Sprezzatura | Knallend het nieuwe jaar in!

*|MC:SUBJECT|*
De laatste dagen van het jaar, wat traditioneel gezien wordt als dé tijd voor.. mousserende wijnen! In deze nieuwsbrief hier alles over. 

Ook in 2016 blijven we op zoek naar spannende wijnen gemaakt door bijzondere druivenrassen door inspirerende en vernieuwende producenten. We staan graag weer voor u klaar voor wijnadvies op maat in de winkel op de Czaar Peterstraat 118. Houd ons goed in de gaten want er worden mooie plannen gesmeed bij Sprezzartura. Wij wensen u een goed uiteinde en een fantastisch 2016!

Nog een kleine huishoudelijke mededeling: op 31 december zijn we geopend tot 17:00 en op 1 & 2 januari zijn we gesloten. 

 
Too much of anything
is bad,
but too much
champagne
is just right


F. Scott Fitzgerald 
 
Metodo Classico
Champagne mag alleen champagne heten als het uit de desbetreffende Franse streek komt, maar de 'methode traditionelle' kan overal toegepast worden. Zo kun je ook Champagnes vinden in Italië onder de noemer 'Metodo Classico'. Op het blog 
Bubbels: feiten en fabels vind je meer informatie over mousserende wijnen.

 
Bubbels en traditie?
De traditie om met oud en nieuw champagne te drinken is nog niet zo oud. Net als het vuurwerk wordt ook champagne gebruikt om `het oude jaar weg te schieten'. Dus laat die kurk flink knallen! 


Wil je je gasten iets anders schenken, dan zijn cocktails van mousserende wijnen een leuk idee. We hebben twee klassiekers voor jullie verzameld. 

Bellini
Vindt zijn oorsprong in de befaamde cocktailbar Harry's Bar in Venetië. 

Ingrediënten/benodigdheden
- 3 rijpe perzikken
- Fratelli Bortolin Prosecco ' Extra Dry'
- Longdrink glazen (traditioneel) of Champagneflûtes
- Keukenmachine of staafmixer

Schil de perzikken en verwijder de pit. Vervolgens pureer je dit tot een gladde massa in de keukenmachine, of je pakt de staafmixer. Giet de puree in de champagneflûtes, vul het aan met Prosecco. Verhouding: 1/3 perzikpuree en 2/3 Prosecco. Let erop dat alles goed koel is, ook de glazen. 


Mimosa 
For the day after.. 

Ingrediënten/benodigdheden
- Vers geperste Jus d'Orange
- 10 - 15 ml triple sec / Cointreau per glas
- Ijskoude Fratelli Bortolin
 Prosecco ' Extra Dry'
- Gekoelde champagneflûtes
- Dunne schijfjes sinaasappel als garnering

Glas tot ongeveer de helft met Jus d'Orange vullen, het scheutje likeur en de Prosecco toevoegen. Schijfje sinaasappel tot driekwart insnijden en gedraaid op de rand van het glas plaatsen. Ook voor deze cocktail geldt graag goed koelen! 
Wijnkelder Mottura
Mousserende wijnen Sprezzatura 

Onze mousserende wijnen en de manier waarop ze gemaakt zijn: 

Ciro Picariello | Brut Contadino
Misschien zijn de meest interessante mousserende wijnen uit Italië degenen die niet proberen een Champagne te zijn maar voor een eigen stijl gaan. Bijvoorbeeld de Brut Contadino van Ciro Picariello, een ontzettend gave variant uit Campania. Met een bijzonder uitgesproken smaak van rijping op lie, fris, droog en ongefilterd wat de wijn troebel maakt. Ongefilterde wijnen zijn al even bezig met een comeback, probeer bij deze ook een bruisende variant! 
 â‚¬27,50

Fratelli Bortolin | Prosecco Extra Dry
Door de toevoeging 'Extra Dry' lijkt het alsof we het hier hebben over een kurkdroge wijn, maar omdat Prosecco redelijk zoet is van zichzelf heeft de 'Extra Dry' ook nog een fijn zoetje wat een heerlijke fruitige smaak aan de wijn geeft. Lees verder..
€14,75 

Sergio Mottura | Spumante Metodo Classico 2007
Een van onze meest volle mousserende wijnen. 100% Chardonnay en minimaal 5 jaar lang rijpt de wijn voordat deze gedégorgeerd wordt. Voordat de wijn gedégorgeerd wordt staan de flessen circa 3 weken onderste boven in een rek (pupitre) waarbij de gisten langzaam afdalen naar de hals van de fles. De hals wordt bevroren in een ijskoud bad, de kroonkurk verwijderd en de prop schiet eruit. Dit is dégorgeren. Omdat de druk heel groot is een champagnefles zijn de flessen heel dik en wordt er in het eerste deel van het proces gewerkt met kroonkurken. Lees verder..
€31,75

Ca' Rugate | 'Amedeo' Lessini Durello Riserva 2011
Weer een bewijs dat een goede bubbel niet uit Champagne hoeft te komen. Na het afvullen van de wijn wat bij de Spumante Metodo Classico wordt beschreven, wordt de tweede gisting op de fles op gang gebracht door de liqueur de tirage. Tenslotte wordt liqueur de expedition toegevoegd wat de zoetheid van de mousserende wijn bepaald. Bij de 'Amedeo' is deze likeur niet toegevoegd waardoor het een droge mousserende wijn blijft. Lees verder..
€27,90 
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*