
Kroonjuweel Terre Nere
(English below)
Tussen de grofweg 300 wijnproducenten van het Brunello di Montalcino gebied is het voor ons als wijnimporteur de kunst om tussen de ruis van middelmaat in een vroeg stadium de ruwe diamanten te ontdekken. Met Terre Nere hebben we zo’n diamant gevonden. Of eigenlijk een groeibrijlant, want het bedrijf is volop in ontwikkeling en klimt elk jaar een stapje verder naar de top. Het verhaal van Terre Nere is er niet een van glamoureuze Toscaanse paleizen of adellijke privileges. Het succes van Terre Nere is gefundeerd op hardwerkende Siciliaanse ‘immigranten’ die een droom hadden en een heel bijzonder stukje land konden kopen. En die droom is verwezenlijkt.
Ontsnapt
Terre Nere werd gesticht door grootvader Salvatore Vallone, “Toto” kwam na de geboorte van zijn eerste twee zoons door een lokroep van zijn zwager naar Toscane. De broer van Salvatore’s vrouw was kort na de oorlog ontsnapt uit een gevangenkamp, dook onder bij een vrouw uit Siena en trouwde haar uiteindelijk. De hechte band deed de Siciliaanse familie herenigen, en de Vallones verliefd op de schoonheid van Toscane. Niks tegenin te brengen, weten wij als regelmatig bezoeker van Toscane. De familie Vallone begon het Toscaanse avontuur met het houden van vee, maken van kaas en verbouwen van olijven en tafelwijn. Zoon Pasquale kreeg geholpen door zijn politieke betrokkenheid en carrière als bankier (jaja, we zijn in Italië) in de jaren ‘90 de mogelijkheid om een stukje onbewerkt land met bossen van 15 hectare in de buurt van Castelnouvo dell’Abate te kopen. Zo geschiedde. In 1997 plantte de familie de eerste wijngaarden met 100% Sangiovese aan, in het bijzijn van kinderen Francesca en Federico, de nieuwe generatie die vandaag de dag de leiding heeft over het bedrijf.
Terroir
Castelnouvo dell’Abate is het deel van de regio dat het dichtste bij de Monte Amiata ligt. Dit is de gedoofde vulkaan die als een stilzwijgende kolos vanuit het zuidoosten over dit stuk van Montalcino waakt. Door de Etrusken werd deze vulkaan al als een heilige berg vereerd, voor de familie Vallone is de Monte Amiata even goed van levensgrote betekenis. De naam ‘Tere Nere’ refereert aan de zwarte aarde, een voor Montalcino tamelijk unieke vulkanische bodemsoort die in het uiterste zuiden van de regio sporadisch te vinden is. Deze vulkanische ondergrond herbergt een schat aan pittige mineraliteit die de wijnen van Terre Nere zo bijzonder maakt. Maar wacht, er is meer. De statige vulkaan laat met haar hoogte tot 1700m boven zeeniveau koele wind neerwaarts rollen die de wijngaarden van Terre Nere overdag behoeden van doorstoven, en in de nacht zelfs verkoelen tot 17°c in de zomer. Ook de Orcia rivier die vlak onder de wijngaarden doorstroomt brengt de verkoeling die voor de ontwikkeling van aroma’s en antioxidanten in de druivenschil zo essentieel zijn voor grootse wijnen.
Kelder
Wat is het geheim van de Vallone’s in de kelder? Een vraag die wij ons na het ontdekken van deze wijnen meermaals hebben gesteld. Voor het antwoord zit er maar een ding op: hup, naar Toscane en zelf die kelder bezoeken. Het antwoord bleek even simpel als onbevredigend: Er zijn geen geheimen. Het fruit is blakend van gezondheid en de keldermeesters werken in dienst van de wijn, niet andersom.
De aanpak is traditioneel en zonder poespas. De fermentatie geschiedt op stalen vaten met alleen de druiven de hun eigen wilde gisten. Er wordt niks toegevoegd, alleen de temperatuur wordt geregeld om de optimale extractie van structuur, aroma en kleur te verkrijgen. De rijping vindt plaats op grote Slavoonse foeders, van 6 maanden voor de Rosso tot 48 maanden voor de Riserva’s. Er wordt niet gefilterd, en minimaal sulfiet toegevoegd. 100% natuurwijn dus, maar met een lijnscherpe definiëring van smaken en unieke typischiteit van dit bijzondere terroir.
English:
Among the roughly 300 wine producers in the Brunello di Montalcino region, our role as wine importers is to sift through the noise of mediocrity and discover rough diamonds at an early stage. With Terre Nere, we’ve found such a diamond—or rather a work in progress, as the company is still developing and climbs a step closer to the top each year. The story of Terre Nere isn’t one of glamorous Tuscan palaces or noble privileges. Its success is rooted in hard-working Sicilian “immigrants” who had a dream and managed to buy a very special piece of land. And that dream has come true.
A New Beginning
Terre Nere was founded by grandfather Salvatore Vallone. After the birth of his first two sons, “Toto” was drawn to Tuscany by his brother-in-law. Salvatore’s wife’s brother had escaped from a prison camp shortly after the war, went into hiding with a woman from Siena, and eventually married her. This close bond brought the Sicilian family back together, and the Vallones fell in love with the beauty of Tuscany. As regular visitors to Tuscany, we can’t argue with that sentiment. The Vallone family began their Tuscan adventure by raising livestock, making cheese, and growing olives and table wine. In the 1990s, son Pasquale, aided by his political involvement and career as a banker (this is Italy, after all), had the opportunity to buy a 15-hectare piece of untamed land near Castelnouvo dell’Abate. In 1997, the family planted their first vineyards with 100% Sangiovese, in the presence of the children Francesca and Federico, who today run the company.
Terroir
Castelnouvo dell’Abate is the part of the region closest to Monte Amiata, the dormant volcano that silently looms from the southeast, watching over this part of Montalcino. The Etruscans revered this volcano as a sacred mountain, and for the Vallone family, Monte Amiata holds just as much significance. The name ‘Terre Nere’ refers to the black soil, a relatively rare volcanic soil type in Montalcino, only found sporadically in the far south of the region. This volcanic subsoil contains a wealth of spicy minerality that makes Terre Nere’s wines so unique. But there’s more. The towering volcano, with its height reaching 1,700 meters above sea level, sends cool winds downwards, protecting Terre Nere’s vineyards from overheating during the day and cooling them to as low as 17°C at night, even in the summer. The nearby Orcia River also brings a cooling influence, essential for the development of aromas and antioxidants in the grape skins, crucial for producing great wines.
Cellar
What’s the secret of the Vallone family’s cellar? It’s a question we asked ourselves multiple times after discovering these wines. The only way to get an answer was to head to Tuscany and visit the cellar ourselves. The answer was as simple as it was unsatisfying: there are no secrets. The fruit is bursting with health, and the cellar masters work in service of the wine, not the other way around.
Their approach is traditional and straightforward. Fermentation takes place in steel vats using only the grapes’ own wild yeasts. Nothing is added, and the only thing regulated is temperature to ensure the optimal extraction of structure, aroma, and color. Aging occurs in large Slavonian oak barrels, from six months for the Rosso to 48 months for the Riserva wines. The wines are unfiltered, and only minimal sulfur is added. It’s 100% natural wine, but with a razor-sharp definition of flavors and a unique typicity that reflects this remarkable terroir.