Sprezzatura nieuwsbrief augustus 2013
Zomer wijnen | uit Sud Tirol
Sud Tirol is wellicht als vakantiebestemming meer een skigebied, maar de wijnen die er gemaakt worden zijn juist bij uitstek geschikt voor de zomer. Tintelfrisse minerale bergwijnen en overheerlijk sappig rood om gekoeld te drinken. De mooiste zomerwijnen hebben we bij elkaar in een doos gestopt. Je besteld dit gegarandeerde zomergenot hier. Lees hier verder over prachtig Sud Tirol.
Introductie in Italiaanse druivenrassen
Druiven zijn het basismateriaal van wijn. Het karakter ontstaat al in de wijngaard. Daarom werken we met producenten die hun druiven niet verstoppen achter veel houtgebruik of andere wijnmaak technieken. Een druif moet alle ruimte krijgen om in een wijn te schitteren, vinden we.
Van Arneis tot Weissburgunder in wit en Barbera tot aan Vernatsch in rood. Op onze website leest u over ieder druivenras hoe hij smaakt, waar hij voorkomt en welke van onze wijnen van deze druif zijn gemaakt. Geniet van de veelzijdigheid die Italië te bieden heeft.
Gelinaz! diner
Soms zijn er evenementen waar je bij moet zijn. Het Gelinaz! diner was er zo een. 25 Topchefs uit de wereld die tezamen een diner koken gebaseerd op 1 gerecht uit de rijke Belgische culinaire geschiedenis. De zitplaatsen werden geveild op Ebay en wij bemachtigden er twee. Een memorabele ervaring om nooit te vergeten. Zie hier de foto's van alle gangen.
Wijn zonder sulfiet
In Frankrijk is er al langere tijd een beweging actief die wijnen zonder toevoegingen, zoals bijvoorbeeld sulfiet, propageert. In Italië vindt er nu enige navolging van deze beweging plaats. Persoonlijk ben ik niet altijd een grote aanhanger van deze vin naturelle wijnen. Te vaak zorgt het gemis aan sulfiet voor vroegtijdige oxidatie en instabiliteit. Tonen van boomschors of groene paprika in de neus en flinke volatiele (wilde) zuren maken voor mij geen drankje dat je met plezier drinkt. Maar uiteraard zijn er uitzonderingen van getalenteerde wijnboeren die op deze wijze prachtige wijnen maken. En wij hebben er maar liefst twee nieuwe bij: Een Brut Prosecco van de gebroeders Bortolin vol expressief wit fruit en slechts in zeer beperkte oplage gemaakt. En Le Calcinaie, vol knallend gestructureerd paars fruit. Ondanks het gemis aan "conserveermiddelen" kan deze dagenlang open staan. Als de fles het haalt tenminste, want het is vooral waanzinnig lekker.
Sprezzatura | Enoteca Italiana
Czaar Peterstraat 118
1018 PT Amsterdam
t 020 77 32 877
m vini@enoteca-sprezzatura.nl
Sprezzatura is geopend:
Dinsdag t/m zaterdag
10.30-19.00 uur
|