Cannonau/Tai rosso

Rood druivenras dat ook bekent is onder de namen Grenache (Frankrijk) en Garnacha (Spanje). In Italië staat hij onder de naam Cannonau aangeplant op Sardinië. Onder de naam Tai rosso en Gamay di Trasimeno vindt je hem ook op het vasteland in de Colli Berici en in Umbria. En in midden-Italie onder de naam Alicante. Het is een laatrijpend druivenras dat veel warmte nodig heeft cq aankan. Daarom zie je hem veel in Spanje en Zuid Frankrijk. Vaak staat hij als bush vine aangeplant. De wijnen die ervan gemaakt worden zijn kruidig en vol fruit, hebben milde zuren en verwaarloosbare tannines.

Pas in 1990 werd definitief vastgesteld dat Cannonau daadwerkelijk Grenache was. Of eigenlijk liever Garnacha. In de veertiende eeuw veroverde Peter de IV van Aragona het eiland op de Pisanen die tot die tijd veel macht hadden op zee en op het eiland door hun sterke handelsbelangen. In de twee eeuwen die volgde viel Sardinië onder Spaanse overheersing. Aragona wordt ampelografisch als de bakermat van de Garnacha gezien. Tijdens de hoogtij dagen van de koningen van Aragon is de druif wijdverspreid over het Europa dat onder hun bewind viel. Dit is waarschijnlijk ook de tijd dat de druif op Sardinië werd geïntroduceerd. De Sardijnen menen echter dat de druif zijn herkomst heeft op Sardinië en tijdens de Spaanse overheersing juist werd verspreid over de rest van Europa. Het laatste woord is hier nog niet over gesproken.

Er staat zo’n 8000 ha aangeplant verdeeld over de provincies: Nuoro, Sassari, Cagliari en Oristano, maar de DOC Cannonau di Sardegna beslaat het hele eiland.


Wijnen


  • Daniele Portinari | Tai Rosso 2012

    Tai rosso = Cannonau = Grenache. Het is een klassiek druivenras in de Colli Berici. In 2009 maakt Portinari zijn eerste Tai Rosso en dat werd snel opgepikt door de Sommelier van toprestaurant Chateaubriand in Parijs. Zo vonden ...

    Prijs: € 17,65