Gevogelte en italiaanse wijn

Gevogelte en Italiaanse wijn 

De combinatie van gevogelte en Italiaanse wijn is een zeer breed waaier aan smaken. Het is prachtig hoeveel verschillende gevogeltes zijn die we kunnen eten van heel licht en subtiel zoals kip tot de totaal andere kant van het spectrum de Grouse of Korhoen. We lopen ze hier allemaal even af. Ik heb al trek. 

Kip en Parelhoen 

Kip wordt geheel terecht het meest veelzijdige stukje vlees genoemd. Van in zijn geheel gebraden kip uit de oven tot curries met kip. Van Crostini met fegato di Pollo tot een subtiele crème van kippenlever. En dus evenzo velen combinaties met wijn. Bij kip kan je ook nog eens vrijelijk wisselen tussen wit en rood. Voor de witte wijn ga je wel voor vollere smaken en rijkere wijn. Dit kan in structuur en vulling, maar ook in hout gebruik. Dus ik denk aan de Malvasia van Ronco dei Tassi, of de Fosarin. Maar de Exemplum van Agostino Vicentini pairt goed of de Spoletino van Fratelli Pardi.

Voor rood kies je weer juist de licht kant van het spectrum. Dus de frissere rode wijnen uit Noord-Piemonte, zoals Vespolina, Croatina, of Nebbiolo, je kijkt dan naar de wijnen van Francesco Brigatti, Carlone Davide of Nino Costa. Voor de combi met levertjes zak je af naar Toscane, bakermat van de crostino con fegato, daar pak je sangiovese bij en daar mag je het zo gek maken als je wil. Dorstlessende Rosso Toscano, maar ook licht Chianti van Monteraponi of de Rosso de Montalcino van Mastrojanni en de Prugnolo van Boscarelli. All out kan ook en dan verwen je jezelf met Brunello di Montalcino of Vino nobile. 

Duif 

In duif vind je twee soorten die ver uit elkaar liggen qua smaak. De houtduif heeft donker vlees en en heeft al een duidelijke wildsmaak. Dan ga je qua pairing richting Barbera, bijvoorbeeld van Vicara of de volle Priorà van Fratelli Alessandria. Maar je kan ook afreizen naar Campania en er Aglianico of Taurasi bij drinken van Calafé of het rood van Aia dei Colombi. Boerenduif is weer een heel ander verhaal. Het is een tamme duif die gefokt wordt. Het vlees is juist licht en subtiel en doet bijna denken aan Foie Gras. Hier kan je ook nog dik wit bij drinken of Rosé, zoals bijvoorbeeld de Dessimis van Vie di Romans. Of de Is Bagnius vanh Quartomoro een houtgerijpte Vermentino van Sardinië. Voor rood blijf je aan de lichte kant om het subtiele vlees niet te overvleugelen. Kies voor Etna Rosso van Girolamo Russo of van Tenute Bosco. 

Gans 

Als je je aan de gans waagt zorg dan dat je een goede kok in huis hebt. Het vlees slaat snel door (wordt snel te gaar) en dan is het zo droog als een schoenzool. Ik adviseer altijd de gans (en eigenlijk al het gevogelte) op het karkas te braden (en Coffre) En coffre snijden van gevogelte | instructievideo 

Filter

Verfijn je keuze

Gevogelte en Italiaanse wijn

Verfijn je keuze