Vernaccia di San Gimignano

Vernaccia is een wit druivenras uit Toscane, specifiek uit San Gimignano. De vernaccia is zeer gehecht aan het terroir rondom San Gimignano. Tijdens het pleioceen lag Toscane nog onder de zeespiegel. De bodem rondom San Gimignano bestaat daarom nu uit klei, zand vulkanisch gesteente en veel kalk en schelpen. De druif gedijt zeer goed op een dergelijke bodem. 

Vernaccia is een heel oud druivenras. Reeds in de 1276 wordt er melding van gemaakt in documenten. De herkomst is echter onduidelijk, de naam betekend ‘hiervandaan’ of ‘plaatselijke’. Dus dat geeft niet veel aanwijzingen. Ook is het verbazend dat er zo weinig synoniemen bekend zijn. In Liguria staat ook Vernaccia aangeplant. Daar wordt hij Piccabon genoemd, maar veel meer zijn het er niet. Studies wijzen uit dat er in de 15de eeuw in documenten wordt gesproken over vernaccia als zijnde afkomstig uit Cinque Terre in Luguria. Het zou zelfs kunnen dat de Piccabon de originele vernaccia is en dus pas later in Toscane terecht is gekomen.

Vernaccia is geen aromatische druivensoort, hij heeft van nature vrij veel zuren en vaak een bittertje in de finale. Bij de basis vernaccia’s wordt vaak ingezet op deze kenmerken en zijn zeer geschikt als aperitief. Een veel voorkomende methode bij een cru is houtopvoeding om zo de zuren mooi in te pakken. 


Wijnen


  • Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano 2015

    Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano

    Zonder kleerscheuren kwam de Vernaccia van Simone Santini uit het moeilijke jaar 2014. Er wordt ook wel gezegd dat biologisch werkende producenten veel minder problemen hadden dan hun conventionele collega’s in dat jaar. Nu 2015 is ingegaan kunnen we ...

    Prijs: € 12,75

  • Le Calcinaie | Vernaccia di San Gimignano riserva "Vigna ai Sassi" 2013

    Riserva staat bij Simone Santini niet voor hout gebruik, maar voor de lange rijping die de wijn ondergaat. Twee jaar "sur lie" in stalen tanks en dan nog een jaar rijping op de fles. Vernaccia met brede schouders ...

    Prijs: € 18,95