Etna Wijnen

Sprezzatura is de pioneer voor Etna wijn. Al ruim voor de revolutie die er nu plaatsvindt stonden wij al op de Etna om dit unieke terroir te leren kennen. Wij proefden de Etna wijnen van veel producenten, maar gingen in zee met Girolamo Russo. Geboren en getogen Etneeër. Russo maakt zowel Etna rosso als Etna bianco. Zijn Etna rosso’s zijn gemaakt van Nerello Mascalese en Nerello Capuccio. Zijn Etna bianco’s bevatten, Carricante, Catteratto, Inzolia en Minella. De witte rassen staan in zijn oude wijngaarden nog tussen het rood doorgeplant.  

Het terroir op de Etna is uniek. Net als Etna wijn. Er zijn delen van Italië waar de bodem heel oud is, maar de Etna is juist het tegenovergestelde. Het jongste terroir van Italië, en elk jaar verjongt het door uibarstingen van zowel lava als as. Dit terroir geeft de Etna wijnen hun unieke karakter. Een sommelier omschreef het eens als steenkoolzuren. Klinkt misschien vreemd, maar zowel de Etna rosso als de Etna bianco heeft iets onmiskenbaar vulkanisch in zich en dat kan je omschrijven zoals hij dat doet. Elk vulkanische terroir heeft dit in zich, maar de Etna rosso en de Etna bianco hebben ook altijd iets vlezigs en kruidig dat je niet op andere plekken vindt. Dit maakt ook dat Etna wijn door veel mensen nu als heel bijzondere wijn en hele lekkere wijn wordt gezien.

We hebben ons Etna porfolio al snel uitgebreid en werken nu met een drietal producenten. Girolamo Russo, Tenute Bosco en Massimo Lentsch. Elke Etna rosso en Etna bianco is van de allerhoogste kwaliteit en laten ieder zien dat dit bijzondere terroir kan wedijveren met de beste terroirs van de wereld, zoals de Bourgogne, Piemonte en Toscane. Kijk ook even op de site van het Etna Conzorzio  of bij Girolamo Russo, Massimo Lentsch en Tenute Bosco

Filter

Verfijn je keuze

Etna Wijnen

Verfijn je keuze