acties, Stories

Italian Grapes Challenge Herfstactie!

Welkom bij deel twee van onze Italian Grape Challenge. Deze keer verpakt in prachtige herfstaanbiedingen. We brengen een aantal wijnen samen in een verzameldoos of om per wijn te kopen. Een unieke kans om wat lekkers in huis…
acties, Stories

Sprezzatura Bingo Klantenkaart

Bij een aankoop bij Sprezzatura, online of offline krijgt u onze Sprezzatura Bingo Klantenkaart. Op deze Bingokaart staan 80 Italiaanse druivenrassen waarvan wij wijn in huis hebben. Sommige druivenrassen vind je bijna alleen in…
Sprezzatura Bingokaart
acties, Stories

The Italian Grapes Challenge

Italian Grapes Challenge  Wat definiëert Enoteca Sprezzatura? Waar staan wij voor? Wat is onze missie? Voor onszelf is dit laatste superduidelijk: Wij willen Nederland kennis laten maken met het beste wat Italië op wijngebied…
Italian Grapes Challenge
Stories, Wijnreizen

Wijnreis Sicilië en Sardinië 

De laatste keer dat ik Sicilië bezocht was ineens alweer vier en een half jaar geleden. Vlak voor corona bezochten we in januari 2020 het eiland. We kwamen terug met Tenute Bosco van de…
Stories, wijn+spijs

SPREZZATURA X TREES

We werken samen met de tofste nieuwe restaurants van Amsterdam en brengen samen spannende wijnboxen uit! Deze week is de beurt aan TREES op de Zeedijk. Chef Amadou Dia deelt drie van zijn recepten…
acties, Stories

EK Selectie Borrel Box

Kijk, omdat de aanval nou eenmaal de beste verdediging is zetten wij met Sprezzatura een wel heel scherp aanvalsplan op voor het EK: De EK borrel box! Zes pijlsnelle doorpakkers om fluitend en in…
Stories, wijn+spijs

DEZE WEEK UITGELICHT: BAR BELLINI

WE BUNDELEN ONZE KRACHTEN MET TOPRESTAURANTS Het draait bij Enoteca Sprezzatura om wijn en spijs. Goed eten en goede wijn hebben de kwaliteit om elkaar naar grotere hoogte stuwen waarbij beide elementen nog meer…
acties, Stories, università

Februari Slow Wine Maand Deel 2

In onze vorige nieuwsbrief hebben we je kennis laten maken met Slow Wine. Slow Wine is een onafhankelijk proefpanel voor Italiaanse wijnen. Producenten sturen per regio hun wijnen in naar de organisatie en die…
Stories, università

Februari Slow Wine maand

Deze maand staat bij Sprezzatura helemaal in het teken van Slow Wine. Slow Wine komt voort uit de SlowFood beweging. Een zeer invloedrijke beweging die al in 160 landen actief is en zich richt…
Stories, Wijnreizen

Wijnreis Toscane deel 2

Op donderdag reden we richting het Chianti Classico gebied. We werken daar met drie producenten die allemaal rondom het dorp Radda hun wijngaarden hebben liggen: Montevertine, Monteraponi en Istine. Monteraponi was net begonnen met…
Stories, Wijnreizen

Wijnreis Toscane September Deel 1

Ik maakte al een heel aantal reizen dit jaar om producenten te bezoeken in Italië. In het begin van het jaar waren producenten bang voor weer een droog jaar net als 2022 waarin praktisch…
acties, Stories, wijn+spijs

Margot Los Sommelier van het jaar 2023

Elk jaar kijkt gastronomisch Nederland weer reikhalzend uit naar de Gault&Millau awards, Hier worden de beste restaurants, chefs, gastvrouwen en -heren, nieuwkomers en sommeliers van het Nederlandse restaurantwezen verkozen. Apentrots waren we dat dit…
Stories

Zes dingen die je moet weten nu we verhuisd zijn

Zes dingen die je moet weten nu we verhuisd zijn Na een maand flink verbouwen zijn we verhuisd naar ons nieuwe pand. Inmiddels zijn we er helemaal klaar voor om jullie te verwelkomen in onze vernieuwde enoteca!…
Stories

Wij gaan verhuizen!

Het moment is eindelijk daar! We gaan verhuizen naar een nieuwe locatie. We kunnen niet wachten om onze nieuwe plek te onthullen. Onze nieuwe wijnwinkel zal een moderne, ruime plek zijn, waar jullie de…
Stories, wijn+spijs

Panettone met Mascarpone en kweepeer

Panettone met Mascarpone en kweepeer Ingrediënten Panettone van Ca’Rugate Kweeperen (koop er genoeg, het recept is heerlijk en je kan de peren na het stoven lang bewaren) Suikerwater: Halve kilo suiker Halve kilo water*…
Stories, wijn+spijs

Rauwe zeebaars met puntarelle

Bereidingstijd: 30 minuten | 4 personen Rauwe zeebaars met puntarelle, bloedsinasappel en carambola Ik weet dat het vreemd klinkt, vis met fruit te combineren. Het is echter een gerecht dat ik de afgelopen jaren…
Stories, wijn+spijs

Crostini met Tonijn en merg

Bereidingstijd: 30 minuten | Personen: 6 Voor deze crostini heb je hoogwaardige tonijn van sashimi kwaliteit nodig. Op zoek naar een uniek kerstgerecht om je gasten te verwennen? Probeer dan eens crostini’s met tonijn…
Stories

Aangepaste openingstijden feestdagen

Het is bijna kerst en dat betekent dat we onze openingstijden aanpassen om ervoor te zorgen dat je nog steeds bij ons terecht kunt voor al je kerstinkopen! Geen paniek, we hebben het allemaal…
Stories, wijn+spijs

Crostini con fegatini di pollo

Bereidingstijd: 30 minuten | Personen: 6 Toastje met gebakken kippenlevertjes Tijdens de feestdagen zijn crostini’s met kippenlever een heerlijk en smaakvol gerecht om te serveren als aperitief of als bijgerecht. De kippenlever wordt gebakken…
Stories

De bekendste Italiaanse Aperitief

Bereidingstijd: 10 minuten | Personen: 1* Aperitivo Spritz Ben je een fan van Italiaanse wijnen en cocktails? Dan heb je vast wel eens een Aperol Spritz geproefd. Deze cocktail is de hoofdrolspeler van de…
Stories, wijn+spijs

Zo maak je een heerlijke Negroni

Bereidingstijd: 10 minuten | Personen: 1* Negroni De Negroni is een iconische Italiaanse cocktail die over de hele wereld bekend is om zijn unieke smaak. Met zijn donkeroranje kleur en de combinatie van zoete…
Stories

Openingstijden tijdens de feestdagen

Het is bijna kerst en dat betekent dat we onze openingstijden aanpassen om ervoor te zorgen dat je nog steeds bij ons terecht kunt voor al je kerstinkopen! Geen paniek, we hebben het allemaal…
Stories

De perfecte Scroppino

Bereidingstijd: 15 minuten | Personen: 1* Scroppino Een Scroppino is niet alleen heerlijk op een warme zomeravond als digestief, maar maakt ook de sfeer tijdens de feestdagen in de winter nog feestelijker. De romigheid,…
Stories

Buren in Piëmonte, buren in Winelife

In november brachten wij een bezoek aan Piëmonte, in het noordwesten van Italië. Elk jaar reizen wij meerdere keren af naar Italië, opzoek naar nieuwe aanwinsten, maar voornamelijk om al het nieuws te proeven bij onze huidige producenten.…
acties, Stories

Wijnactie NotSoDryJanuary

BUON ANNO | NotSoDryJanuary Terugkijkend op 2021 willen we jou, als onderdeel van #SquadraSprezzatura, bedanken voor de constante en voortdurende liefde en steun. Bij Sprezzatura hadden we een moeilijke start dit jaar, maar uiteindelijk…
Stories

Wij zijn open tijdens de lockdown

WIJ ZIJN OPEN TIJDENS DE LOCKDOWN Sprezzatura is niet alleen een wijnwinkel, maar ook vooral horeca leverancier. De kans is groot dat wij leveren aan uw favoriete restaurant. Deze inmiddels derde lockdown drukt zwaar…
acties, Stories

Revisiting the Classics

op deze proeverij worden onze Classics in het spotlicht gezet, de ruggengraat van onze portfolio’s dus.   Beste vrienden, somms en relaties van Verkerk, Maandag 11 oktober as. staan we weer voor jullie klaar…
events, Stories

WIJNEN IN DE TUIN WIJNFESTIVAL 4 & 5 SEPTEMBER

https://enoteca-sprezzatura.nl/wp-content/uploads/2021/08/FINAL-PLUS-DATA-WIJNFESTIVAL-2.mp4   De eerste editie van Wijnen in de Tuin bleek een daverend succes. In de zomer van 2020 werd de binnentuin een weekend lang omgetoverd tot Wijnfestival. Een uniek festival met enorm vel potentie,…
Stories, università

Friuli, een korte introductie

Friuli is de meest oostelijk gelegen wijnregio van Italië en ligt tegen de Sloveense grens aan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon hier de witte wijn revolutie in Italië. Het was…
acties, Stories

Toppers onder een tientje

deel 1: Luigi BoveriWe staan misschien vooral bekend om onze exclusieve niche selectie Italiaanse wijnen, maar er is meer. We hebben een ruime selectie wijnen onder de tien euro die in Italie ook wel…
Stories, università

Sicilie, Island of opportunities

Afgelopen januari bezochten we Sicilie, deze blogpost was even op de plank blijven liggen. We gingen op producentenbezoek bij Girolamo Russo, Cantina Castellaro op Lipari en voor wat onderzoek naar producenten in de omgeving…
acties, Stories, università

Il Marroneto scoort!

Volgens Wine Enthusiast Magazine, Kerin O Keefe, James Suckling, Vinous én Robert Parker, just to name a few, is de Brunello di Montalcino Madonna Delle Grazie riserva 2013, van onze producent Il Marroneto, de beste riserva…
events, Stories

Wijnproeverij en Fritti Misto Mibo

Eindelijk is het weer zover, we organiseren weer een wijnproeverij voor onze klanten van Sprezzatura. Mondo Mediterraneo is al sinds jaar en dag een begrip in de straat en is recentelijk geheel verbouwd. Er…
acties, Stories

Decemberwijnen

Decemberwijnen bestaan natuurlijk niet. Wijn is gewoon wijn. Wel is er goede wijn en is er middelmatige wijn. En er is uitzonderlijke wijn. Extra mooie wijn. Wijn die geschapen lijkt te zijn om het…
Stories, università

Taurasi Revisited – Smokey Bandit

Het was een mooie voorjaarsdag drie jaar geleden. We bevonden ons in Campania, de Zuid-Italiaanse regio met Napels als de bekendste stad en we hernieuwden onze kennismaking met Taurasi. Taurasi is een wijngebied op…
Stories, università

Puglia: van Jazzo tot Vecchi Alberelli

Bijna 11 jaar geleden reed ik voor het eerst van mijn leven door Puglia. Ik herinner mij de oneindige olijfboomgaarden, de stenen muurtjes en de typische Trulli, de kleine stenen huisjes waar de schaapherders in…
Stories

Gekke vissendag met Buurvissen

Vrijdag 20 april is het weer zover: Gekke vissendag bij Sprezzatura! Deze keer zijn het langoustines die je kunt bestellen. We zetten snel een paar recepten op facebook ter inspiratie. Meer informatie. Kijk bij buurvissen.nl hoe…
Stories, università

Il Marroneto: de Sangiovese fluisteraar

In zijn 40ste jaar als wijnmaker haalde Alessandro Mori van Il Marroneto de allergrootste prijs binnen die je als wijnproducent kunt krijgen. Het toonaangevende “The Wine Advocate” gaf hem 100 punten voor zijn Brunello…
Stories, wijn+spijs

Wijn en groenten

Op groenten wordt vaak neergekeken. Het lijkt of soms of veel mensen meer gericht zijn op het kippetje, de slavink, entrecote of de zalmmoot die op hun bord ligt dan de groenten die er…
Stories

Internationals uit het Eisacktal

Deze maand richten we ons op de internationale druivenrassen binnen onze portefeuille. Je vind deze bij ons vooral in de noordelijke regio’s zoals Friuli, Sud Tirol en de Veneto. Daar staan deze rassen al…
Stories, università

De familie Pinot

Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Meunier en nog zo wat. Zijn ze allemaal familie van elkaar of niet? Recent DNA onderzoek wijst uit dat ze eigenlijk een en dezelfde zijn, maar in verschillende…
Stories, università

Bodemsoorten in Italië

Italië heeft tal van bodemsoorten, sommige meer voor de hand liggend dan andere. Een veel voorkomende soort is bijvoorbeeld vulkanisch gesteente, de gebieden op en rond de Etna of de Vesuvius zijn daar bekende voorbeelden…
Stories, università

Toscane: non solo rosso

Toscane, en misschien wel heel Italië, is vooral bekend vanwege zijn rode wijnen. Maar ook Toscane heeft natuurlijk voor de witte wijnliefhebber ook mooie wijnen te bieden. Vooral San Gimignano is bekend vanwege de…
Stories, università

De kleintjes onder de groten

Toscane is als wijnregio in diversiteit ongeëvenaard in Italië. Vele van de verschillende DOC’s en DOCG’s zijn wereldberoemd. Sommige vanwege hun klassieke wijnen gemaakt van Sangiovese anderen juist weer vanwege hun Super Tuscan status…
Stories, università

Toscane, een introductie

Toscane kent een rijke historie. Van oceaanbodem, tot bakermat van de renaissance en van een continue strijdtoneel. Eén om tot de beroemdste wijnregio’s van de wereld te behoren. ETRUSKEN Van de 9 tot de…
acties, Stories

Bubbels en Italianen

Als we van buitenaf naar Italie kijken zien we, bijna zolang als ik me herinner, een land dat door de politiek verscheurt is of wordt. Het noorden versus het zuiden, rijk versus arm en…
Stories, università

Italië: Het land van de duizend druivenrassen

En volgens sommige onderzoekers zijn het er zelfs nog veel meer. In zijn boek Native Wine Grapes of Italy noemt Ian d’Agata zelf geen exact aantal druivenrassen, maar hij telt 377 druivenrassen waar commercieel wijn van wordt gemaakt.…
Stories, università

Onbekend maakt zeer bemind

Pelaverga, Ruché, Timorasso, Nerello Mascalese, Inzolia, Carricante, Garganega. Wie kent ze niet? Nebbiolo, Barbera, Greco di Tufo, Pinot Grigio, klinken wellicht al wat bekender in de oren. Dit is slechts een zeer kleine greep…
acties, Stories

Gambero Rosso – Tre Bicchieri 2017

Zoals elk jaar is de maand september de tijd dat de Italiaanse wijngidsen met hun prijzen komen. Nog altijd is de Gambero Rosso, met zijn Tre Bicchieri, de meest toonaangevende en invloedrijke van alle…
Stories, università

‘Baroloresco’

In Toscane hebben ze rode wijn uit Montalcino, Montepulciano en de Chianti Classico. Met de druif sangiovese in de hoofdrol. De beste wijnen van Italië zeggen ze daar. In Piemonte hebben ze Barolo en…
Stories, università

Barolo en Barbaresco jaar in jaar uit

Met nebbiolo als maandthema kunnen we ons uitgebreid weiden aan de grootse wijnen die deze druif voortbrengt: Barolo en Barbaresco. Elk van onze producenten heeft een eigen benadering. Wat overeenkomt is vaak de klassieke…
acties, Stories

Zomer | Wijnen & Vakantiebestemmingen

Nog slechts een paar weken op de teller totdat de zomervakantie begint. Tot die tijd, of tijdens, kun je bij ons genieten van een heerlijke selectie zomerwijnen, maar waar moet je nou in Italië…
Trulli Puglia
Stories, università

Producentenprofiel | Pfannenstielhof

Pfannenstielhof, gevestigd in Bolzano in Südtirol is al jaren de huisleverancier van rode wijnen uit Sud-Tirol. Deze Hof is al tweehonderd jaar in familiebezit en bewijst dat uitzonderingen de regel bevestigen. Hier geen wijngaarden…
Pfannenstielhof
Stories, università

Friulano | Complex en gastronomisch

Soms heeft witte wijn de complexiteit van een glas water en leidt het tot diepe teleurstellingen. Er zijn gelukkig ook momenten in het leven dat je aangenaam wordt verrast – in Italië gebeurt dat…
Stories, università

Campania | Costa Amalfi

Het klinkt wellicht vreemd, maar Italië is een jong wijnland. Vreemd gezien de historie van dit land, hoe lang hier al druiven aangeplant staan en daar wijn van gemaakt wordt. Maar jong in het opzicht…
Stories

SuperSoave

In Soave hebben een aantal wijnboeren zelf het heft in handen genomen. Ze besloten een onafhankelijk consortium op te zetten om zo hun product te beschermen. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd in Soave waardoor nu…
Stories

Piedmonte, een liefde die almaar verdiept

Piemonte was een van de eerste regio’s van Italië die ik bezocht. In een ver verleden, vervuld met een onzekere prille liefde voor een vrouw terug in Nederland, hunkerend naar haar gezelschap en tegelijkertijd…
Stories, università

Bubbels: feiten en fabels

Mousserende wijn is de algemene benaming van wijn met daarin koolzuurgas (CO2). Er zijn in principe twee (verantwoorde) manieren om deze wijn te maken: de méthode traditionnelle, met een tweede vergisting op de fles…
bubbels
Stories

Winterse wijnen

Richting de winter en de tijd die je dan aan tafel doorbrengt. Tenminste veel van mijn vrienden en familie. Ik sta meestal in de keuken. De keuken is voor mij de prettigste plek in huis.…
Winterse wijnen
Stories, Wijnreizen

Producentenbezoek Midden Italie 2015

Eindelijk, we mochten weer naar Italie, het was immers al een maand of twee geleden dat we er voor het laatst waren. Ons doel lag in Midden-Italië. Twee jaar gelden raakten we hopeloos verstrikt…
Stories

Laatste informatie Najaarsproeverij 2015

Morgen staan er 20 Italiaanse en Franse producenten voor u klaar tijdens de Najaarsproeverij en om te zorgen dat u goed voorbereid van start kunt gaan, zetten we alle informatie nog een keer op…
events, Stories

Najaarsproeverij 2015

De inschrijvingen voor een van de leukste proeverijen van het jaar zijn weer geopend, de najaarsproeverij: La Grande Degustazione! Op 14 en 15 november vind voor de vierde keer de jaarlijkse najaarsproeverij van Sprezzatura/Verkerk…
najaarsproeverij
Stories, università

Rare druiven

Italië is het land met de meeste inheemse druiven ter wereld. Volgens sommige bronnen zijn het er zelfs meer dan 500! Maar al zouden we ons beperken tot de minimaal 350 die überhaupt worden gebruikt…
inheemse druiven
Stories

Gekoeld rood

Het klinkt misschien gek, maar veel rode wijn is ook gekoeld lekker. De regel is: hoe lichter/fruitiger de wijn, hoe meer geschikt om wat kouder te drinken. Tannines zijn gekoeld niet lekker. Dus volle,…
gekoeld rood
Stories, università

Campania | Oud terroir herontdekt

Eind februari van dit jaar waren we in Campania. Op bezoek bij onze eigen en een aantal nieuwe producenten. Binnen deze laatste categorie werden we vooral enthousiast van de wijnen van Calafè. Omdat deze…
wijngaard in campania
Stories, università

Tenute Sella – l'altro nebbiolo

Nebbiolo is de beroemde druif die aan de basis staat van het deftige rood uit Barolo en Barbaresco. Er wordt echter ook elders in de Piemonte fantastische wijn van deze druif der druiven gemaakt.…
Stories, Wijnreizen

Producentenbezoek Piemonte Februari 2015

Dit jaar hadden we ons producentenbezoek aan Piemonte en Toscane aan het begin van het jaar gepland. Het combineren van deze streken wordt zo langzamerhand een “tour de force” vanwege het grote aantal producenten…
producentenbezoek
Stories, università

De druif Vernaccia bestaat niet

De druif Vernaccia bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor meerdere druivensoorten die geen familie van elkaar zijn. Vernaccia betekent zoiets als ‘inheems’, ‘van hier’. Het gaat dan ook om druivensoorten die uniek zijn…
vernaccia di san gimignano
Stories, università

Girolamo Russo een opmerkelijke man

Girolamo Russo, onze producent van Etnawijnen, is een opmerkelijke man. Gesloten, zeer eigenzinnig en erg vasthoudend. Hij is bovendien weliswaar wijnmaker, maar hij is ook een klassiek geschoold pianist en hij heeft een graad…
Stories

2014 | Een korte terugblik

In 2014 bezochten we 21 van onze eigen producenten, 16 (potentiële) nieuwe producenten, de grootste wijnbeurs van Italië in Verona en 9 professionele proeverijen in Nederland. We legden tijdens de bezoeken in Italië 4283…
producentenbezoek
Stories

Terugblik Overzichtsproeverij 2014

Afgelopen weekend presenteerden we een groot aantal van onze wijnen op de jaarlijkse overzichtsproeverij. Maar liefst 8 producenten waren persoonlijk aanwezig om hun wijnen te presenteren. De twee dagen waren zeer druk bezocht, in…
overzichtsproeverij
Stories

Gelauwerd wit uit Midden-Italië

Vroeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon in Friuli “de witte wijn revolutie” van Italië. Op die plek werden voor het eerst volgens de Franse manier de wijnen gefermenteerd en opgevoed.…
Midden-Italië
Stories, università

De druivenknuffelaar is terug

Il ritorno del coccolone delle sue uve Guido Porro, de druivenknuffelaar, is terug, of eigenlijk: de wijnen van de nieuwe jaargang zijn binnen. Wederom verrast Guido ons met zijn sappige zoetgevooisde Piemontese wijnen die…
druivenknuffelaar
Stories

De Grote Hamersma 2015: mooie cijfers voor Sprezzatura

Mooie serie wijnen in De Grote Hamersma met even mooie cijfers! Ca’ Rugate, 2013, San Michele Ciro Picariello, 2011, Fiano di Avellino Ciro Picariello, 2011, Irpinia Gumphof, 2012, Praesulis Sauvignon Blanc Simone Santini, 2010, Vigna…
Hamersma
Stories

Czaar Peter Festival

Op zondag 14 september organiseren de winkels in de Czaar Peterstraat weer het Czaar Peter Festival, met live muziek, DJ’s, eten en drinken. Komt allen langs, wij verzorgen de wijnbar!
Czaar Peterstraat Festival
Stories

Bacchus Wijnfestival

Op 5, 6 en 7 september 2014 opent het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse bos haar deuren voor iedereen die op zoek is naar een festival met in de hoofdrol meer dan 250 wijnen…
events, Stories

Overzichtsproeverij | Sprezzatura & Bolomey

Zondag 2 november organiseren we samen met Bolomey (Franse wijnen) onze grote, jaarlijkse overzichtsproeverij. Plaats van handeling: Felix Meritis op de Keizersgracht in Amsterdam. Bij deze proeverij zullen een aantal producenten van ons aanwezig…
Valentina Cubi
Stories, università

Valpolicella van Valentina

Het regent nieuwe producententoevoegingen de laatste weken. Vorige week kwam de nieuwe Verdicchio dei Castelli di Jesi “Capovolto” van La marca di San Michele binnen. En nu kunnen we met veel trots de Ripasso…
Valentina Cubi
nieuw binnen, Stories

Meer Le Marche!

Vorig jaar tijdens ons producenten bezoek van Midden-Italie 2013 ontdekten we het kleine bedrijf La Marca di San Michele. 3 jonge mensen die de wijngaarden van hun opa weer zelf zijn gaan bewerken en…
Stories, università

Monteraponi | Chianti Classico

Centraal gelegen in het Chianti Classico gebied ligt Radda. Hier staat het zomerhuis van de familie Braganti. Jarenlang verpachtten ze hun wijngaarden, maar sinds 1997 zwaait Michele hier de scepter over de wijngaarden en…
Michele Braganti
events, Stories

Zomerproeverij

Het was warm en het was zonnig. En de te proeven wijnen op onze zomerproeverij van zondag 18 mei konden op veel bijval rekenen. Een paar wijnen vielen extra goed in de smaak. Bij…
zomerproeverij
events, Stories

Degustazione vini estivi | Zondag 18 mei

Aanstaande zondagmiddag organiseren we alweer onze tweede proeverij van het jaar. Die middag staan er maar liefst 18 wijnen te trappelen om geproefd te worden: WIT Erste + Neue – Südtirol – Pinot Grigio…
events, Stories

Vinitaly 2014 | La Dolce Vita

4100 wijnproducenten uit heel Italië, 150.000 bezoekers waarvan 50.000 bijzonder goed geklede Italianen, 4 volle dagen begin april, 83 km stevig doorlopen, 221 geproefde wijnen, 6 fietsen, 48 zonuren en overdag gemiddeld 26 graden…
events, Stories, università

Timorasso Report

Donderdag 23 januari organiseerde Ricardo Bregstein (Il Commendatore) en ik samen een  overzichtsproeverij van wijnen gemaakt van het druivenras Timorasso. Ricardo maakt zelf wijn in de Colli Tortonesi in Piemonte, de bakermat van de…
Stories

Eindejaarswijnen bij Sprezzatura

Dit jaar hebben we maar liefst vijf mousserende wijnen om uit te kiezen. Twee prachtige prosecco’s een extra dry en een brut waar geen sulfiet aan toe gevoegd is. Hamersma kende hem een 9…
events, Stories

De Grote Naajaarsproeverij | Fattoria Ambra

Komt dat proeven! Toscane, bakermat van de schone kunsten en krachtige wijn. In het DOCG Carmignano ligt Fattoria Ambra, het domein van Beppe Romei Rigoli. Sinds jaar en dag maakt hij doorleefde wijnen in…
Stories

De Grote Hamersma 2014

Afgelopen vrijdag verscheen De Grote Hamersma 2014. We stuurden dit jaar 19 wijnen in, de inzending is integraal in de Hamersma opgenomen! We scoorden voor meer dan 50% van onze wijnen een 9.  Hier…
Stories, università

Midden-Italiaanse Schoonheden

Een jaar geleden begon De Zoektocht in de Marken. We zijn de diepte ingedoken, hebben zeeën Verdicchio geproefd en ons door meren Pecorino heen gecrawled. Dit alles was niet voor niets, we hebben in…
Stories, università

Vini Veri, wijn zonder toevoegingen

In Frankrijk is er al langere tijd een beweging actief die wijnen zonder toevoegingen zoals bijvoorbeeld sulfiet propageert. In Italië vindt er nu enige navolging van deze beweging plaats. Persoonlijk ben ik niet altijd…
Stories

Onze Pinot Grigio's beoordeeld door Wine life

We lopen weg met lovende recensies voor twee Pinot Grigio’s die wij instuurden voor de PG Koopgids van Winelife. De Pinot grigio van Erste+Neue is een must en krijgt vijf sterren/trosjes en Dessimis van…
Stories, università

Süd-Tirol/Alto Adige

Deze Column verscheen eerder in de Cucina Italiana. Bij een recent bezoek aan een producent in Alto Adige, waar we nog niet eerder waren geweest, vroegen we of hij al exporteerde naar het buitenland.…
Stories

Eetfotoobsessie

Ik heb last van een dwangneurose. Elke keer als ik een bord eten voorgezet krijg moet ik er een foto van maken. Ook van elke fles wijn die ik onder ogen krijg en vervolgens…
Stories, wijn+spijs

Cavallo

Elk jaar verheug ik mij op  de Vinitaly. Deze belangrijke grote wijnbeurs in Verona geeft mij de mogelijkheid al mijn producenten in een keer te bezoeken en alvast een idee te krijgen over de…
Stories, Wijnreizen

Elena Fucci | Aglianico del Vulture Titolo

Rob Verkerk, mijn illustere inspirator en oprichter van Verkerk Wijnimport, rende ooit bijna manisch van enthousiasme Caffe Toscanini binnen met een fles wijn die we ab-so-luut moesten proeven. Ik stond in de keuken, het…
Stories

Bijzondere bubbels uit Italië

Italië kent net als Frankrijk een rijke traditie aan bubbelwijnen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Prosecco. Nederland is de laatste jaren bijna verdronken in een overaanbod van deze sprankelende wijn. Dat lijdt nu tot…
Stories

Najaarsproeverij met onze topwijnen

Zondag 16 december organiseren we de laatste wijnproeverij van het jaar. We grijpen de kans om op deze eindejaarsproeverij een aantal exclusieve wijnen voor u open te maken. Niet alleen als afsluiter van een…
Stories

Gastronomische literatuur bij Sprezzatura

Wijn is meer dan een alcoholische vloeistof achter een etiket. Bij Sprezzatura hebben we het dan ook vooral over wat er ìn die fles zit. De herkomst, de druif en over de producent die…
Stories

De ideale afsluiter

Pittoreske keldertjes, oude mannetjes met alpinopetjes op en heren met een bourgondisch postuur die genieten van een glas wijn waarbij de tijd lijkt stil te staan. Es war einmal, maar niet langer, de wijnwereld…
De ideale afsluiter: kurk, schroefdop of vino-lok
Stories

De Grote Hamersma 2013

We staan weer met een aardige selectie in de nieuwe Grote Hamersma 2013. Hieronder vind u de wijnen en het cijfer dat Harold gaf. Als u op de wijn klikt komt u direct in…
nieuw binnen, Stories

Di Zabbia | Limoncello extraordinaire

Brandon  Zabbia heeft een jaar geknutseld aan zijn limoncello recept. Aan de basis stond het recept van zijn Italiaanse familie en van daaruit ging hij op zoek naar verdieping en balans. Het eindresultaat is…
events, Stories

''La Primavera'' proeverij 15 april

Op zondag 15 april organiseert Sprezzatura | Enoteca Italiana haar eerste proeverij.  U bent van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 op de Czaar Peterstraat 118. Kom en Proef het lentegevoel van Italia in uw…
Stories, wijn+spijs

Manna door Mama

Kunstenaar Karel Goudsblom gelooft in de ontmoeting. Dus maakt hij al jaren kunst waarbij mensen elkaar ontmoeten. Van een mini-eenpersoonsrestaurant tot een geweldige ceramieken barbecue voor velen. Ook organiseert hij al jaren in zijn…
Stories

Optimisme

Dit weekend las ik in het NRC Handelsblad een aantal positieve artikelen over de crisis waar we middenin schijnen te zitten. Mark Rutte kwam glunderend en zorgeloos terug van het World Economic Forum in…
Stories

2011 | Een terugblik

Verkerk wijnimport importeert al ruim twintig jaar wijnen uit Italië. Het bedrijf, opgezet door Rob Verkerk, slaagde erin om toonaangevend te worden in Nederland op het gebied van Italiaanse wijn. Een geweldige klus zeker…
Stories

Sprezzatura is geopend!

Onze nieuwe wijnwinkel Sprezzatura | Enoteca Italia is een paar dagen voor de kerst opengegaan. We zijn door de buurt bijzonder enthousiast en gastvrij ontvangen en hebben heel wat kerstdiners voorzien van Italiaanse wijn.…
events, Stories

Uitgelicht | Kookboek Wild en Gevogelte

Soms komt er een boek uit waar ik écht blij van word. Claartje Lindhout, van oudsher kok, heeft zo’n boek gemaakt. Ze heeft in verschillende restaurants gewerkt, waarvan Vermeer in Amsterdam de bekendste is.…
Stories

Restock bij Verkerk

Need I say more. Thanx Brandt&levie en Bocca voor het mooier maken van het bestaan. Nu nog bedenken wat we bij die vleeswaren en verse worst gaan drinken. Sangiovese van Bissoni? De nieuwe Langhe…
Stories

Le ragnaie | dit weekend bij Harold Hamersma in het NRC

In 2010 (oogst 2008) zijn we begonnen met de biologische Montalcino wijnen van Riccardo Campignotti’s domein Le Ragnaie. Na een jarenlange zoektocht in Montalcino en omgeving die vooral diepe dalen kende van ongekende teleurstelling…
Stories

Verkerk Wijnimport op de New Food Fair

New Food Fair 3 september 2011, Haarlemmerstraat 12.00- 18.00 Op de valreep nemen we deel aan de New food fair in de haarlemmerstraat. Deze markt wordt alweer voor de 15de keer georganiseerd en staat…
Stories, università

Biologisch versus balans

Biologische wijnen zitten in de lift. Steeds meer producenten maken hun wijnen dan ook volgens de biologische regels van het spel en consumenten wil deze ook steeds vaker drinken. Het predicaat “biologisch” is dus…
Stories

Toscanini Venticinque | Kookboek van het jaar

Het kookboek Venticinque, waarmee Caffè Toscanini in 2010 haar vijfentwintigjarig bestaan vierde, werd niet alleen verkozen tot beste kookboek van Nederland, maar ook tot het beste Italiaanse kookboek op aarde. Zowel eigen als wijs zijn…
Stories

In Memoriam | Gijs Thio

Gijs Jan Thio 13-03-1970 | 26-02-2011 Maandag jongstleden 28 maart is mijn goede vriend en compagnon na een vermissing van ruim een maand gevonden in het water bij het Oosterdok in Amsterdam. Het is…
Stories, Wijnreizen

2010 in Noord Italië deel 1

Afgelopen februari bezochten we onze producenten in Noord Italie om een beeld te krijgen van het oogst-jaar 2010. De berichten die ons bereikten in Nederland waren niet overwegend positief en dus was het goed…
Stories

Luigi Boveri | betaalbare barbera

Luigi Boveri maakt weergaloze barbera’s met ouderwetse signatuur. Dat doet hij in het oosten van Piemonte, de Colli Tortonesi om precies te zijn. Het is een gebied dat maar weinig mensen kennen. Onverdiend: hier…
Stories

Italie | Gidsland

De wereld van de Italiaanse wijn is voor ons transalpijnen terra incognita. Een gids wil nog wel eens helpen om de weg te vinden. En wat je van die gids moet vinden?: de waarheid…
Stories

In Memoriam | Bruno Gottardi

In het voorjaar van 2010 bezochten we het legendarische Weingut Gottardi in Südtirol. Als we andere producenten over ons bezoek vertelden, waren ze altijd vol lof over de wijnen van Bruno Gottardi. Maar ook…
Stories

Veelzijdig Valpolicella

Het Valpolicella gebied kent rode wijn in vele gedaantes. Het is een van de weinige gebieden in Italië die dezelfde wijn in vier versies maakt. Basis rode wijn (Valpolicella), wijn gepimpt met de persresten…
Veelzijdig Valpolicella
Stories, università

Wijn en spijs | Verkerk als vraagbaak

Wijn is niet gemaakt om alleen te drinken. Tenminste, volgens de aloude boerenetiquette drinkt men enkel wijn tijdens het eten. Wat er dan gebeurt is (ont)spannend, onvoorspelbaar en soms zelfs spiritueel. Onze ervaring is…
Stories

Volg ons op Facebook

Op zoek naar wijn doorkruisen we heel Italië. Fantastisch werk, maar de dagen zijn lang met veel wijnproeven en autorijden. Wat ons gaande houdt, is de troost van de lokale keukens. Onderweg is er…
Stories

Pinot Noir genetisch manipuleren

In dit filmpje beargumeteert Barry Schuler de mogelijkheden en voordelen van genetische manipulatie, en dan met name gefocused Pinot Noir. Hij was betrokken bij grote internet/ IT projecten en is mede-eigenaar van Meteor Vineyard…
Stories

Wijn en de rechtse hobbies

WikiLeaks komt nu met een beschamend bericht uit Frankrijk. Oud premier en burgemeester van Parijs Chirac kwam nog in het nieuws toen de door hem volgelegde gemeentekelder onder de hamer moest. De boekhouders konden…
Stories

Montepulciano onder vuur

Vino Nobile di Montepulciano is zou oud als de renaissance, en de DOCG status van die deze gerennomeerde Toscaanse denominatie viert op 14 december 2010 haar 30ste verjaardag. Nu zit er een kink in…
Stories

Südtirol in de Betuwe

Een Südtirol wijnavond in de Betuwe, waarom niet? Jouke de Bruin van restaurant Kok en de Bruin in Tricht nodigde ons uit om samen met hem zo’n avond te organiseren. Zestien november was het zover. Jouke…
Stories, università

Baas boven baas: Poderi Boscarelli

Soms is iemand ergens gewoon de beste in. Daarop hoeft geen overdreven groot etiket geplakt te worden, maar het mag best gezegd worden. Poderi Boscarelli is de beste wijnmaker in  Montepulciano. Niet een van de drie, maar…
Stories, università

Grenzeloos Piemonte

Wie denkt dat wij alleen maar Italiaanse wijn proeven, heeft het mis. In onze vrije drinken we bijvoorbeeld graag een glas pinot noir uit de Bourgogne. Tijdens onze Piemonte proeverij verschijnt altijd veel nebbiolo op…
Stories

ca’Rugate | Montefiorentine 2008 @ De Altena

De patron van Restaurant de Altena Ruth Bisseling en sommelier Selmar van Wensveen kozen voor Soave van ca’Rugate. We waren benieuwd waarom. 5 vragen aan Selmar van Wensveen: Aan welke criteria moet een wijn…