#5 Campania

*|MC:SUBJECT|*
April Campania maand | Prille Proeverij Czaar Peterstraat | Nieuwe producent Reale
View this email in your browser

APRIL | Campania Maand


Iedere maand staat Enoteca Sprezzatura in het teken staan van een wisselend onderwerp wat betrekking heeft op wijn uit Italië. Om duidelijkeid te creëren in een land met een enorme diversiteit aan (micro)klimaten en waar de meeste inheemse druivensoorten ter wereld te vinden zijn, zoomen we in op onderwerpen als regio's, wijnmakers, druivensoorten en technieken.

Deze maand valt er via Sprezzatura meer te ontdekken over Campania met haar vulkanische ondergrond en de inheemse druiven. We hebben voor u klaar staan het blog artikel over de regio Costa Amalfi. Het blijkt dat daar niet alleen de vakantievilla van Beyoncé te vinden is, maar ook 100 jaar oude (pre-phylloxera) wijngaarden waar hele bijzondere wijnen vanaf komen. Click!  

Een kleine huishoudelijke mededeling, we zijn dinsdag 12 en woensdag 13 april gesloten vanwege een bezoek aan de wijnbeurs Vinitaly in Verona.

PROEVERIJ | "Prille Proeverij" Czaar Peterstraat  
 
Zondag 24 april 2016 staat in het teken van de eerste Prille Proeverij, georganiseerd door verschillende speciaalzaken die zich in of rondom de Czaar Peterstraat gevestigd hebben: Fromagerie Kef, Worscht, Enoteca Sprezzatura, Het Wilde Brood en Bruut Bier.  De prachtige Oosterkerk is de locatie voor dit culinaire festijn. De middag staat in het teken van de lente en haar kenmerkende frisse smaken. Blijf via Facebook op de hoogte van het programma en laat ons weten of je erbij bent via deze link http://bit.ly/1MSOHFu!
WIJN & SPIJS | Aan de Poel ** 

Af en toe laten we een sommlier aan het woord over een wijn-spijs combinatie die ze maken met een van onze wijnen. Deze keer Erica Verwijen van Restaurant Aan de Poel **, dit jaar uitgeroepen tot talentvol sommelier van het jaar.

De wijn
Filadoro | Fiano „Santari” 2011
Filadoro wilde graag een bijzondere Fiano maken, iets wat Filadoro zou onderscheiden van de rest. Hij besloot een deel van de mooiste druiven later te oogsten dan gebruikelijk zodat ze geïnfecteerd werden door de nobele rot. Pas daarna worden de druiven geoogst en in roestvrijstalen vaten vergist. Dan krijgt de wijn nog 6 maanden battonage op zijn gist. Dit geeft een rijke complexe, brede en gelaagde Fiano, inderdaad niet te vergelijken met anderen. 
Het gerecht
Gestoomde grietfilet met crème van dragon, meiknol gevuld met foie gras, artisjok en beurre blanc saus.
Erica over de combinatie
De zwoele zoetheid van de Fiano is nodig voor de foie. Tegelijkertijd heb je bij de meiknol, bittere artisjok en zeker bij de dragon een 'groene' back-up nodig in het smaakpalet van de wijn die juist die groenten en dat kruid weer naar voren laat dansen. Er gebeurt dus veel in combinatie met elkaar.
Wat vonden wij
De dragonsaus resoneert in het gerecht. De Griet knoopt alle onderdelen aan elkaar, zonder zelf op een podium te gaan staan. Het is meer het matras. De combi van een spannend gerecht en spannende wijn geeft merkwaardig genoeg samen iets heel rustigs de combinatie voelt dan ook heel natuurlijk. De wijn en het gerecht halen het beste in elkaar naar boven. De dragonsmaak en meiknol komen mooi terug in de afdronk en rijkheid van de lever geeft sensuele diepte. De compacte zuren pakken de artisjok mooi op. Iets wat altijd moeilijk is, want artiskjok is vaak dodelijk voor wijn.
 
En we kregen nog meer mooie antwoorden op onze vragen aan Erica over de samenwerking tussen Enoteca Sprezzatura en Aan de Poel. 
lees verder
NIEUW | Producent Campania
Een wijnmaker die ook chef is én een oude wijngaard die geheel bestaat uit Pergola 'wijnbomen'  van ruim 100 jaar oud. Dit zijn de ingrediënten voor de uitgesproken wijnen van Reale uit Costa Amalfi, Campania.  Er worden jaarlijks slechts 12.500 flessen geproduceerd van wijngaarden waarvan het onderhoud zeer arbeidsintensief is. Met de komst van Reale naar Nederland zijn we bij Sprezzatura weer een paar inheemse druivensoorten rijker, namelijk de Biancolella, Biancazita, Pepella, en Palummo e Tintore. Sinds deze week verkrijgbaar op de Czaar Peterstraat; Aliseo (wit), Getis (rosé), Cardamone en Borgo di Gete (rood). 
Lees meer over Luigi e Gaetano van Reale
DRUIVENSOORT | Aglianico

Door middel van een dikke schil weet de Aglianico zich goed te beschermen tegen de zon en hitte in  o.a. Campania en Basilicata. Een dikkere schil werkt dus als een soort zonnebrandcrème voor de druiven. Een dikke schil heeft als gevolg dat de wijn meer tannines bevat. Wijn die gemaakt wordt van Aglianico is krachtig en stevig, het wordt ook wel  de Godfather van de rode wijnen uit Zuid Italië genoemd. Een topwijn die van Aglianico gemaakt wordt is Taurasi, de "Barolo van het zuiden". Een tweetal indrukwekkende vergelijkingen!
ontdek meer over de druif. 
FESTIVAL | Vriendentickets Japies Hof
Van onze vrienden bij Japies Hof hebben we een link gekregen waarmee wij jullie de mogelijkheid kunnen bieden om voor een vriendenprijsje alvast een ticket te kopen! Japies Hof is een nieuw festival  op 2 juli in Amsterdam Oost waar live muziek, gastronomie en een muziek- en kunstprogramma voor kinderen samen komen. Meer weten? Kijk op Facebook welke sterren(!) chefs gaan koken en welke bands er optreden. Via Sprezzatura nu de kans om voor een vriendenprijsje bij dit festival te kunnen zijn.
Ticket 
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*