Vernatsch/Schiava

Elke regio in Italie heeft zijn instapdruiven. Dolcetto in Piemonte, trebbiano in de Abruzze en vernatsch in Sudtirol. Van vernatsch maken ze simpele lichte rode wijn voor iedere dag. Maar simpel in Italië is nog altijd wel met een gratis randje tannine en zuren. Waardoor het predikaat simpel misschien wel niet geheel de lading dekt. Er zijn namenlijk altijd weer uitzonderingen. Bij de Kalterersee bijvoorbeeld is er een prachtig micro klimaat waar vernatsch zeer goed gedijd en ook in de DOC St Magdalener wordt deze druivensoort opgestuwd tot grote hoogte.  Dan krijg je verfijnde wijnen met veel vulling die opschuiven naar een pinot noir gevoel. Sappige frisse licht rode wijnen met aroma’s van violen en bosfruit. Deze wijnen zijn ook gekoeld heerlijk te drinken.

De Vernatsch familie is groot, de naam lijkt hij te danken te hebben aan het woord Geschlafene (Schiava), wat zoiets als geknecht of verslaafd betekend. Het verwijst naar het feit dat al in de oudheid deze druif geleid werd door stokken en draden, zoals tegenwoordig in de wijngaarden. Dit was ongewoon in deze tijd toen veel druiven nog tegen bomen opgroeiden. Door ze te leiden werd het fruit beter rijp omdat de bladeren van de boom er niet voor zorgden dat de druiven in de schaduw hingen. Ook maakte dit het makkelijker om te snoeien etc.

De Vernatsch stond in hoog aanzien in de middeleeuwen en er werd flink voor betaald, zeker als de druiven uit echte wijngaarden kwamen. Er zijn nu nog veel rassen bekend onder de naam Schiava in Noord-Italië. Het blijkt echter dat ze geen familie van elkaar zijn. Ze danken hun naamovereenkomst waarschijnlijk aan de manier van verbouwen die hier boven beschreven is. De druif die we nu als Schiava kennen komt vooral voor in Trentino en Süd-Tirol. Tegenwoordig zijn er drie soorten te onderscheiden. De Schiava Gentile, Grossa en de Grigio. Er zijn kleine verschillen tussen de de verschillende varianten. De Grigio was een tijd populair, nu worden de nieuwe klonen van de Grossa meer aangeplant, omdat die de beste kwaliteit fruit geven. Het belangrijkste echter is de leeftijd van de wijngaarden. Oude wijngaarden leveren altijd de beste kwaliteit.


Wijnen


  • Pfannenstielhof | St Magdalener 2015

    Johannes is de koning van de St Magdalener. Ook het nieuwe jaar bewijst dat weer. Gemaakt van 95% vernatsch en 5 % lagrein uit één wijngaard. De druiven worden samen vergist op staal en rijpen daarna nog op ...

    Prijs: € 16,75