdediging is zetten wij met Sprezzatura een wel heel scherp aanvalsplan op voor het EK: De EK borrel box! Zes pijlsnelle doorpakkers om fluitend en in…
ONS EIGEN RESTAURANT & AANKOMEND WIJNFESTIVAL
Wat is er nou leuker dan je passie volgen? Afgelopen week kwam een lang gekoesterde droom uit. We deden een restaurant pop up! Niet iedereen weet misschien dat ik 15 jaar in de keuken stond…
Restaurant Barracuda: 3 recepten & 6 wijnen van het leukste visrestaurant van Nederland!
Restaurant Barracuda opende in de zomer van 2023. De gebroeders Maus en Daan Meeuwig en Joey Baal sloegen hiervoor de handen ineen. Maus en Joey kenden elkaar al jaren van onder andere Restaurant Toscanini.…
Kellerei St. Pauls: De zomerse dagen die voor ons liggen vragen om wijn uit Alto Adige
Trentino-Süd Tirol, onder Italianen bekend als Alto Adige is een eigenwijze regio in het uiterste Noorden van Italië. Niet gek ook, als je bedenkt dat deze regio na de Eerste Wereldoorlog aan Italië “cadeau”…
Nuovi arrivi! In 2024 haalden we al meer dan 50 nieuwe Italiaanse wijnen naar Amsterdam
In de dynamische wijnwereld waarin we ons begeven is bijna altijd wel weer goed nieuws te melden. Onze winkel is weer volgestroomd met spannende nieuwe wijnen en jaargangen. Graag stellen we enkele highlights aan…
Monteraponi Colli della Toscana Centrale Trebbiano vertikaal
Monteraponi is de naam van onze Chianti Classico producent gerund door Michele Braganti en zijn vrouw Alessandra. Het is een oud middeleeuws dorp vlak bij het dorpje Radda, dat ooit toebehoorde aan de Baron…
DEZE WEEK UITGELICHT: BAR BELLINI
WE BUNDELEN ONZE KRACHTEN MET TOPRESTAURANTS Het draait bij Enoteca Sprezzatura om wijn en spijs. Goed eten en goede wijn hebben de kwaliteit om elkaar naar grotere hoogte stuwen waarbij beide elementen nog meer…
PASEN ZOALS ZE HET VIEREN IN ITALIË BIJ DE FAMILIE VAN SOFIA
DE VERTAALDE VERSIE STAAT ONDERAAN DE BLOGPOST “In Italy we always celebrate Easter with the family and Easter Monday with whoever you want. Since I was little, Easter has always been a day of…
HET BESTE WIT UIT DE REGIO FRIULI: KRISTIAN KEBER, VIE DI ROMANS & ROMEO ROSSI
Deze week kregen wij goed nieuws binnen van onze transporteur. De truck met kersverse wijnen uit Friuli is gelost, precies op het moment dat de lente zich voorzichtig laat zien. Fijne timing van het…
Deze week in de Spotlight: Restaurant en wijnbar Sinck
Deze maand staat bij Sprezzatura in het teken van Wijn en Spijs. Goed eten en goede wijn kunnen elkaar tot nog grotere hoogte stuwen. En wie kunnen we beter inzetten om deze boodschap uit…
Giovanni Dri – Il Roncat, Ramandolo Friuli
Kort geleden leerde ik de wijnen van Il Roncat kennen, wat nare steile wijngaard betekent. Ik had in de verte wel eens van Ramandolo gehoord maar het eigenlijk nog nooit geproefd. Ramandolo is gemaakt…
Februari Slow Wine Maand Deel 2
In onze vorige nieuwsbrief hebben we je kennis laten maken met Slow Wine. Slow Wine is een onafhankelijk proefpanel voor Italiaanse wijnen. Producenten sturen per regio hun wijnen in naar de organisatie en die…
Sprezzatura é Slow Wine un matrimonio perfetto
Sprezzatura en Slow Wine, een perfect huwelijk DUURZAAMHEID Wereldwijd groeit de interesse voor duurzaamheid met de dag. Waren vroeger biologische producten een nicheproduct die je alleen bij de Ekoplaza kon vinden en vaak van…
Februari Slow Wine maand
Deze maand staat bij Sprezzatura helemaal in het teken van Slow Wine. Slow Wine komt voort uit de SlowFood beweging. Een zeer invloedrijke beweging die al in 160 landen actief is en zich richt…
Geniet van 15% Korting tijdens DRYJANUARY: Drink minder, Maar beter
Januari. Na de overvloedige decembermaand begint het nieuwe jaar voor veel mensen met matiging en goede voornemens voor een gezondere leefstijl. Even resetten en de weg terugvinden naar de juiste balans. Dry January wint…
Het Verhaal van Barbora Peterikova, Topsommelier bij WILS* van Joris Bijdendijk
Mijn achtergrond had eigenlijk niets te maken met wijn. Oorspronkelijk ben ik afkomstig uit Tsjechië, waar mijn ouders een café runden. Ze vonden het een verschrikkelijk idee dat ik in de horeca zou gaan…
MONTEVERTINE, DE MEEST GEWILDE ITALIAANSE WIJNEN
We zijn verheugd om aan te kondigen dat we voor de eerste keer in de geschiedenis van Enoteca Sprezzatura een klein aantal flessen van het absolute topdomein Montevertine aan onze particuliere klanten kunnen aanbieden!…
Ontdek Onze Gambero Rosso Tre Bicchieri Wijnen!
In de wereld van wijn is het soms knap lastig navigeren. Er is zó veel aanbod, en ook zó veel troep die gemaakt wordt dat je er bijna moedeloos van kan worden. Daarom is…
Wijnreis Toscane September Deel 1
Ik maakte al een heel aantal reizen dit jaar om producenten te bezoeken in Italië. In het begin van het jaar waren producenten bang voor weer een droog jaar net als 2022 waarin praktisch…
Italië, een geurig vat vol verrassingen
Dat Italië geweldige rode wijnen voortbrengt mag allang geen verrassing meer heten. Zelfs de meest verstokte geheelonthouders hebben wel eens van Barolo of Brunello di Montalcino gehoord. Gelukkig groeit in Nederland langzaam het besef…
De Opkomst van Gedreven Horecatalenten: Van Pop-up naar Succesvol Restaurant!
De afgelopen 20 jaar zijn we meerdere malen getuige of onderdeel geweest van menig restaurant Pop-up. Ooit begon het met het roemruchte INTERDIT! concept van Jaymz Pool en Tiddo Post. In kraakpanden werd er…
Ontdek de Intrigerende Aromatische Rode Wijnen uit Italië!
Je kent vast wel de witte wijnen gemaakt van Sauvignon of Gewürztraminer die letterlijk je glas uit stuiven. Ze heftig wordt het bij aromatische rode wijnen misschien niet snel, maar ook daar vind je…
Veronika Pfeifer, De Wijnmaker Van Pfannestielhof, Kiest Haar Favorieten
Begin juni hebben we Weingut Pfannenstielhof uitgenodigd voor een horecaproeverij. Het wijngoed wordt al tientallen jaren geleid door Johannes Pfeiffer en zijn vrouw Margareth. Ondertussen werkt hun jongste dochter Veronika, de zevende generatie en…
Nieuwe jaargangen, nieuwe wijnen, nieuwe vrienden
Dit voorjaar maakt Sprezzatura een frisse nieuwe start. De kelderrestanten zijn grotendeels “opgeruimd”, de nieuwe jaargangen geproefd, de contacten met onze nieuwste wijnmakers zijn gelegd en de koers voor dit jaar is uitgezet. Een…
Coulisse krijgt Michelinster, 16 van onze klanten in de Michelingids 2023
Vorige week maandag keek gastronomisch Nederland weer uit naar de jaarlijkse Michelin uitreikingen. Sommige restaurants met angst en beven, andere werden blij verrast met de meest prestigieuze restaurant onderscheiding ter wereld. In Amsterdam zijn onze vrienden…
Korting op alle wijnen van Eisacktaler Kellerei 5 + 1 Gratis
Omdat we bij Sprezzatura staan voor integere producten van bezielde en hardwerkende wijnmakers, zit het niet zo in onze aard om flink te stunten met onze prijzen. Echter, zo nu en dan maken we…
Margot Los Sommelier van het jaar 2023
Elk jaar kijkt gastronomisch Nederland weer reikhalzend uit naar de Gault&Millau awards, Hier worden de beste restaurants, chefs, gastvrouwen en -heren, nieuwkomers en sommeliers van het Nederlandse restaurantwezen verkozen. Apentrots waren we dat dit…
Zes dingen die je moet weten nu we verhuisd zijn
Zes dingen die je moet weten nu we verhuisd zijn Na een maand flink verbouwen zijn we verhuisd naar ons nieuwe pand. Inmiddels zijn we er helemaal klaar voor om jullie te verwelkomen in onze vernieuwde enoteca!…
Wij gaan verhuizen!
Het moment is eindelijk daar! We gaan verhuizen naar een nieuwe locatie. We kunnen niet wachten om onze nieuwe plek te onthullen. Onze nieuwe wijnwinkel zal een moderne, ruime plek zijn, waar jullie de…
Panettone met Mascarpone en kweepeer
Panettone met Mascarpone en kweepeer Ingrediënten Panettone van Ca’Rugate Kweeperen (koop er genoeg, het recept is heerlijk en je kan de peren na het stoven lang bewaren) Suikerwater: Halve kilo suiker Halve kilo water*…
Gepofte violet aubergine met dashi en macadamia
Gepofte violet aubergine met dashi en macadamia Ik at dit gerecht eerder dit jaar in Tel Aviv bij North Abraxas. Ik ben een grote fan van aubergine, omdat het zo veelzijdig is als groente.…
Rollade van Lamszadel met Cavalo nero en aardappelmousseline
Rollade van Lamszadel met Cavalo nero en aardappelmousseline Zorg ervoor dat je op tijd je lamszadel bij de slager bestelt, want het is niet altijd beschikbaar. Het maken van deze rollade vereist enig handigheid,…
Rauwe zeebaars met puntarelle
Bereidingstijd: 30 minuten | 4 personen Rauwe zeebaars met puntarelle, bloedsinasappel en carambola Ik weet dat het vreemd klinkt, vis met fruit te combineren. Het is echter een gerecht dat ik de afgelopen jaren…
Ravioli gevuld met kastanjechampignons en radicchio in bechamella met gorgonzola
Bereidingstijd: 60 minuten We vertellen je hoe je de deeg, vulling en saus maakt! Op zoek naar een uniek kerstgerecht om je gasten te verwennen? Probeer dan eens crostini’s met tonijn en merg! Deze…
Crostini met Tonijn en merg
Bereidingstijd: 30 minuten | Personen: 6 Voor deze crostini heb je hoogwaardige tonijn van sashimi kwaliteit nodig. Op zoek naar een uniek kerstgerecht om je gasten te verwennen? Probeer dan eens crostini’s met tonijn…
Aangepaste openingstijden feestdagen
Het is bijna kerst en dat betekent dat we onze openingstijden aanpassen om ervoor te zorgen dat je nog steeds bij ons terecht kunt voor al je kerstinkopen! Geen paniek, we hebben het allemaal…
Crostini con fegatini di pollo
Bereidingstijd: 30 minuten | Personen: 6 Toastje met gebakken kippenlevertjes Tijdens de feestdagen zijn crostini’s met kippenlever een heerlijk en smaakvol gerecht om te serveren als aperitief of als bijgerecht. De kippenlever wordt gebakken…
De bekendste Italiaanse Aperitief
Bereidingstijd: 10 minuten | Personen: 1* Aperitivo Spritz Ben je een fan van Italiaanse wijnen en cocktails? Dan heb je vast wel eens een Aperol Spritz geproefd. Deze cocktail is de hoofdrolspeler van de…
Zo maak je een heerlijke Negroni
Bereidingstijd: 10 minuten | Personen: 1* Negroni De Negroni is een iconische Italiaanse cocktail die over de hele wereld bekend is om zijn unieke smaak. Met zijn donkeroranje kleur en de combinatie van zoete…
Openingstijden tijdens de feestdagen
Het is bijna kerst en dat betekent dat we onze openingstijden aanpassen om ervoor te zorgen dat je nog steeds bij ons terecht kunt voor al je kerstinkopen! Geen paniek, we hebben het allemaal…
De perfecte Scroppino
Bereidingstijd: 15 minuten | Personen: 1* Scroppino Een Scroppino is niet alleen heerlijk op een warme zomeravond als digestief, maar maakt ook de sfeer tijdens de feestdagen in de winter nog feestelijker. De romigheid,…
Ter nagedachtenis aan Alexander Gottardi
Vol ongeloof ontvingen wij vorige week het verdrietig nieuws uit Oostenrijk van het plotselinge overlijden van Alexander Gottardi 15 mei 1961 28 mei 2022 In januari 2011 schreven we een memoriam naar aanleiding van…
Wijnreis Noord-Italië Dag 1 | Tenuta Pederzana
Onlangs brachten we een bezoek aan het noorden van Italië. Een indrukwekkende reis waarbij we het genoegen hadden om een aantal fantastische wijnen te proeven en nieuwe producenten te ontmoeten. Blijf als liefhebber van…
Buren in Piëmonte, buren in Winelife
In november brachten wij een bezoek aan Piëmonte, in het noordwesten van Italië. Elk jaar reizen wij meerdere keren af naar Italië, opzoek naar nieuwe aanwinsten, maar voornamelijk om al het nieuws te proeven bij onze huidige producenten.…
Wijnactie NotSoDryJanuary
BUON ANNO | NotSoDryJanuary Terugkijkend op 2021 willen we jou, als onderdeel van #SquadraSprezzatura, bedanken voor de constante en voortdurende liefde en steun. Bij Sprezzatura hadden we een moeilijke start dit jaar, maar uiteindelijk…
Het financieel dagblad hartje Sprezatura
Zoals de meesten van u al wisten levert Enoteca Sprezzatura al jaren Italiaanse kwaliteitswijnen aan de horeca in Amsterdam en ver daar buiten. Sterker nog, vóór de lock downs waren we voor ruim 90% afhankelijk van…
Wij zijn open tijdens de lockdown
WIJ ZIJN OPEN TIJDENS DE LOCKDOWN Sprezzatura is niet alleen een wijnwinkel, maar ook vooral horeca leverancier. De kans is groot dat wij leveren aan uw favoriete restaurant. Deze inmiddels derde lockdown drukt zwaar…
Revisiting the Classics
op deze proeverij worden onze Classics in het spotlicht gezet, de ruggengraat van onze portfolio’s dus. Beste vrienden, somms en relaties van Verkerk, Maandag 11 oktober as. staan we weer voor jullie klaar…
WIJNEN IN DE TUIN WIJNFESTIVAL 4 & 5 SEPTEMBER
https://enoteca-sprezzatura.nl/wp-content/uploads/2021/08/FINAL-PLUS-DATA-WIJNFESTIVAL-2.mp4 De eerste editie van Wijnen in de Tuin bleek een daverend succes. In de zomer van 2020 werd de binnentuin een weekend lang omgetoverd tot Wijnfestival. Een uniek festival met enorm vel potentie,…
DE FIANO GROOTMEESTER IS TERUG VAN WEGGEWEEST
Ciro Picariello We hebben ze gemist maar gelukkig zijn ze er weer! De wijnen van Ciro Picariello zijn een belangrijk onderdeel van onze portefeuille dus we zijn zeer verheugd dat we de wijnen van 2019…
Friuli, een korte introductie
Friuli is de meest oostelijk gelegen wijnregio van Italië en ligt tegen de Sloveense grens aan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon hier de witte wijn revolutie in Italië. Het was…
Maart: Meet the Team #4 – Mattijs “Il Capo” Koornneef
Zoals veel van jullie misschien wel weten leverden we tot 16 maart 2020 onze wijnen vooral aan de horeca. Toen was er door Corona ineens een lock down en na 30 jaar dienden we…
Meet the Team #3: Jim de Goede “The Face”
Je kunt gerust zeggen dat ik een laatbloeier ben op het gebied van wijn. Na diverse omzwervingen in de Amsterdamse horeca streek ik in 2012 neer bij Fa. Speijkervet in de Baarsjes. De toenmalige…
Maart: Meet the Team #2 – Aynsley van Es
Zoals veel van jullie misschien wel weten leverden we tot 16 maart 2020 onze wijnen vooral aan de horeca. Toen was er door Corona ineens een lock down en na 30 jaar dienden we…
Maart: Meet the Team maand #1 – Martijn Benschop
Zoals veel van jullie misschien wel weten leverden we tot 16 maart 2020 onze wijnen vooral aan de horeca. Toen was er door Corona ineens een lock down en na 30 jaar dienden we…
Sabbionare: Topproducent uit Le Marche zonder pretenties
De grootste en bekendste wijngebieden van Italië zijn niet moeilijk onder de aandacht te brengen, daar is altijd belangstelling voor, ondanks de vaak veel te hoge prijzen. Nee, juist de wat minder bekende gebieden kunnen ontzettend verrassen op…
Toppers onder een tientje
deel 1: Luigi Boveri We staan misschien vooral bekend om onze exclusieve niche selectie Italiaanse wijnen, maar er is meer. We hebben een ruime selectie wijnen onder de tien euro die in Italie ook…
Titolo van Elena Fucci in het FD Magazine
Deze maand koos Hilary Akers voor de Aglinanicodruif in haar wijncolumn van het FD Magazine. Ze selecteerde onder andere on Titolo van Elena Fucci. Dit is wat ze erover schreef: ….”want voor 44 euro…
Gegarandeerde levering voor de Kerst in Groot Amsterdam
We vallen onder de essentiële winkels die open mogen blijven meld de Telegraaf, het NOS en Het Parool. Slijterijen en Wijnwinkels mogen open blijven. We verbreden onze openingstijden en zijn vanaf dinsdag 15 december…
Sprezzatura Natale Wijn-Spijs box ism met 6 Italiaanse top restaurants
Kerst vieren we dit jaar thuis, in klein gezelschap. Zoveel is wel duidelijk. Optimistisch als we zijn zien we toch legio mogelijkheden langskomen om er toch iets moois, lekkers en gezelligs van te maken.…
Nieuwe producenten van Sicilië aan het firmament!
Afgelopen januari bezochten we Sicilie, op dat moment realiseerden we ons nog niet dat het voorlopig het laatste bezoek aan Italie zou zijn. Op dat moment hadden we slechts één producent op het eiland…
Sicilie, Island of opportunities
Afgelopen januari bezochten we Sicilie, deze blogpost was even op de plank blijven liggen. We gingen op producentenbezoek bij Girolamo Russo, Cantina Castellaro op Lipari en voor wat onderzoek naar producenten in de omgeving…
In Memorian: Renato Vacca van Cantina del Pino
Renato op Albesani 2010 In September 2019 stuurde ik een uitnodiging naar Renato Vacca om onze najaarsproeverij bij te wonen. Ik kreeg een verdrietige mail terug dat er een paar maanden eerder kanker bij…
Il Marroneto scoort!
Volgens Wine Enthusiast Magazine, Kerin O Keefe, James Suckling, Vinous én Robert Parker, just to name a few, is de Brunello di Montalcino Madonna Delle Grazie riserva 2013, van onze producent Il Marroneto, de beste riserva…
Wijnproeverij en Fritti Misto Mibo
Eindelijk is het weer zover, we organiseren weer een wijnproeverij voor onze klanten van Sprezzatura. Mondo Mediterraneo is al sinds jaar en dag een begrip in de straat en is recentelijk geheel verbouwd. Er…
Decemberwijnen
Decemberwijnen bestaan natuurlijk niet. Wijn is gewoon wijn. Wel is er goede wijn en is er middelmatige wijn. En er is uitzonderlijke wijn. Extra mooie wijn. Wijn die geschapen lijkt te zijn om het…
Taurasi Revisited – Smokey Bandit
Het was een mooie voorjaarsdag drie jaar geleden. We bevonden ons in Campania, de Zuid-Italiaanse regio met Napels als de bekendste stad en we hernieuwden onze kennismaking met Taurasi. Taurasi is een wijngebied op…
Producentenbezoek 2018 (2): Le Marche-Umbria
Tenute Recchi Franceschini Op dinsdagochtend reden we naar Le Marche, het gebied rond Ascoli Piceno. Daar bezochten we wederom een nieuwe loot aan onze stam: Conte Mario Antonio Recchi Franceschini. Deze jonge graaf is…
Producentenbezoek 2018 (1): PUGLIA-BASILICATA
In April van dit jaar ontdekten we op de Vinitaly een aantal producenten waar we van onder de indruk waren. Ook na het terugproeven van de wijnen in Nederland wisten we dat we een…
Puglia: van Jazzo tot Vecchi Alberelli
Bijna 11 jaar geleden reed ik voor het eerst van mijn leven door Puglia. Ik herinner mij de oneindige olijfboomgaarden, de stenen muurtjes en de typische Trulli, de kleine stenen huisjes waar de schaapherders in…
Gekke vissendag met Buurvissen
Vrijdag 20 april is het weer zover: Gekke vissendag bij Sprezzatura! Deze keer zijn het langoustines die je kunt bestellen. We zetten snel een paar recepten op facebook ter inspiratie. Meer informatie. Kijk bij buurvissen.nl hoe…
Op bezoek bij onze producenten in Alto Adige
Zoals elk jaar bezoeken we Alto Adige eind februari. Dat geeft ons de kans de jonge wijnen van de nieuwe jaargang te proeven. Soms al in de fles, maar vaker nog van tank. Het geeft…
Il Marroneto: de Sangiovese fluisteraar
In zijn 40ste jaar als wijnmaker haalde Alessandro Mori van Il Marroneto de allergrootste prijs binnen die je als wijnproducent kunt krijgen. Het toonaangevende “The Wine Advocate” gaf hem 100 punten voor zijn Brunello…
Wijn en groenten
Op groenten wordt vaak neergekeken. Het lijkt of soms of veel mensen meer gericht zijn op het kippetje, de slavink, entrecote of de zalmmoot die op hun bord ligt dan de groenten die er…
Internationals uit het Eisacktal
Deze maand richten we ons op de internationale druivenrassen binnen onze portefeuille. Je vind deze bij ons vooral in de noordelijke regio’s zoals Friuli, Sud Tirol en de Veneto. Daar staan deze rassen al…
De familie Pinot
Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Meunier en nog zo wat. Zijn ze allemaal familie van elkaar of niet? Recent DNA onderzoek wijst uit dat ze eigenlijk een en dezelfde zijn, maar in verschillende…
Producentenbezoek Noord-Italië 2017
Eind februari 2017 was het weer tijd voor het bezoeken van onze producenten in Noord-Italië. De meeste witte wijnen van het nieuwe jaar zitten rond deze tijd net in de fles, of zijn al…
Bodemsoorten in Italië
Italië heeft tal van bodemsoorten, sommige meer voor de hand liggend dan andere. Een veel voorkomende soort is bijvoorbeeld vulkanisch gesteente, de gebieden op en rond de Etna of de Vesuvius zijn daar bekende voorbeelden…
Toscane: non solo rosso
Toscane, en misschien wel heel Italië, is vooral bekend vanwege zijn rode wijnen. Maar ook Toscane heeft natuurlijk voor de witte wijnliefhebber ook mooie wijnen te bieden. Vooral San Gimignano is bekend vanwege de…
De kleintjes onder de groten
Toscane is als wijnregio in diversiteit ongeëvenaard in Italië. Vele van de verschillende DOC’s en DOCG’s zijn wereldberoemd. Sommige vanwege hun klassieke wijnen gemaakt van Sangiovese anderen juist weer vanwege hun Super Tuscan status…
Toscane, een introductie
Toscane kent een rijke historie. Van oceaanbodem, tot bakermat van de renaissance en van een continue strijdtoneel. Eén om tot de beroemdste wijnregio’s van de wereld te behoren. ETRUSKEN Van de 9 tot de…
Brunello di Montalcino – Koningin van Italië
Als Barolo de Koning van Italië is, dan is Brunello di Montalcino zijn Koningin. Beide brengen terroirgedreven topwijnen voort, beroemd in de hele wereld. En beide zijn omgeven met legendes, mythes en controverse. Zoals…
Bubbels en Italianen
Als we van buitenaf naar Italie kijken zien we, bijna zolang als ik me herinner, een land dat door de politiek verscheurt is of wordt. Het noorden versus het zuiden, rijk versus arm en…
Italië: Het land van de duizend druivenrassen
En volgens sommige onderzoekers zijn het er zelfs nog veel meer. In zijn boek Native Wine Grapes of Italy noemt Ian d’Agata zelf geen exact aantal druivenrassen, maar hij telt 377 druivenrassen waar commercieel wijn van wordt gemaakt.…
Gambero Rosso – Tre Bicchieri 2017
Zoals elk jaar is de maand september de tijd dat de Italiaanse wijngidsen met hun prijzen komen. Nog altijd is de Gambero Rosso, met zijn Tre Bicchieri, de meest toonaangevende en invloedrijke van alle…
'Baroloresco'
In Toscane hebben ze rode wijn uit Montalcino, Montepulciano en de Chianti Classico. Met de druif sangiovese in de hoofdrol. De beste wijnen van Italië zeggen ze daar. In Piemonte hebben ze Barolo en…
Barolo en Barbaresco jaar in jaar uit
Met nebbiolo als maandthema kunnen we ons uitgebreid weiden aan de grootse wijnen die deze druif voortbrengt: Barolo en Barbaresco. Elk van onze producenten heeft een eigen benadering. Wat overeenkomt is vaak de klassieke…
Gouden kans: Grootse witte wijnen van Vie di Romans
Ontdek zelf hoe Vie di Romans rijpt:Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Dolee’ (Friulano) ’07 ’08 ’09 ’10 ’11Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Vieris Sauvignon’ ’07 ’08 ’09 ’10 ’11 We werken al een kleine twintig jaar met…
Zomer | Wijnen & Vakantiebestemmingen
Nog slechts een paar weken op de teller totdat de zomervakantie begint. Tot die tijd, of tijdens, kun je bij ons genieten van een heerlijke selectie zomerwijnen, maar waar moet je nou in Italië…
Producentenprofiel | Pfannenstielhof
Pfannenstielhof, gevestigd in Bolzano in Südtirol is al jaren de huisleverancier van rode wijnen uit Sud-Tirol. Deze Hof is al tweehonderd jaar in familiebezit en bewijst dat uitzonderingen de regel bevestigen. Hier geen wijngaarden…
Juni | Gekoeld licht rood en rosato
Deze maand lichten we niet een regio uit, maar een type wijn. Natuurlijk ligt in de zomer de nadruk vooral op witte wijnen. Zelf ben ik op het balkon of in het park dol…
Campania | Costa Amalfi
Het klinkt wellicht vreemd, maar Italië is een jong wijnland. Vreemd gezien de historie van dit land, hoe lang hier al druiven aangeplant staan en daar wijn van gemaakt wordt. Maar jong in het opzicht…
SuperSoave
In Soave hebben een aantal wijnboeren zelf het heft in handen genomen. Ze besloten een onafhankelijk consortium op te zetten om zo hun product te beschermen. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd in Soave waardoor nu…
Producentenbezoek Piemonte & Veneto 2016
De afgelopen jaren bezochten we in februari de regio’s Piemonte en Toscane. Dit jaar besloten we het anders te doen en combineerden we Piemonte met de Veneto. Minder kilometers en ook een aantal minder…
De Veneto, miskent Spumante walahalla van Italië
Maart roert zijn staart. En zo ook wij. We komen bij ons Veneto thema meteen scherp binnen, om een lans te breken voor de hoogwaardige bubbelwijnen uit de Veneto. Een aantal jaren geleden leek…
Piedmonte, een liefde die almaar verdiept
Piemonte was een van de eerste regio’s van Italië die ik bezocht. In een ver verleden, vervuld met een onzekere prille liefde voor een vrouw terug in Nederland, hunkerend naar haar gezelschap en tegelijkertijd…
Bubbels: feiten en fabels
Mousserende wijn is de algemene benaming van wijn met daarin koolzuurgas (CO2). Er zijn in principe twee (verantwoorde) manieren om deze wijn te maken: de méthode traditionnelle, met een tweede vergisting op de fles…
Winterse wijnen
Richting de winter en de tijd die je dan aan tafel doorbrengt. Tenminste veel van mijn vrienden en familie. Ik sta meestal in de keuken. De keuken is voor mij de prettigste plek in huis.…
Producentenbezoek Midden Italie 2015
Eindelijk, we mochten weer naar Italie, het was immers al een maand of twee geleden dat we er voor het laatst waren. Ons doel lag in Midden-Italië. Twee jaar gelden raakten we hopeloos verstrikt…
Laatste informatie Najaarsproeverij 2015
Morgen staan er 20 Italiaanse en Franse producenten voor u klaar tijdens de Najaarsproeverij en om te zorgen dat u goed voorbereid van start kunt gaan, zetten we alle informatie nog een keer op…
Najaarsproeverij 2015
De inschrijvingen voor een van de leukste proeverijen van het jaar zijn weer geopend, de najaarsproeverij: La Grande Degustazione! Op 14 en 15 november vind voor de vierde keer de jaarlijkse najaarsproeverij van Sprezzatura/Verkerk…
Rare druiven
Italië is het land met de meeste inheemse druiven ter wereld. Volgens sommige bronnen zijn het er zelfs meer dan 500! Maar al zouden we ons beperken tot de minimaal 350 die überhaupt worden gebruikt…
Gekoeld rood
Het klinkt misschien gek, maar veel rode wijn is ook gekoeld lekker. De regel is: hoe lichter/fruitiger de wijn, hoe meer geschikt om wat kouder te drinken. Tannines zijn gekoeld niet lekker. Dus volle,…
Producentenbezoek Noord-Italie. Deel 2: Veneto
Daniele Portinari Vorig jaar bezochten we Daniele Portinari voor het eerst. Toen huurde hij nog ruimte in een kelder van een vriend. Sinds kort heeft hij zijn eigen cantina. In een kleine ruimte van…
Producentenbezoek Noord-Italie. Deel 1: Sud-Tirol 2015
Normaal gesproken bezoeken we Noord-Italie in februari of begin maart. Dan is het er altijd grauw en donker en moeten regelmatig de sneeuwkettingen nog om. In het kader van de afwisseling besloot ik dan…
Campania | Oud terroir herontdekt
Eind februari van dit jaar waren we in Campania. Op bezoek bij onze eigen en een aantal nieuwe producenten. Binnen deze laatste categorie werden we vooral enthousiast van de wijnen van Calafè. Omdat deze…
Tenute Sella – l'altro nebbiolo
Nebbiolo is de beroemde druif die aan de basis staat van het deftige rood uit Barolo en Barbaresco. Er wordt echter ook elders in de Piemonte fantastische wijn van deze druif der druiven gemaakt.…
Producentenbezoek Piemonte Februari 2015
Dit jaar hadden we ons producentenbezoek aan Piemonte en Toscane aan het begin van het jaar gepland. Het combineren van deze streken wordt zo langzamerhand een “tour de force” vanwege het grote aantal producenten…
De druif Vernaccia bestaat niet
De druif Vernaccia bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor meerdere druivensoorten die geen familie van elkaar zijn. Vernaccia betekent zoiets als ‘inheems’, ‘van hier’. Het gaat dan ook om druivensoorten die uniek zijn…
Girolamo Russo een opmerkelijke man
Girolamo Russo, onze producent van Etnawijnen, is een opmerkelijke man. Gesloten, zeer eigenzinnig en erg vasthoudend. Hij is bovendien weliswaar wijnmaker, maar hij is ook een klassiek geschoold pianist en hij heeft een graad…
2014 | Een korte terugblik
In 2014 bezochten we 21 van onze eigen producenten, 16 (potentiële) nieuwe producenten, de grootste wijnbeurs van Italië in Verona en 9 professionele proeverijen in Nederland. We legden tijdens de bezoeken in Italië 4283…
Terugblik Overzichtsproeverij 2014
Afgelopen weekend presenteerden we een groot aantal van onze wijnen op de jaarlijkse overzichtsproeverij. Maar liefst 8 producenten waren persoonlijk aanwezig om hun wijnen te presenteren. De twee dagen waren zeer druk bezocht, in…
Overzichtsproeverij | Sprezzatura & Bolomey
Zondag 2 november organiseren we samen met Bolomey (Franse wijnen) onze grote, jaarlijkse overzichtsproeverij. Plaats van handeling: Felix Meritis op de Keizersgracht in Amsterdam. Bij deze proeverij zullen een aantal producenten van ons aanwezig…
Gelauwerd wit uit Midden-Italië
Vroeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon in Friuli “de witte wijn revolutie” van Italië. Op die plek werden voor het eerst volgens de Franse manier de wijnen gefermenteerd en opgevoed.…
De druivenknuffelaar is terug
Il ritorno del coccolone delle sue uve Guido Porro, de druivenknuffelaar, is terug, of eigenlijk: de wijnen van de nieuwe jaargang zijn binnen. Wederom verrast Guido ons met zijn sappige zoetgevooisde Piemontese wijnen die…
De Grote Hamersma 2015: mooie cijfers voor Sprezzatura
Mooie serie wijnen in De Grote Hamersma met even mooie cijfers! Ca’ Rugate, 2013, San Michele Ciro Picariello, 2011, Fiano di Avellino Ciro Picariello, 2011, Irpinia Gumphof, 2012, Praesulis Sauvignon Blanc Simone Santini, 2010, Vigna…
Czaar Peter Festival
Op zondag 14 september organiseren de winkels in de Czaar Peterstraat weer het Czaar Peter Festival, met live muziek, DJ’s, eten en drinken. Komt allen langs, wij verzorgen de wijnbar!
Bacchus Wijnfestival 5, 6 en 7 september
Op 5, 6 en 7 september 2014 opent het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse bos haar deuren voor iedereen die op zoek is naar een festival met in de hoofdrol meer dan 250 wijnen…
Producentenbezoek voorjaar 2014 | Deel 2: Piemonte
Cantina del Pino Nadat we onze producenten hadden bezocht in Toscane reden we door naar Piemonte. Als eerste bezochten we Renato van Cantina de Pino. We vonden hem terug in de wijngaarden. Hij gaf…
Valpolicella van Valentina
Het regent nieuwe producententoevoegingen de laatste weken. Vorige week kwam de nieuwe Verdicchio dei Castelli di Jesi “Capovolto” van La marca di San Michele binnen. En nu kunnen we met veel trots de Ripasso…
Meer Le Marche!
Vorig jaar tijdens ons producenten bezoek van Midden-Italie 2013 ontdekten we het kleine bedrijf La Marca di San Michele. 3 jonge mensen die de wijngaarden van hun opa weer zelf zijn gaan bewerken en…
Monteraponi | Chianti Classico
Centraal gelegen in het Chianti Classico gebied ligt Radda. Hier staat het zomerhuis van de familie Braganti. Jarenlang verpachtten ze hun wijngaarden, maar sinds 1997 zwaait Michele hier de scepter over de wijngaarden en…
Zomerproeverij
Het was warm en het was zonnig. En de te proeven wijnen op onze zomerproeverij van zondag 18 mei konden op veel bijval rekenen. Een paar wijnen vielen extra goed in de smaak. Bij…
Degustazione vini estivi | Zondag 18 mei
Aanstaande zondagmiddag organiseren we alweer onze tweede proeverij van het jaar. Die middag staan er maar liefst 18 wijnen te trappelen om geproefd te worden: WIT Erste + Neue – Südtirol – Pinot Grigio…
Vinitaly 2014 | La Dolce Vita
4100 wijnproducenten uit heel Italië, 150.000 bezoekers waarvan 50.000 bijzonder goed geklede Italianen, 4 volle dagen begin april, 83 km stevig doorlopen, 221 geproefde wijnen, 6 fietsen, 48 zonuren en overdag gemiddeld 26 graden…
La Primavera! | 23 maart voorjaarsproeverij
Zondag 23 maart organiseren we de eerste wijnproeverij van het jaar in onze winkel aan de Czaar Peterstraat 118. We presenteren u graag onze nieuwe vondsten en klassiekers. U bent van harte welkm tussen…
Timorasso Report
Donderdag 23 januari organiseerde Ricardo Bregstein (Il Commendatore) en ik samen een overzichtsproeverij van wijnen gemaakt van het druivenras Timorasso. Ricardo maakt zelf wijn in de Colli Tortonesi in Piemonte, de bakermat van de…
Chianti Classico laat zich niet in een hokje stoppen
Zelfs doorgewinterde wijnschrijvers/bloggers/ sommeliers/importeurs kunnen geen chocola meer maken van het Chianti gebied. Wat is Chianti Classico nou in hemelsnaam en waar smaakt het naar? Tegenwoordig mag gewoon alles: wijnen van 100% sangiovese, maar…
Eindejaarswijnen bij Sprezzatura
Dit jaar hebben we maar liefst vijf mousserende wijnen om uit te kiezen. Twee prachtige prosecco’s een extra dry en een brut waar geen sulfiet aan toe gevoegd is. Hamersma kende hem een 9…
De Grote Naajaarsproeverij | Fattoria Ambra
Komt dat proeven! Toscane, bakermat van de schone kunsten en krachtige wijn. In het DOCG Carmignano ligt Fattoria Ambra, het domein van Beppe Romei Rigoli. Sinds jaar en dag maakt hij doorleefde wijnen in…
De Grote Najaarsproeverij: Vie di Romans is er bij
In restaurant As kun je terecht voor een uitgebreide proeverij. Bolomey en Verkerk wijnimport/Sprezzatura | Enoteca Italiana halen de beste wijnproducenten uit Frankrijk en Italië. Ook Vie di Romans uit Friuli is er bij…
De Grote Najaarsproeverij: De eerste tip van de sluier: Paolo Meroi
Deze derde generatie wijnmaker heeft zich ten doel gesteld tot de absolute top te behoren. Zijn rode druivenrassen moeten diep wortelen om water te vinden in de minerale ponca bodem. Paolo werkt vanuit biodynamische…
De Grote Hamersma 2014
Afgelopen vrijdag verscheen De Grote Hamersma 2014. We stuurden dit jaar 19 wijnen in, de inzending is integraal in de Hamersma opgenomen! We scoorden voor meer dan 50% van onze wijnen een 9. Hier…
Midden-Italiaanse Schoonheden
Een jaar geleden begon De Zoektocht in de Marken. We zijn de diepte ingedoken, hebben zeeën Verdicchio geproefd en ons door meren Pecorino heen gecrawled. Dit alles was niet voor niets, we hebben in…
Vini Veri, wijn zonder toevoegingen
In Frankrijk is er al langere tijd een beweging actief die wijnen zonder toevoegingen zoals bijvoorbeeld sulfiet propageert. In Italië vindt er nu enige navolging van deze beweging plaats. Persoonlijk ben ik niet altijd…
Onze Pinot Grigio's beoordeeld door Wine life
We lopen weg met lovende recensies voor twee Pinot Grigio’s die wij instuurden voor de PG Koopgids van Winelife. De Pinot grigio van Erste+Neue is een must en krijgt vijf sterren/trosjes en Dessimis van…
Süd-Tirol/Alto Adige
Deze Column verscheen eerder in de Cucina Italiana. Bij een recent bezoek aan een producent in Alto Adige, waar we nog niet eerder waren geweest, vroegen we of hij al exporteerde naar het buitenland.…
Eetfotoobsessie
Ik heb last van een dwangneurose. Elke keer als ik een bord eten voorgezet krijg moet ik er een foto van maken. Ook van elke fles wijn die ik onder ogen krijg en vervolgens…
Onbekend maakt zeer bemind
Pelaverga, Ruché, Timorasso, Nerello Mascalese, Inzolia, Carricante, Garganega. Wie kent ze niet? Nebbiolo, Barbera, Greco di Tufo, Pinot Grigio, klinken wellicht al wat bekender in de oren. Dit is slechts een zeer kleine greep…
Producenten bezoek Noord-Italië deel 2: Veneto
Deel twee van het reisverslag over Noord-Italië. Fratelli Bortolin, Valdobbiadene, Veneto Eens in de paar jaar wippen we weer even langs bij de Gebroeders Bortolin. Prachtig gelegen in het hart van het Valdobbiadene gebied.…
Elena Fucci | Aglianico del Vulture Titolo
Rob Verkerk, mijn illustere inspirator en oprichter van Verkerk Wijnimport, rende ooit bijna manisch van enthousiasme Caffe Toscanini binnen met een fles wijn die we ab-so-luut moesten proeven. Ik stond in de keuken, het…
Bijzondere bubbels uit Italië
Italië kent net als Frankrijk een rijke traditie aan bubbelwijnen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Prosecco. Nederland is de laatste jaren bijna verdronken in een overaanbod van deze sprankelende wijn. Dat lijdt nu tot…
Najaarsproeverij met onze topwijnen
Zondag 16 december organiseren we de laatste wijnproeverij van het jaar. We grijpen de kans om op deze eindejaarsproeverij een aantal exclusieve wijnen voor u open te maken. Niet alleen als afsluiter van een…
Gastronomische literatuur bij Sprezzatura
Wijn is meer dan een alcoholische vloeistof achter een etiket. Bij Sprezzatura hebben we het dan ook vooral over wat er ìn die fles zit. De herkomst, de druif en over de producent die…
Friulano | Complex en gastronomisch
Soms heeft witte wijn de complexiteit van een glas water en leidt het tot diepe teleurstellingen. Er zijn gelukkig ook momenten in het leven dat je aangenaam wordt verrast – in Italië gebeurt dat…
De ideale afsluiter
Pittoreske keldertjes, oude mannetjes met alpinopetjes op en heren met een bourgondisch postuur die genieten van een glas wijn waarbij de tijd lijkt stil te staan. Es war einmal, maar niet langer, de wijnwereld…
De Grote Hamersma 2013
We staan weer met een aardige selectie in de nieuwe Grote Hamersma 2013. Hieronder vind u de wijnen en het cijfer dat Harold gaf. Als u op de wijn klikt komt u direct in…
Nieuwe jaargangen uit San Gimignano
De beroemdste witte wijnen uit Toscane komen uit San Gimignano. In de bodem zitten veel schelpen en kalk nog uit de tijd dat Toscane deel uitmaakte van een binnenzee. Dit is precies het terroir…
Di Zabbia | Limoncello extraordinaire
Brandon Zabbia heeft een jaar geknutseld aan zijn limoncello recept. Aan de basis stond het recept van zijn Italiaanse familie en van daaruit ging hij op zoek naar verdieping en balans. Het eindresultaat is…
Erste+Neue | Een kellerei met de persoonlijkheid van een kleine producent
Vier jaar geleden proefden we na een lange interval weer de wijnen van Erste+Neue. Ze waren in het nieuwe millennium de weg een beetje kwijt geraakt en dat was voor ons toen de reden…
''La Primavera'' proeverij 15 april
Op zondag 15 april organiseert Sprezzatura | Enoteca Italiana haar eerste proeverij. U bent van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 op de Czaar Peterstraat 118. Kom en Proef het lentegevoel van Italia in uw…
Manna door Mama
Kunstenaar Karel Goudsblom gelooft in de ontmoeting. Dus maakt hij al jaren kunst waarbij mensen elkaar ontmoeten. Van een mini-eenpersoonsrestaurant tot een geweldige ceramieken barbecue voor velen. Ook organiseert hij al jaren in zijn…
Rood uit Friuli | merlot van Meroi; een klasse apart
Een aantal weken geleden (al weer) was ik voor een korte vakantie in Venetië. In mijn vorige blogpost heb ik hier uitgebreid over geschreven. Ook kondigde ik daar een nieuwe wijnontdekking aan waar ik…
2011 | Een terugblik
Verkerk wijnimport importeert al ruim twintig jaar wijnen uit Italië. Het bedrijf, opgezet door Rob Verkerk, slaagde erin om toonaangevend te worden in Nederland op het gebied van Italiaanse wijn. Een geweldige klus zeker…
Sprezzatura is geopend!
Onze nieuwe wijnwinkel Sprezzatura | Enoteca Italia is een paar dagen voor de kerst opengegaan. We zijn door de buurt bijzonder enthousiast en gastvrij ontvangen en hebben heel wat kerstdiners voorzien van Italiaanse wijn.…
HoudHardHoofdHard | Verkerk Wijnimport steunt de kunsten
Hard//hoofd is een online tijdschrift voor iedereen die interesse heeft in kunst, cultuur, politiek, wetenschap en aanverwante (on)belangrijke zaken. Met hard//hoofd hou je jezelf op de hoogte van wat er écht toe doet: vroeger,…
Uitgelicht | Kookboek Wild en Gevogelte
Soms komt er een boek uit waar ik écht blij van word. Claartje Lindhout, van oudsher kok, heeft zo’n boek gemaakt. Ze heeft in verschillende restaurants gewerkt, waarvan Vermeer in Amsterdam de bekendste is.…
NIEUW! Pacherhof – Andreas Huber | Finesse en elegantie als uitgangspunt
Hoog in het Eisacktal in Südtirol maakt Andreas Huber witte bergwijnen naar Oostenrijkse snit. Van onder meer grüner veltliner, kerner en riesling. Zijn wijnen zijn glashelder van smaak en bezitten grote finesse en elegantie.…
Monteraponi | Als must beoordeeld door Gert Crum in Winelife
In het wijntijdschrift, Winelife, van deze maand wordt voor de koopgids het Chianti Classico gebied uitgelicht. Onze Chianti Classico van Monteraponi wordt gezien als een absolute must en kreeg de hoogste onderscheiding van 5…
The Wine Set | 12 november Italiaanse Aperitivo in Amsterdam
De Povlakte, de meeste Italië liefhebbers scheuren er doorheen op weg naar Florence, Rome of nog verder richting het zuiden. Sla je echter bij Parma af, dan ben je verkocht. De geur van Proscuitto…
Restock bij Verkerk
Need I say more. Thanx Brandt&levie en Bocca voor het mooier maken van het bestaan. Nu nog bedenken wat we bij die vleeswaren en verse worst gaan drinken. Sangiovese van Bissoni? De nieuwe Langhe…
Master Class Poderi Boscarelli deze zondag door Verkerk Wijnimport
Hard aan het werk om een mooie master class te geven deze zondag. Hij zal in het teken van Toscane staan en in het bijzonder van Poderi Boscarelli. Een icoon van een producent uit…
Le ragnaie | dit weekend bij Harold Hamersma in het NRC
In 2010 (oogst 2008) zijn we begonnen met de biologische Montalcino wijnen van Riccardo Campignotti’s domein Le Ragnaie. Na een jarenlange zoektocht in Montalcino en omgeving die vooral diepe dalen kende van ongekende teleurstelling…
Luigi Boveri barbera "Boccanera" | Deze maand in de Delicious
Luigi Boveri is onze barberaman uit de Colli Tortonesi in het oosten van Piemonte. Zijn basis cuvee de Boccanera krijgt een steeds grotere fanbasis. Deze maand schreef Ellen Dekkers in de Delicious er het…
Verkerk Wijnimport op de New Food Fair
New Food Fair 3 september 2011, Haarlemmerstraat 12.00- 18.00 Op de valreep nemen we deel aan de New food fair in de haarlemmerstraat. Deze markt wordt alweer voor de 15de keer georganiseerd en staat…
Stem op Verkerk voor de beste wijnwebwinkel van het jaar 2012
Wat is de beste online wijnwinkel? By the Grape organiseert elk jaar de verkiezing van beste wijnwebwinkel van Nederland. Geen overbodige luxe, want alleen al in ons land zijn er hier meer dan 250 van.…
NIEUW! Tenuta Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano "Vigna ai Sassi" 2007
Grote, witte wijn zonder hout, van de vernacciadruif. Dat maakt Simone Santini op Le Calcinaie, een domein zo’n vier kilometer buiten San Gimignano. Zijn riserva Vigna ai Sassi rijpt na de vergisting twee jaar…
Hamersma schrijft in het NRC over mannenrosé van Fattoria Ambra
Deze week schrijft wijnautoriteit en recensent Harold Hamersma in het NRC Handelsblad over rosé. Iedereen lijkt er over uit dat rosé een volwaardige wijn is. In Italië wordt ook rosé gemaakt, maar Italianen drinken…
Boccakoffie van de maand | Papua-New-Guinea, Agoga Estate
We willen Nederland heel graag kennis laten maken met de koffie van Bocca. Elke maand selecteren we daarom voor u een “Boccakoffie van de maand”. Deze is onderdeel van het Essentiële Levensbehoeften Pakket van…
Girolamo Russo | Vurige en complexe wijnen van de Etna
Vijf jaar geleden reisden we voor het eerst naar Sicilië om het gebied rondom de Etna te bezoeken. We waren geboeid door de wijnen die we hadden geproefd van de steile hellingen van deze…
Of je worst lust | De gedroogde worsten van Brandt & Levie
“Of je worst lust!” is een kreet die ik al jaren gebruik. Vroeger al, toen ik in de keuken werkte en meters verse worst stond te “proppen” voor het diner. Maar tegenwoordig ook nog,…
Verkerk Wijnimport op Italië Evenement Smaak & Stijl
Om u in Italië te wanen, hoeft u niet altijd ver te reizen. U kunt bijvoorbeeld ook in ons land naar het Italië Evenement Smaak & Stijl. Dit vindt plaats op 27, 28 en…
Biologisch versus balans
Biologische wijnen zitten in de lift. Steeds meer producenten maken hun wijnen dan ook volgens de biologische regels van het spel en consumenten wil deze ook steeds vaker drinken. Het predicaat “biologisch” is dus…
Toscanini Venticinque | Kookboek van het jaar
Het kookboek Venticinque, waarmee Caffè Toscanini in 2010 haar vijfentwintigjarig bestaan vierde, werd niet alleen verkozen tot beste kookboek van Nederland, maar ook tot het beste Italiaanse kookboek op aarde. Zowel eigen als wijs zijn…
In Memoriam | Gijs Thio
Gijs Jan Thio 13-03-1970 | 26-02-2011 Maandag jongstleden 28 maart is mijn goede vriend en compagnon na een vermissing van ruim een maand gevonden in het water bij het Oosterdok in Amsterdam. Het is…
2010 in Noord Italië deel 1
Afgelopen februari bezochten we onze producenten in Noord Italie om een beeld te krijgen van het oogst-jaar 2010. De berichten die ons bereikten in Nederland waren niet overwegend positief en dus was het goed…
Luigi Boveri | betaalbare barbera
Luigi Boveri maakt weergaloze barbera’s met ouderwetse signatuur. Dat doet hij in het oosten van Piemonte, de Colli Tortonesi om precies te zijn. Het is een gebied dat maar weinig mensen kennen. Onverdiend: hier…
Italie | Gidsland
De wereld van de Italiaanse wijn is voor ons transalpijnen terra incognita. Een gids wil nog wel eens helpen om de weg te vinden. En wat je van die gids moet vinden?: de waarheid…
In Memoriam | Bruno Gottardi
In het voorjaar van 2010 bezochten we het legendarische Weingut Gottardi in Südtirol. Als we andere producenten over ons bezoek vertelden, waren ze altijd vol lof over de wijnen van Bruno Gottardi. Maar ook…
Literatuurlijst | Wat leest Enoteca Sprezzatura over wijn en eten?
Omdat we wel eens, maar niet altijd, het wiel uit willen vinden kijken we regelmatig in een boek over wijn en eten. Hieronder de fijnste en nuttigste titels. MacNeil, Karen | The Wine Bible…
Geopend: Onze nieuwe website | Webshop en cursus ineen
www.verkerk-wijnimport.nl is vernieuwd. Wat is er veranderd? U kunt nu heel eenvoudig wijn bestellen in de webwinkel en binnen een paar dagen staan de flessen bij u thuis. Maar we zijn vooral trots op…
Veelzijdig Valpolicella
Het Valpolicella gebied kent rode wijn in vele gedaantes. Het is een van de weinige gebieden in Italië die dezelfde wijn in vier versies maakt. Basis rode wijn (Valpolicella), wijn gepimpt met de persresten…
Wijn en spijs | Verkerk als vraagbaak
Wijn is niet gemaakt om alleen te drinken. Tenminste, volgens de aloude boerenetiquette drinkt men enkel wijn tijdens het eten. Wat er dan gebeurt is (ont)spannend, onvoorspelbaar en soms zelfs spiritueel. Onze ervaring is…
Bonen en Druiven; basismateriaal voor Godendranken
We zijn altijd op zoek: naar de beste wijn, het beste vlees en de meest verse vis. Maar ook naar de beste koffie. Zodra ons vliegtuig aan de grond staat in Italië, rennen we…
Interview met de man achter Bocca koffie | Menno Simons
Koffie komt uit Ethiopië en espresso is een Italiaanse uitvinding. Voor de wereldtentoonstelling van 1906 in Milaan was er snel veel koffie nodig, en met boilers in de machines kregen de Italianen dat voor…
Volg ons op Facebook
Op zoek naar wijn doorkruisen we heel Italië. Fantastisch werk, maar de dagen zijn lang met veel wijnproeven en autorijden. Wat ons gaande houdt, is de troost van de lokale keukens. Onderweg is er…
Pinot Noir genetisch manipuleren
In dit filmpje beargumeteert Barry Schuler de mogelijkheden en voordelen van genetische manipulatie, en dan met name gefocused Pinot Noir. Hij was betrokken bij grote internet/ IT projecten en is mede-eigenaar van Meteor Vineyard…
Wijn en de rechtse hobbies
WikiLeaks komt nu met een beschamend bericht uit Frankrijk. Oud premier en burgemeester van Parijs Chirac kwam nog in het nieuws toen de door hem volgelegde gemeentekelder onder de hamer moest. De boekhouders konden…
Montepulciano onder vuur
Vino Nobile di Montepulciano is zou oud als de renaissance, en de DOCG status van die deze gerennomeerde Toscaanse denominatie viert op 14 december 2010 haar 30ste verjaardag. Nu zit er een kink in…
Südtirol in de Betuwe
Een Südtirol wijnavond in de Betuwe, waarom niet? Jouke de Bruin van restaurant Kok en de Bruin in Tricht nodigde ons uit om samen met hem zo’n avond te organiseren. Zestien november was het zover. Jouke…
Vier vragen aan Jouke de Bruin, sommelier en eigenaar van Restaurant Kok en de Bruin in Tricht
We willen altijd graag weten wat het hart van een sommelier sneller doet kloppen. Na de Sud Tirol avond in Tricht hadden we al een vermoeden, maar toch voelden we Jouke nog even aan…
Baas boven baas: Poderi Boscarelli
Soms is iemand ergens gewoon de beste in. Daarop hoeft geen overdreven groot etiket geplakt te worden, maar het mag best gezegd worden. Poderi Boscarelli is de beste wijnmaker in Montepulciano. Niet een van de drie, maar…
Grenzeloos Piemonte
Wie denkt dat wij alleen maar Italiaanse wijn proeven, heeft het mis. In onze vrije drinken we bijvoorbeeld graag een glas pinot noir uit de Bourgogne. Tijdens onze Piemonte proeverij verschijnt altijd veel nebbiolo op…
ca’Rugate | Montefiorentine 2008 @ De Altena
De patron van Restaurant de Altena Ruth Bisseling en sommelier Selmar van Wensveen kozen voor Soave van ca’Rugate. We waren benieuwd waarom. 5 vragen aan Selmar van Wensveen: Aan welke criteria moet een wijn…
Wat wij mooi vinden; Sessantuna | Vorm met inhoud
Italië is een jong land. De stadstaten van de renaissance werden pas 150 jaar geleden samengevoegd in de natie die we nu kennen. Het kaleidoscopische karakter van Italië kennen we maar al te goed…
Blauburgunder | Italiaanse vereffening van een oude rekening
Als er 2 dingen mee mogen, zit met Pinot Noir & Nebbiolo de koffer naar het onbewoonde eiland vol. Wat Nebbiolo betreft had ik altijd al keus te over. Pinot Nero zat Verkerk krapper…
Auguri Caffè Toscanini! | verjaardag met jubileumboek
Het is alweer 25 jaar geleden dat Caffè Toscanini haar deuren opende in Amsterdam. Een kwart eeuw waarin er hard werd gewerkt, gegeten en gedronken om uiteindelijk een van de beste restaurants van de…
5 vragen aan Enno de Groot | Sommelier van Restaurant De Kas
Aan welke criteria moet een wijn voor de wijnkaart van De Kas voldoen? ‘Ik vind het belangrijk dat een wijn zuiver van smaak is. Aan alles moet je proeven en merken dat de wijn…
Geopend: Il Mattarello | De winkel voor pasta die sluit als een bus.
De fijnproever met weinig tijd heeft er een gezellig adresje bij! Op 11 juli openden Dotan en Dheeresh hun pastawinkel Il Mattarello in het hartje van de Amsterdamse Jordaan. Chef-koks met een neus voor…