Passerina

De Passerina druif komt voornamelijk voor in midden Italië. In de regio’s: Lazio, De Marken en Abruzzo. Deze druif kent vele benamingen en familieleden waar middels DNA onderzoek nog van wordt uitgezocht of ze überhaupt wel familie zijn. Passerina is een vreugde voor wijnboeren vanwege zijn resistentie tegen ziektes en zijn hoge opbrengsten die toch nog de mogelijkheid geven kwaliteitswijn te maken. De druif was ook wel bekend onder de namen Pagadebito of Cacciadebito wat letterlijk vertaald schuldbetaler betekend. Het lijkt erop dat de Passerina del Frusinate uit Lazio een ander ras is dan de Passerina uit de Marken en Abruzzo. 

In het zuiden van de Marken in de provincie Ascoli-Piceno ligt het Offida gebied hier geniet de wijn zelfs de DOCG status. Dit is een wat hoger gelegen gebied waar de bodem uit afwisselend, zand en klei bestaat. Dat geeft de wijn zowel breedte als diepte. 

Je vind de passerina in verschillende verschijningsvormen, van Spumante tot recioto versies. De frisse zuren in de wijn maken dat mogelijk. De wijn geurt bijna altijd naar rijpe citrusvruchten en tropisch fruit, maar de frisse zuren houden de wijn in balans. Het is wel een druif die je goed in de gaten moet houden, soms gaat de suiker opbouw zo snel dat de zuren niet meer in balans zijn. Dit kan over nacht gebeurd zijn. Dus de suikerwaardes dagelijks proeven/meten is van groot belang.


Wijnen


 • Baywatch badpakpakket wit (Volle knallers)

  Wie herinnert zich niet die stralende gebronsde over de top fitte rondborstige dan wel gestaald gespierde badmeesters uit de eerste Baywatch serie. Wij selecteerde dan ook voor dit pakket onze witte Baywatch wijnen. Keiharde volle montere knalllers voor ...

  Prijs: € 115,-

 • Mario Recchi Franceschini | Offida Passerina "Notturno" 2017

  Franceschini | Passerina

  De passerina is een welig tierende druif, die ook met hoge opbrengsten kwaliteit geeft. Mario is echter op zoek naar de hoogste kwaliteit en daarom zijn zijn rendementen laag. Dat geeft een super plus versie van de Passerina, ...

  Prijs: € 15,35