Blog

Februari Slow Wine Maand Deel 2

In onze vorige nieuwsbrief hebben we je kennis laten maken met Slow Wine. Slow Wine is een onafhankelijk proefpanel voor Italiaanse wijnen. Producenten sturen per regio hun wijnen in naar de organisatie en die…
Blog

Sprezzatura é Slow Wine un matrimonio perfetto

Sprezzatura en Slow Wine, een perfect huwelijk  DUURZAAMHEID Wereldwijd groeit de interesse voor duurzaamheid met de dag. Waren vroeger biologische producten een nicheproduct die je alleen bij de Ekoplaza kon vinden en vaak van…
Blog

Februari Slow Wine maand

Deze maand staat bij Sprezzatura helemaal in het teken van Slow Wine. Slow Wine komt voort uit de SlowFood beweging. Een zeer invloedrijke beweging die al in 160 landen actief is en zich richt…
Blog

MONTEVERTINE, DE MEEST GEWILDE ITALIAANSE WIJNEN

We zijn verheugd om aan te kondigen dat we voor de eerste keer in de geschiedenis van Enoteca Sprezzatura een klein aantal flessen van het absolute topdomein Montevertine aan onze particuliere klanten kunnen aanbieden!…
Italiaanse rode wijn
Blog

Wijnreis Toscane September Deel 1

Ik maakte al een heel aantal reizen dit jaar om producenten te bezoeken in Italië. In het begin van het jaar waren producenten bang voor weer een droog jaar net als 2022 waarin praktisch…
Blog

Italië, een geurig vat vol verrassingen

Dat Italië geweldige rode wijnen voortbrengt mag allang geen verrassing meer heten. Zelfs de meest verstokte geheelonthouders hebben wel eens van Barolo of Brunello di Montalcino gehoord. Gelukkig groeit in Nederland langzaam het besef…
Blog

Nieuwe jaargangen, nieuwe wijnen, nieuwe vrienden

Dit voorjaar maakt Sprezzatura een frisse nieuwe start. De kelderrestanten zijn grotendeels “opgeruimd”, de nieuwe jaargangen geproefd, de contacten met onze nieuwste wijnmakers zijn gelegd en de koers voor dit jaar is uitgezet. Een…
Blog

Margot Los Sommelier van het jaar 2023

Elk jaar kijkt gastronomisch Nederland weer reikhalzend uit naar de Gault&Millau awards, Hier worden de beste restaurants, chefs, gastvrouwen en -heren, nieuwkomers en sommeliers van het Nederlandse restaurantwezen verkozen. Apentrots waren we dat dit…
Blog

Zes dingen die je moet weten nu we verhuisd zijn

Zes dingen die je moet weten nu we verhuisd zijn Na een maand flink verbouwen zijn we verhuisd naar ons nieuwe pand. Inmiddels zijn we er helemaal klaar voor om jullie te verwelkomen in onze vernieuwde enoteca!…
Blog

Wij gaan verhuizen!

Het moment is eindelijk daar! We gaan verhuizen naar een nieuwe locatie. We kunnen niet wachten om onze nieuwe plek te onthullen. Onze nieuwe wijnwinkel zal een moderne, ruime plek zijn, waar jullie de…
Blog

Panettone met Mascarpone en kweepeer

Panettone met Mascarpone en kweepeer Ingrediënten Panettone van Ca’Rugate Kweeperen (koop er genoeg, het recept is heerlijk en je kan de peren na het stoven lang bewaren) Suikerwater: Halve kilo suiker Halve kilo water*…
Blog

Gepofte violet aubergine met dashi en macadamia

Gepofte violet aubergine met dashi en macadamia Ik at dit gerecht eerder dit jaar in Tel Aviv bij North Abraxas. Ik ben een grote fan van aubergine, omdat het zo veelzijdig is als groente.…
Blog

Rauwe zeebaars met puntarelle

Bereidingstijd: 30 minuten | 4 personen Rauwe zeebaars met puntarelle, bloedsinasappel en carambola Ik weet dat het vreemd klinkt, vis met fruit te combineren. Het is echter een gerecht dat ik de afgelopen jaren…
Blog

Crostini met Tonijn en merg

Bereidingstijd: 30 minuten | Personen: 6 Voor deze crostini heb je hoogwaardige tonijn van sashimi kwaliteit nodig. Op zoek naar een uniek kerstgerecht om je gasten te verwennen? Probeer dan eens crostini’s met tonijn…
Blog

Aangepaste openingstijden feestdagen

Het is bijna kerst en dat betekent dat we onze openingstijden aanpassen om ervoor te zorgen dat je nog steeds bij ons terecht kunt voor al je kerstinkopen! Geen paniek, we hebben het allemaal…
Blog

Crostini con fegatini di pollo

Bereidingstijd: 30 minuten | Personen: 6 Toastje met gebakken kippenlevertjes Tijdens de feestdagen zijn crostini’s met kippenlever een heerlijk en smaakvol gerecht om te serveren als aperitief of als bijgerecht. De kippenlever wordt gebakken…
Blog

De bekendste Italiaanse Aperitief

Bereidingstijd: 10 minuten | Personen: 1* Aperitivo Spritz Ben je een fan van Italiaanse wijnen en cocktails? Dan heb je vast wel eens een Aperol Spritz geproefd. Deze cocktail is de hoofdrolspeler van de…
Blog

Zo maak je een heerlijke Negroni

Bereidingstijd: 10 minuten | Personen: 1* Negroni De Negroni is een iconische Italiaanse cocktail die over de hele wereld bekend is om zijn unieke smaak. Met zijn donkeroranje kleur en de combinatie van zoete…
Blog

Openingstijden tijdens de feestdagen

Het is bijna kerst en dat betekent dat we onze openingstijden aanpassen om ervoor te zorgen dat je nog steeds bij ons terecht kunt voor al je kerstinkopen! Geen paniek, we hebben het allemaal…
Blog

De perfecte Scroppino

Bereidingstijd: 15 minuten | Personen: 1* Scroppino Een Scroppino is niet alleen heerlijk op een warme zomeravond als digestief, maar maakt ook de sfeer tijdens de feestdagen in de winter nog feestelijker. De romigheid,…
Blog

Ter nagedachtenis aan Alexander Gottardi

Vol ongeloof ontvingen wij vorige week het verdrietig nieuws uit Oostenrijk van het plotselinge overlijden van Alexander Gottardi 15 mei 1961 28 mei 2022 In januari 2011 schreven we een memoriam naar aanleiding van…
Blog

Wijnreis Noord-Italië Dag 1 | Tenuta Pederzana

Onlangs brachten we een bezoek aan het noorden van Italië. Een indrukwekkende reis waarbij we het genoegen hadden om een aantal fantastische wijnen te proeven en nieuwe producenten te ontmoeten. Blijf als liefhebber van…
Blog

Buren in Piëmonte, buren in Winelife

In november brachten wij een bezoek aan Piëmonte, in het noordwesten van Italië. Elk jaar reizen wij meerdere keren af naar Italië, opzoek naar nieuwe aanwinsten, maar voornamelijk om al het nieuws te proeven bij onze huidige producenten.…
Blog

Wijnactie NotSoDryJanuary

BUON ANNO | NotSoDryJanuary Terugkijkend op 2021 willen we jou, als onderdeel van #SquadraSprezzatura, bedanken voor de constante en voortdurende liefde en steun. Bij Sprezzatura hadden we een moeilijke start dit jaar, maar uiteindelijk…
Blog

Het financieel dagblad hartje Sprezatura

Zoals de meesten van u al wisten levert Enoteca Sprezzatura al jaren Italiaanse kwaliteitswijnen aan de horeca in Amsterdam en ver daar buiten. Sterker nog, vóór de lock downs waren we voor ruim 90% afhankelijk van…
Blog

Wij zijn open tijdens de lockdown

WIJ ZIJN OPEN TIJDENS DE LOCKDOWN Sprezzatura is niet alleen een wijnwinkel, maar ook vooral horeca leverancier. De kans is groot dat wij leveren aan uw favoriete restaurant. Deze inmiddels derde lockdown drukt zwaar…
Blog

Revisiting the Classics

op deze proeverij worden onze Classics in het spotlicht gezet, de ruggengraat van onze portfolio’s dus.   Beste vrienden, somms en relaties van Verkerk, Maandag 11 oktober as. staan we weer voor jullie klaar…
Blog

WIJNEN IN DE TUIN WIJNFESTIVAL 4 & 5 SEPTEMBER

https://enoteca-sprezzatura.nl/wp-content/uploads/2021/08/FINAL-PLUS-DATA-WIJNFESTIVAL-2.mp4   De eerste editie van Wijnen in de Tuin bleek een daverend succes. In de zomer van 2020 werd de binnentuin een weekend lang omgetoverd tot Wijnfestival. Een uniek festival met enorm vel potentie,…
Blog

DE FIANO GROOTMEESTER IS TERUG VAN WEGGEWEEST

Ciro Picariello We hebben ze gemist maar gelukkig zijn ze er weer! De wijnen van Ciro Picariello zijn een belangrijk onderdeel van onze portefeuille dus we zijn zeer verheugd dat we de wijnen van 2019…
Blog

Friuli, een korte introductie

Friuli is de meest oostelijk gelegen wijnregio van Italië en ligt tegen de Sloveense grens aan. In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon hier de witte wijn revolutie in Italië. Het was…
Blog

Meet the Team #3: Jim de Goede “The Face”

Je kunt gerust zeggen dat ik een laatbloeier ben op het gebied van wijn. Na diverse omzwervingen in de Amsterdamse horeca streek ik in 2012 neer bij Fa. Speijkervet in de Baarsjes. De toenmalige…
Blog

Maart: Meet the Team #2 – Aynsley van Es

Zoals veel van jullie misschien wel weten leverden we tot 16 maart 2020 onze wijnen vooral aan de horeca. Toen was er door Corona ineens een lock down en na 30 jaar dienden we…
Blog

Sabbionare: Topproducent uit Le Marche zonder pretenties

De grootste en bekendste wijngebieden van Italië zijn niet moeilijk onder de aandacht te brengen, daar is altijd belangstelling voor, ondanks de vaak veel te hoge prijzen. Nee, juist de wat minder bekende gebieden kunnen ontzettend verrassen op…
Blog

Toppers onder een tientje

deel 1: Luigi Boveri We staan misschien vooral bekend om onze exclusieve niche selectie Italiaanse wijnen, maar er is meer. We hebben een ruime selectie wijnen onder de tien euro die in Italie ook…
Blog

Titolo van Elena Fucci in het FD Magazine

Deze maand koos Hilary Akers voor de Aglinanicodruif in haar wijncolumn van het FD Magazine. Ze selecteerde onder andere on Titolo van Elena Fucci. Dit is wat ze erover schreef: ….”want voor 44 euro…
Blog

Gegarandeerde levering voor de Kerst in Groot Amsterdam

We vallen onder de essentiële winkels die open mogen blijven meld de Telegraaf, het NOS en Het Parool. Slijterijen en Wijnwinkels mogen open blijven. We verbreden onze openingstijden en zijn vanaf dinsdag 15 december…
Blog

Nieuwe producenten van Sicilië aan het firmament!

Afgelopen januari bezochten we Sicilie, op dat moment realiseerden we ons nog niet dat het voorlopig het laatste bezoek aan Italie zou zijn. Op dat moment hadden we slechts één producent op het eiland…
Blog

Sicilie, Island of opportunities

Afgelopen januari bezochten we Sicilie, deze blogpost was even op de plank blijven liggen. We gingen op producentenbezoek bij Girolamo Russo, Cantina Castellaro op Lipari en voor wat onderzoek naar producenten in de omgeving…
Blog

In Memorian: Renato Vacca van Cantina del Pino

Renato op Albesani 2010 In September 2019 stuurde ik een uitnodiging naar Renato Vacca om onze najaarsproeverij bij te wonen. Ik kreeg een verdrietige mail terug dat er een paar maanden eerder kanker bij…
Blog

Il Marroneto scoort!

Volgens Wine Enthusiast Magazine, Kerin O Keefe, James Suckling, Vinous én Robert Parker, just to name a few, is de Brunello di Montalcino Madonna Delle Grazie riserva 2013, van onze producent Il Marroneto, de beste riserva…
Blog

Wijnproeverij en Fritti Misto Mibo

Eindelijk is het weer zover, we organiseren weer een wijnproeverij voor onze klanten van Sprezzatura. Mondo Mediterraneo is al sinds jaar en dag een begrip in de straat en is recentelijk geheel verbouwd. Er…
Blog

Decemberwijnen

Decemberwijnen bestaan natuurlijk niet. Wijn is gewoon wijn. Wel is er goede wijn en is er middelmatige wijn. En er is uitzonderlijke wijn. Extra mooie wijn. Wijn die geschapen lijkt te zijn om het…
Blog

Taurasi Revisited – Smokey Bandit

Het was een mooie voorjaarsdag drie jaar geleden. We bevonden ons in Campania, de Zuid-Italiaanse regio met Napels als de bekendste stad en we hernieuwden onze kennismaking met Taurasi. Taurasi is een wijngebied op…
Blog

Producentenbezoek 2018 (2): Le Marche-Umbria

Tenute Recchi Franceschini Op dinsdagochtend reden we naar Le Marche, het gebied rond Ascoli Piceno. Daar bezochten we wederom een nieuwe loot aan onze stam: Conte Mario Antonio Recchi Franceschini. Deze jonge graaf is…
Blog

Producentenbezoek 2018 (1): PUGLIA-BASILICATA

In April van dit jaar ontdekten we op de Vinitaly een aantal producenten waar we van onder de indruk waren. Ook na het terugproeven van de wijnen in Nederland wisten we dat we een…
Blog

Puglia: van Jazzo tot Vecchi Alberelli

Bijna 11 jaar geleden reed ik voor het eerst van mijn leven door Puglia. Ik herinner mij de oneindige olijfboomgaarden, de stenen muurtjes en de typische Trulli, de kleine stenen huisjes waar de schaapherders in…
Blog

Gekke vissendag met Buurvissen

Vrijdag 20 april is het weer zover: Gekke vissendag bij Sprezzatura! Deze keer zijn het langoustines die je kunt bestellen. We zetten snel een paar recepten op facebook ter inspiratie. Meer informatie. Kijk bij buurvissen.nl hoe…
Blog

Op bezoek bij onze producenten in Alto Adige

Zoals elk jaar bezoeken we Alto Adige eind februari. Dat geeft ons de kans de jonge wijnen van de nieuwe jaargang te proeven. Soms al in de fles, maar vaker nog van tank. Het geeft…
Blog

Il Marroneto: de Sangiovese fluisteraar

In zijn 40ste jaar als wijnmaker haalde Alessandro Mori van Il Marroneto de allergrootste prijs binnen die je als wijnproducent kunt krijgen. Het toonaangevende “The Wine Advocate” gaf hem 100 punten voor zijn Brunello…
Blog

Wijn en groenten

Op groenten wordt vaak neergekeken. Het lijkt of soms of veel mensen meer gericht zijn op het kippetje, de slavink, entrecote of de zalmmoot die op hun bord ligt dan de groenten die er…
Blog

Internationals uit het Eisacktal

Deze maand richten we ons op de internationale druivenrassen binnen onze portefeuille. Je vind deze bij ons vooral in de noordelijke regio’s zoals Friuli, Sud Tirol en de Veneto. Daar staan deze rassen al…
Blog

De familie Pinot

Pinot Nero, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Pinot Meunier en nog zo wat. Zijn ze allemaal familie van elkaar of niet? Recent DNA onderzoek wijst uit dat ze eigenlijk een en dezelfde zijn, maar in verschillende…
Blog

Producentenbezoek Noord-Italië 2017

Eind februari 2017 was het weer tijd voor het bezoeken van onze producenten in Noord-Italië. De meeste witte wijnen van het nieuwe jaar zitten rond deze tijd net in de fles, of zijn al…
Blog

Bodemsoorten in Italië

Italië heeft tal van bodemsoorten, sommige meer voor de hand liggend dan andere. Een veel voorkomende soort is bijvoorbeeld vulkanisch gesteente, de gebieden op en rond de Etna of de Vesuvius zijn daar bekende voorbeelden…
Blog

Toscane: non solo rosso

Toscane, en misschien wel heel Italië, is vooral bekend vanwege zijn rode wijnen. Maar ook Toscane heeft natuurlijk voor de witte wijnliefhebber ook mooie wijnen te bieden. Vooral San Gimignano is bekend vanwege de…
Blog

De kleintjes onder de groten

Toscane is als wijnregio in diversiteit ongeëvenaard in Italië. Vele van de verschillende DOC’s en DOCG’s zijn wereldberoemd. Sommige vanwege hun klassieke wijnen gemaakt van Sangiovese anderen juist weer vanwege hun Super Tuscan status…
Blog

Toscane, een introductie

Toscane kent een rijke historie. Van oceaanbodem, tot bakermat van de renaissance en van een continue strijdtoneel. Eén om tot de beroemdste wijnregio’s van de wereld te behoren. ETRUSKEN Van de 9 tot de…
Blog

Brunello di Montalcino – Koningin van Italië

Als Barolo de Koning van Italië is, dan is Brunello di Montalcino zijn Koningin. Beide brengen terroirgedreven topwijnen voort, beroemd in de hele wereld. En beide zijn omgeven met legendes, mythes en controverse. Zoals…
Blog

Bubbels en Italianen

Als we van buitenaf naar Italie kijken zien we, bijna zolang als ik me herinner, een land dat door de politiek verscheurt is of wordt. Het noorden versus het zuiden, rijk versus arm en…
Blog

Italië: Het land van de duizend druivenrassen

En volgens sommige onderzoekers zijn het er zelfs nog veel meer. In zijn boek Native Wine Grapes of Italy noemt Ian d’Agata zelf geen exact aantal druivenrassen, maar hij telt 377 druivenrassen waar commercieel wijn van wordt gemaakt.…
Blog

Gambero Rosso – Tre Bicchieri 2017

Zoals elk jaar is de maand september de tijd dat de Italiaanse wijngidsen met hun prijzen komen. Nog altijd is de Gambero Rosso, met zijn Tre Bicchieri, de meest toonaangevende en invloedrijke van alle…
Blog

'Baroloresco'

In Toscane hebben ze rode wijn uit Montalcino, Montepulciano en de Chianti Classico. Met de druif sangiovese in de hoofdrol. De beste wijnen van Italië zeggen ze daar. In Piemonte hebben ze Barolo en…
Blog

Barolo en Barbaresco jaar in jaar uit

Met nebbiolo als maandthema kunnen we ons uitgebreid weiden aan de grootse wijnen die deze druif voortbrengt: Barolo en Barbaresco. Elk van onze producenten heeft een eigen benadering. Wat overeenkomt is vaak de klassieke…
Blog

Gouden kans: Grootse witte wijnen van Vie di Romans

Ontdek zelf hoe Vie di Romans rijpt:Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Dolee’ (Friulano) ’07 ’08 ’09 ’10 ’11Verticaalproeverij Vie di Romans ‘Vieris Sauvignon’ ’07 ’08 ’09 ’10 ’11 We werken al een kleine twintig jaar met…
Blog

Zomer | Wijnen & Vakantiebestemmingen

Nog slechts een paar weken op de teller totdat de zomervakantie begint. Tot die tijd, of tijdens, kun je bij ons genieten van een heerlijke selectie zomerwijnen, maar waar moet je nou in Italië…
Trulli Puglia
Blog

Producentenprofiel | Pfannenstielhof

Pfannenstielhof, gevestigd in Bolzano in Südtirol is al jaren de huisleverancier van rode wijnen uit Sud-Tirol. Deze Hof is al tweehonderd jaar in familiebezit en bewijst dat uitzonderingen de regel bevestigen. Hier geen wijngaarden…
Pfannenstielhof
Blog

Juni | Gekoeld licht rood en rosato

Deze maand lichten we niet een regio uit, maar een type wijn. Natuurlijk ligt in de zomer de nadruk vooral op witte wijnen. Zelf ben ik op het balkon of in het park dol…
Blog

Campania | Costa Amalfi

Het klinkt wellicht vreemd, maar Italië is een jong wijnland. Vreemd gezien de historie van dit land, hoe lang hier al druiven aangeplant staan en daar wijn van gemaakt wordt. Maar jong in het opzicht…
Blog

SuperSoave

In Soave hebben een aantal wijnboeren zelf het heft in handen genomen. Ze besloten een onafhankelijk consortium op te zetten om zo hun product te beschermen. Wat is er de afgelopen jaren gebeurd in Soave waardoor nu…
Blog

Producentenbezoek Piemonte & Veneto 2016

De afgelopen jaren bezochten we in februari de regio’s Piemonte en Toscane. Dit jaar besloten we het anders te doen en combineerden we Piemonte met de Veneto. Minder kilometers en ook een aantal minder…
Blog

Piedmonte, een liefde die almaar verdiept

Piemonte was een van de eerste regio’s van Italië die ik bezocht. In een ver verleden, vervuld met een onzekere prille liefde voor een vrouw terug in Nederland, hunkerend naar haar gezelschap en tegelijkertijd…
Blog

Bubbels: feiten en fabels

Mousserende wijn is de algemene benaming van wijn met daarin koolzuurgas (CO2). Er zijn in principe twee (verantwoorde) manieren om deze wijn te maken: de méthode traditionnelle, met een tweede vergisting op de fles…
bubbels
Blog

Winterse wijnen

Richting de winter en de tijd die je dan aan tafel doorbrengt. Tenminste veel van mijn vrienden en familie. Ik sta meestal in de keuken. De keuken is voor mij de prettigste plek in huis.…
Winterse wijnen
Blog

Producentenbezoek Midden Italie 2015

Eindelijk, we mochten weer naar Italie, het was immers al een maand of twee geleden dat we er voor het laatst waren. Ons doel lag in Midden-Italië. Twee jaar gelden raakten we hopeloos verstrikt…
Blog

Laatste informatie Najaarsproeverij 2015

Morgen staan er 20 Italiaanse en Franse producenten voor u klaar tijdens de Najaarsproeverij en om te zorgen dat u goed voorbereid van start kunt gaan, zetten we alle informatie nog een keer op…
Blog

Najaarsproeverij 2015

De inschrijvingen voor een van de leukste proeverijen van het jaar zijn weer geopend, de najaarsproeverij: La Grande Degustazione! Op 14 en 15 november vind voor de vierde keer de jaarlijkse najaarsproeverij van Sprezzatura/Verkerk…
najaarsproeverij
Blog

Rare druiven

Italië is het land met de meeste inheemse druiven ter wereld. Volgens sommige bronnen zijn het er zelfs meer dan 500! Maar al zouden we ons beperken tot de minimaal 350 die überhaupt worden gebruikt…
inheemse druiven
Blog

Gekoeld rood

Het klinkt misschien gek, maar veel rode wijn is ook gekoeld lekker. De regel is: hoe lichter/fruitiger de wijn, hoe meer geschikt om wat kouder te drinken. Tannines zijn gekoeld niet lekker. Dus volle,…
gekoeld rood
Blog

Producentenbezoek Noord-Italie. Deel 2: Veneto

Daniele Portinari Vorig jaar bezochten we Daniele Portinari voor het eerst. Toen huurde hij nog ruimte in een kelder van een vriend. Sinds kort heeft hij zijn eigen cantina. In een kleine ruimte van…
Blog

Campania | Oud terroir herontdekt

Eind februari van dit jaar waren we in Campania. Op bezoek bij onze eigen en een aantal nieuwe producenten. Binnen deze laatste categorie werden we vooral enthousiast van de wijnen van Calafè. Omdat deze…
wijngaard in campania
Blog

Tenute Sella – l'altro nebbiolo

Nebbiolo is de beroemde druif die aan de basis staat van het deftige rood uit Barolo en Barbaresco. Er wordt echter ook elders in de Piemonte fantastische wijn van deze druif der druiven gemaakt.…
Blog

Producentenbezoek Piemonte Februari 2015

Dit jaar hadden we ons producentenbezoek aan Piemonte en Toscane aan het begin van het jaar gepland. Het combineren van deze streken wordt zo langzamerhand een “tour de force” vanwege het grote aantal producenten…
producentenbezoek
Blog

De druif Vernaccia bestaat niet

De druif Vernaccia bestaat niet. Het is een verzamelnaam voor meerdere druivensoorten die geen familie van elkaar zijn. Vernaccia betekent zoiets als ‘inheems’, ‘van hier’. Het gaat dan ook om druivensoorten die uniek zijn…
vernaccia di san gimignano
Blog

Girolamo Russo een opmerkelijke man

Girolamo Russo, onze producent van Etnawijnen, is een opmerkelijke man. Gesloten, zeer eigenzinnig en erg vasthoudend. Hij is bovendien weliswaar wijnmaker, maar hij is ook een klassiek geschoold pianist en hij heeft een graad…
Blog

2014 | Een korte terugblik

In 2014 bezochten we 21 van onze eigen producenten, 16 (potentiële) nieuwe producenten, de grootste wijnbeurs van Italië in Verona en 9 professionele proeverijen in Nederland. We legden tijdens de bezoeken in Italië 4283…
producentenbezoek
Blog

Terugblik Overzichtsproeverij 2014

Afgelopen weekend presenteerden we een groot aantal van onze wijnen op de jaarlijkse overzichtsproeverij. Maar liefst 8 producenten waren persoonlijk aanwezig om hun wijnen te presenteren. De twee dagen waren zeer druk bezocht, in…
overzichtsproeverij
Blog

Overzichtsproeverij | Sprezzatura & Bolomey

Zondag 2 november organiseren we samen met Bolomey (Franse wijnen) onze grote, jaarlijkse overzichtsproeverij. Plaats van handeling: Felix Meritis op de Keizersgracht in Amsterdam. Bij deze proeverij zullen een aantal producenten van ons aanwezig…
Valentina Cubi
Blog

Gelauwerd wit uit Midden-Italië

Vroeg in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon in Friuli “de witte wijn revolutie” van Italië. Op die plek werden voor het eerst volgens de Franse manier de wijnen gefermenteerd en opgevoed.…
Midden-Italië
Blog

De druivenknuffelaar is terug

Il ritorno del coccolone delle sue uve Guido Porro, de druivenknuffelaar, is terug, of eigenlijk: de wijnen van de nieuwe jaargang zijn binnen. Wederom verrast Guido ons met zijn sappige zoetgevooisde Piemontese wijnen die…
druivenknuffelaar
Blog

De Grote Hamersma 2015: mooie cijfers voor Sprezzatura

Mooie serie wijnen in De Grote Hamersma met even mooie cijfers! Ca’ Rugate, 2013, San Michele Ciro Picariello, 2011, Fiano di Avellino Ciro Picariello, 2011, Irpinia Gumphof, 2012, Praesulis Sauvignon Blanc Simone Santini, 2010, Vigna…
Hamersma
Blog

Czaar Peter Festival

Op zondag 14 september organiseren de winkels in de Czaar Peterstraat weer het Czaar Peter Festival, met live muziek, DJ’s, eten en drinken. Komt allen langs, wij verzorgen de wijnbar!
Czaar Peterstraat Festival
Blog

Bacchus Wijnfestival 5, 6 en 7 september

Op 5, 6 en 7 september 2014 opent het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse bos haar deuren voor iedereen die op zoek is naar een festival met in de hoofdrol meer dan 250 wijnen…
Blog

Valpolicella van Valentina

Het regent nieuwe producententoevoegingen de laatste weken. Vorige week kwam de nieuwe Verdicchio dei Castelli di Jesi “Capovolto” van La marca di San Michele binnen. En nu kunnen we met veel trots de Ripasso…
Valentina Cubi
Blog

Meer Le Marche!

Vorig jaar tijdens ons producenten bezoek van Midden-Italie 2013 ontdekten we het kleine bedrijf La Marca di San Michele. 3 jonge mensen die de wijngaarden van hun opa weer zelf zijn gaan bewerken en…
Blog

Monteraponi | Chianti Classico

Centraal gelegen in het Chianti Classico gebied ligt Radda. Hier staat het zomerhuis van de familie Braganti. Jarenlang verpachtten ze hun wijngaarden, maar sinds 1997 zwaait Michele hier de scepter over de wijngaarden en…
Michele Braganti
Blog

Zomerproeverij

Het was warm en het was zonnig. En de te proeven wijnen op onze zomerproeverij van zondag 18 mei konden op veel bijval rekenen. Een paar wijnen vielen extra goed in de smaak. Bij…
zomerproeverij
Blog

Degustazione vini estivi | Zondag 18 mei

Aanstaande zondagmiddag organiseren we alweer onze tweede proeverij van het jaar. Die middag staan er maar liefst 18 wijnen te trappelen om geproefd te worden: WIT Erste + Neue – Südtirol – Pinot Grigio…
Blog

Vinitaly 2014 | La Dolce Vita

4100 wijnproducenten uit heel Italië, 150.000 bezoekers waarvan 50.000 bijzonder goed geklede Italianen, 4 volle dagen begin april, 83 km stevig doorlopen, 221 geproefde wijnen, 6 fietsen, 48 zonuren en overdag gemiddeld 26 graden…
Blog

La Primavera! | 23 maart voorjaarsproeverij

Zondag 23 maart organiseren we de eerste wijnproeverij van het jaar in onze winkel aan de Czaar Peterstraat 118. We presenteren u graag onze nieuwe vondsten en klassiekers. U bent van harte welkm tussen…
Blog

Timorasso Report

Donderdag 23 januari organiseerde Ricardo Bregstein (Il Commendatore) en ik samen een  overzichtsproeverij van wijnen gemaakt van het druivenras Timorasso. Ricardo maakt zelf wijn in de Colli Tortonesi in Piemonte, de bakermat van de…
Blog

Chianti Classico laat zich niet in een hokje stoppen

Zelfs doorgewinterde wijnschrijvers/bloggers/ sommeliers/importeurs kunnen geen chocola meer maken van het Chianti gebied. Wat is Chianti Classico nou in hemelsnaam en waar smaakt het naar? Tegenwoordig mag gewoon alles: wijnen van 100% sangiovese, maar…
sangiovesedruif
Blog

Eindejaarswijnen bij Sprezzatura

Dit jaar hebben we maar liefst vijf mousserende wijnen om uit te kiezen. Twee prachtige prosecco’s een extra dry en een brut waar geen sulfiet aan toe gevoegd is. Hamersma kende hem een 9…
Blog

De Grote Naajaarsproeverij | Fattoria Ambra

Komt dat proeven! Toscane, bakermat van de schone kunsten en krachtige wijn. In het DOCG Carmignano ligt Fattoria Ambra, het domein van Beppe Romei Rigoli. Sinds jaar en dag maakt hij doorleefde wijnen in…
Blog

De Grote Najaarsproeverij: Vie di Romans is er bij

In restaurant As kun je terecht voor een uitgebreide proeverij. Bolomey en Verkerk wijnimport/Sprezzatura | Enoteca Italiana halen de beste wijnproducenten uit Frankrijk en Italië. Ook Vie di Romans uit Friuli is er bij…
Blog

De Grote Hamersma 2014

Afgelopen vrijdag verscheen De Grote Hamersma 2014. We stuurden dit jaar 19 wijnen in, de inzending is integraal in de Hamersma opgenomen! We scoorden voor meer dan 50% van onze wijnen een 9.  Hier…
Blog

Midden-Italiaanse Schoonheden

Een jaar geleden begon De Zoektocht in de Marken. We zijn de diepte ingedoken, hebben zeeën Verdicchio geproefd en ons door meren Pecorino heen gecrawled. Dit alles was niet voor niets, we hebben in…
Blog

Vini Veri, wijn zonder toevoegingen

In Frankrijk is er al langere tijd een beweging actief die wijnen zonder toevoegingen zoals bijvoorbeeld sulfiet propageert. In Italië vindt er nu enige navolging van deze beweging plaats. Persoonlijk ben ik niet altijd…
Blog

Onze Pinot Grigio's beoordeeld door Wine life

We lopen weg met lovende recensies voor twee Pinot Grigio’s die wij instuurden voor de PG Koopgids van Winelife. De Pinot grigio van Erste+Neue is een must en krijgt vijf sterren/trosjes en Dessimis van…
Blog

Süd-Tirol/Alto Adige

Deze Column verscheen eerder in de Cucina Italiana. Bij een recent bezoek aan een producent in Alto Adige, waar we nog niet eerder waren geweest, vroegen we of hij al exporteerde naar het buitenland.…
Blog

Eetfotoobsessie

Ik heb last van een dwangneurose. Elke keer als ik een bord eten voorgezet krijg moet ik er een foto van maken. Ook van elke fles wijn die ik onder ogen krijg en vervolgens…
Blog

Onbekend maakt zeer bemind

Pelaverga, Ruché, Timorasso, Nerello Mascalese, Inzolia, Carricante, Garganega. Wie kent ze niet? Nebbiolo, Barbera, Greco di Tufo, Pinot Grigio, klinken wellicht al wat bekender in de oren. Dit is slechts een zeer kleine greep…
Blog

Producenten bezoek Noord-Italië deel 2: Veneto

Deel twee van het reisverslag over Noord-Italië. Fratelli Bortolin, Valdobbiadene, Veneto Eens in de paar jaar wippen we weer even langs bij de Gebroeders Bortolin. Prachtig gelegen in het hart van het Valdobbiadene gebied.…
Blog

Cavallo

Elk jaar verheug ik mij op  de Vinitaly. Deze belangrijke grote wijnbeurs in Verona geeft mij de mogelijkheid al mijn producenten in een keer te bezoeken en alvast een idee te krijgen over de…
Blog

Elena Fucci | Aglianico del Vulture Titolo

Rob Verkerk, mijn illustere inspirator en oprichter van Verkerk Wijnimport, rende ooit bijna manisch van enthousiasme Caffe Toscanini binnen met een fles wijn die we ab-so-luut moesten proeven. Ik stond in de keuken, het…
Blog

Bijzondere bubbels uit Italië

Italië kent net als Frankrijk een rijke traditie aan bubbelwijnen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Prosecco. Nederland is de laatste jaren bijna verdronken in een overaanbod van deze sprankelende wijn. Dat lijdt nu tot…
Blog

Najaarsproeverij met onze topwijnen

Zondag 16 december organiseren we de laatste wijnproeverij van het jaar. We grijpen de kans om op deze eindejaarsproeverij een aantal exclusieve wijnen voor u open te maken. Niet alleen als afsluiter van een…
Blog

Gastronomische literatuur bij Sprezzatura

Wijn is meer dan een alcoholische vloeistof achter een etiket. Bij Sprezzatura hebben we het dan ook vooral over wat er ìn die fles zit. De herkomst, de druif en over de producent die…
Blog

Friulano | Complex en gastronomisch

Soms heeft witte wijn de complexiteit van een glas water en leidt het tot diepe teleurstellingen. Er zijn gelukkig ook momenten in het leven dat je aangenaam wordt verrast – in Italië gebeurt dat…
Blog

De ideale afsluiter

Pittoreske keldertjes, oude mannetjes met alpinopetjes op en heren met een bourgondisch postuur die genieten van een glas wijn waarbij de tijd lijkt stil te staan. Es war einmal, maar niet langer, de wijnwereld…
De ideale afsluiter: kurk, schroefdop of vino-lok
Blog

De Grote Hamersma 2013

We staan weer met een aardige selectie in de nieuwe Grote Hamersma 2013. Hieronder vind u de wijnen en het cijfer dat Harold gaf. Als u op de wijn klikt komt u direct in…
Blog

Nieuwe jaargangen uit San Gimignano

De beroemdste witte wijnen uit Toscane komen uit San Gimignano. In de bodem zitten veel schelpen en kalk nog uit de tijd dat Toscane deel uitmaakte van een binnenzee. Dit is precies het terroir…
Blog

Di Zabbia | Limoncello extraordinaire

Brandon  Zabbia heeft een jaar geknutseld aan zijn limoncello recept. Aan de basis stond het recept van zijn Italiaanse familie en van daaruit ging hij op zoek naar verdieping en balans. Het eindresultaat is…
Blog

''La Primavera'' proeverij 15 april

Op zondag 15 april organiseert Sprezzatura | Enoteca Italiana haar eerste proeverij.  U bent van harte welkom tussen 14.00 en 16.00 op de Czaar Peterstraat 118. Kom en Proef het lentegevoel van Italia in uw…
Blog

Manna door Mama

Kunstenaar Karel Goudsblom gelooft in de ontmoeting. Dus maakt hij al jaren kunst waarbij mensen elkaar ontmoeten. Van een mini-eenpersoonsrestaurant tot een geweldige ceramieken barbecue voor velen. Ook organiseert hij al jaren in zijn…
Blog

Optimisme

Dit weekend las ik in het NRC Handelsblad een aantal positieve artikelen over de crisis waar we middenin schijnen te zitten. Mark Rutte kwam glunderend en zorgeloos terug van het World Economic Forum in…
Blog

2011 | Een terugblik

Verkerk wijnimport importeert al ruim twintig jaar wijnen uit Italië. Het bedrijf, opgezet door Rob Verkerk, slaagde erin om toonaangevend te worden in Nederland op het gebied van Italiaanse wijn. Een geweldige klus zeker…
Blog

Sprezzatura is geopend!

Onze nieuwe wijnwinkel Sprezzatura | Enoteca Italia is een paar dagen voor de kerst opengegaan. We zijn door de buurt bijzonder enthousiast en gastvrij ontvangen en hebben heel wat kerstdiners voorzien van Italiaanse wijn.…
Blog

HoudHardHoofdHard | Verkerk Wijnimport steunt de kunsten

Hard//hoofd is een online tijdschrift voor iedereen die interesse heeft in kunst, cultuur, politiek, wetenschap en aanverwante (on)belangrijke zaken. Met hard//hoofd hou je jezelf op de hoogte van wat er écht toe doet: vroeger,…
Blog

Uitgelicht | Kookboek Wild en Gevogelte

Soms komt er een boek uit waar ik écht blij van word. Claartje Lindhout, van oudsher kok, heeft zo’n boek gemaakt. Ze heeft in verschillende restaurants gewerkt, waarvan Vermeer in Amsterdam de bekendste is.…
Blog

Restock bij Verkerk

Need I say more. Thanx Brandt&levie en Bocca voor het mooier maken van het bestaan. Nu nog bedenken wat we bij die vleeswaren en verse worst gaan drinken. Sangiovese van Bissoni? De nieuwe Langhe…
Blog

Le ragnaie | dit weekend bij Harold Hamersma in het NRC

In 2010 (oogst 2008) zijn we begonnen met de biologische Montalcino wijnen van Riccardo Campignotti’s domein Le Ragnaie. Na een jarenlange zoektocht in Montalcino en omgeving die vooral diepe dalen kende van ongekende teleurstelling…
Blog

Verkerk Wijnimport op de New Food Fair

New Food Fair 3 september 2011, Haarlemmerstraat 12.00- 18.00 Op de valreep nemen we deel aan de New food fair in de haarlemmerstraat. Deze markt wordt alweer voor de 15de keer georganiseerd en staat…
Blog

Biologisch versus balans

Biologische wijnen zitten in de lift. Steeds meer producenten maken hun wijnen dan ook volgens de biologische regels van het spel en consumenten wil deze ook steeds vaker drinken. Het predicaat “biologisch” is dus…
Blog

Toscanini Venticinque | Kookboek van het jaar

Het kookboek Venticinque, waarmee Caffè Toscanini in 2010 haar vijfentwintigjarig bestaan vierde, werd niet alleen verkozen tot beste kookboek van Nederland, maar ook tot het beste Italiaanse kookboek op aarde. Zowel eigen als wijs zijn…
Blog

In Memoriam | Gijs Thio

Gijs Jan Thio 13-03-1970 | 26-02-2011 Maandag jongstleden 28 maart is mijn goede vriend en compagnon na een vermissing van ruim een maand gevonden in het water bij het Oosterdok in Amsterdam. Het is…
Blog

2010 in Noord Italië deel 1

Afgelopen februari bezochten we onze producenten in Noord Italie om een beeld te krijgen van het oogst-jaar 2010. De berichten die ons bereikten in Nederland waren niet overwegend positief en dus was het goed…
Blog

Luigi Boveri | betaalbare barbera

Luigi Boveri maakt weergaloze barbera’s met ouderwetse signatuur. Dat doet hij in het oosten van Piemonte, de Colli Tortonesi om precies te zijn. Het is een gebied dat maar weinig mensen kennen. Onverdiend: hier…
Blog

Italie | Gidsland

De wereld van de Italiaanse wijn is voor ons transalpijnen terra incognita. Een gids wil nog wel eens helpen om de weg te vinden. En wat je van die gids moet vinden?: de waarheid…
Blog

In Memoriam | Bruno Gottardi

In het voorjaar van 2010 bezochten we het legendarische Weingut Gottardi in Südtirol. Als we andere producenten over ons bezoek vertelden, waren ze altijd vol lof over de wijnen van Bruno Gottardi. Maar ook…
Blog

Veelzijdig Valpolicella

Het Valpolicella gebied kent rode wijn in vele gedaantes. Het is een van de weinige gebieden in Italië die dezelfde wijn in vier versies maakt. Basis rode wijn (Valpolicella), wijn gepimpt met de persresten…
Veelzijdig Valpolicella
Blog

Wijn en spijs | Verkerk als vraagbaak

Wijn is niet gemaakt om alleen te drinken. Tenminste, volgens de aloude boerenetiquette drinkt men enkel wijn tijdens het eten. Wat er dan gebeurt is (ont)spannend, onvoorspelbaar en soms zelfs spiritueel. Onze ervaring is…
Blog

Volg ons op Facebook

Op zoek naar wijn doorkruisen we heel Italië. Fantastisch werk, maar de dagen zijn lang met veel wijnproeven en autorijden. Wat ons gaande houdt, is de troost van de lokale keukens. Onderweg is er…
Blog

Pinot Noir genetisch manipuleren

In dit filmpje beargumeteert Barry Schuler de mogelijkheden en voordelen van genetische manipulatie, en dan met name gefocused Pinot Noir. Hij was betrokken bij grote internet/ IT projecten en is mede-eigenaar van Meteor Vineyard…
Blog

Wijn en de rechtse hobbies

WikiLeaks komt nu met een beschamend bericht uit Frankrijk. Oud premier en burgemeester van Parijs Chirac kwam nog in het nieuws toen de door hem volgelegde gemeentekelder onder de hamer moest. De boekhouders konden…
Blog

Montepulciano onder vuur

Vino Nobile di Montepulciano is zou oud als de renaissance, en de DOCG status van die deze gerennomeerde Toscaanse denominatie viert op 14 december 2010 haar 30ste verjaardag. Nu zit er een kink in…
Blog

Südtirol in de Betuwe

Een Südtirol wijnavond in de Betuwe, waarom niet? Jouke de Bruin van restaurant Kok en de Bruin in Tricht nodigde ons uit om samen met hem zo’n avond te organiseren. Zestien november was het zover. Jouke…
Blog

Baas boven baas: Poderi Boscarelli

Soms is iemand ergens gewoon de beste in. Daarop hoeft geen overdreven groot etiket geplakt te worden, maar het mag best gezegd worden. Poderi Boscarelli is de beste wijnmaker in  Montepulciano. Niet een van de drie, maar…
Blog

Grenzeloos Piemonte

Wie denkt dat wij alleen maar Italiaanse wijn proeven, heeft het mis. In onze vrije drinken we bijvoorbeeld graag een glas pinot noir uit de Bourgogne. Tijdens onze Piemonte proeverij verschijnt altijd veel nebbiolo op…
Blog

ca’Rugate | Montefiorentine 2008 @ De Altena

De patron van Restaurant de Altena Ruth Bisseling en sommelier Selmar van Wensveen kozen voor Soave van ca’Rugate. We waren benieuwd waarom. 5 vragen aan Selmar van Wensveen: Aan welke criteria moet een wijn…
Blog

Wat wij mooi vinden; Sessantuna | Vorm met inhoud

Italië is een jong land. De stadstaten van de renaissance werden pas 150 jaar geleden samengevoegd in de natie die we nu kennen. Het kaleidoscopische karakter van Italië kennen we maar al te goed…