Nero d'Avola

Nero d’Avola is ook wel bekend onder de naam Calabrese. Wat het idee zou kunnen geven dat deze druif uit Calabrië komt. daar is echter geen bewijs voor gevonden. Nero d’Avola stamt af van het de woorden Calau Avulisi wat zo veel betekend als: komend van Avola. Waarschijnlijk is Calabrese een verbastering van Calau Avulisi, via Calurisi/Calavrisi/Calabrisi. Nero is er waarschijnlijk later bijgekomen. Italianen hebben de neiging donker gekleurde druiven de nero-nogwat toevoeging te geven.

Nero d’Avola staat over heel  Sicilië aangeplant maar vind zijn herkomst dus bij het dorpje Avola, vlakbij Ragusa. Hij is nu het twee na meest aangeplante ras op het eiland. De beste plek lijkt nu voor Nero d’Avola in de omgeving van Vittoria te zijn, daar wordt hij ook wel geblend met Frappato voor de Cerasuolo di Vittoria. Volgens experts zijn er nogal wat verschillende bio types van de Nero d’Avola, dat kan ook bijna niet anders gezien het feit dat de druif op zo veel verschillende plekken en verschillende bodems aangeplant staat. Dat geeft dus veel wijnen gemaakt van Nero d’Avola met een heel verschillende expressie. Nero d’Avola bloeit vroeg en heeft wel eens wat problemen met de bevruchting, ook is het een onstuimig ras dat veel extra snoeien nodig heeft.

Een paar generaties terug verliet het grootste deel van de Nero d’Avola het eiland in tankers om elders in Italie de wijnen van kleur en diepte te voorzien. Nero d’avola geeft vaak stevige donkere wijnen, vlezig en krachtig. wijnen.