*|MC:SUBJECT|*
Kunt u deze email niet lezen? Bekijk hem dan in uw browser door hier te klikken.
Sprezzatura nieuwsbrief december 2013
 
Met de Kerst voor de deur presenteren wij trots twee nieuwe producenten. We doen verslag van onze proeftocht door Italië en eindigen ons kerstdiner met vloeibaar zoet. Sprezzatura wenst u een heerlijke afsluiter van dit jaar en een bruisend begin van 2014!


Verticaal in Italië

Op zoek naar wijn doorkruisen we heel Italië. Om goed de kwaliteit van een producent te proeven, moet je de diepte in, of beter, het verleden. Bij één producent vergelijken we graag verschillende jaargangen van dezelfde wijn met elkaar. Verticaal proeven. Vorige maand was het weer zo ver. Italië in november met onbekende locale wijnen
hartverwarmend eten en hier en daar een sneeuwstorm. Lees het hele verslag op onze
blog.

Zelf eens verticaal proeven? Daag jezelf uit, verzamel een paar vrienden en zet 3 flessen naast elkaar. Bijvoorbeeld de Barbaresco Ovello, van Cantina del Pino. En ontdek wat een jaar met veel zon of een extra jaar rijping met een fles wijn doet.


De kniebuiging van een wijnmaker

Alessandro Mori van Il Marroneto maakt Brunello in Montalcino, Toscane. 
In 1980, toen Alessandro al 7 jaar bezig was, kreeg deze regio als eerste van alle wijngebieden in Italië de DOCG status. Sindsdien zijn het aantal producenten in die streek explosief toegenomen.
Alessandro werkt vrijwel geheel natuurlijk (geen bestrijdingsmiddelen en miniem gebruik van sulfiet) en zijn wijnen zijn beroemd om hun rijpingspotentieel. Toch kiest hij ervoor om een aantal flessen jonger uit te brengen en daarmee doet hij ons een groot plezier. Met zijn Rosso maakt hij Montalcino voor ons toegankelijk. Een gulle gift waar wij graag van genieten. Zowel zijn Rosso als beide Brunello’s zijn verkrijgbaar via onze webwinkel.



Groeien op oesters en zee-egels

Daniele Portinari heeft het goed voor elkaar. Zijn wijngaarden staan aangepland op de Colli Berici, centraal in de Veneto. Dit heuvelachtige gebied is een oude zeebodem die oprijst uit de vruchtbare vlakte van de Po, barstensvol fossielen van weekdieren, koraal en algen. Op deze unieke bodem heeft Daniele verschillende druivenrassen staan, waaronder de autochtone Friulano en Tai Rosso. Hij werkt volledig biologisch-dynamisch en dit resulteert in opvallend fruitig wit en kruidig, sappig rood.


 
Drinken uit goud

Decadentie ten top, dessertwijn drinken uit gouden bekers. Zo deed men dat vroeger in Bertinoro. Het plaatsje in Romagna dankt er zelfs zijn naam aan. Wat maakt Italiaanse dessertwijn dan zo speciaal? Je leest het in onze column van Cucina Italiana.
Proeven kan ook! Bijvoorbeeld de Moscato Ramasco bij fruit en fris zuivel of de L'Ermita van Ca'Rugate bij chocolade en stevige kazen.
 
 


Sprezzatura | Enoteca Italiana 
Czaar Peterstraat 118 
1018 PT Amsterdam

t 020 77 32 877
m 
vini@enoteca-sprezzatura.nl

Sprezzatura is geopend:
Dinsdag t/m zaterdag
10.30-19.00 uur

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u van Italiaanse wijn houdt. Gebruik aub de unsubscribe knop als u geen interesse meer heeft.

Unsubscribe

Verkerk Wijnimport/ Sprezzatura | Enoteca Italiana
Czaar Peterstraat 118
AmsterdamNH 1018PT
Netherlands

Add us to your address book

 

Copyright (C) 2012 Verkerk Wijnimport/ Sprezzatura | Enoteca Italiana All rights reserved.

*|IF:REWARDS|*
*|HTML:REWARDS|*
*|END:IF|*






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*