Primitivo

Er zijn weinig druivenrassen die zoveel onrust en ruzie hebben veroorzaakt als de Primitivo. In Italië werd het ras voor het eerst genoemd door Francesco Indellicati in 1799. Hij had een vroeg rijpend ras gevonden in zijn wijngaarden. Hij noemde het ras Primativo wat vroeg rijpend betekend. Vanuit het Gioia del Colle gehucht verspreide de Primitivo zich daarna over de andere gemeentes in de hak van de laars, zoals Manduria, Sava en Lecce. Omstreeks dezelfde tijd dook de Zinfanel op in Amerika. De meningen lopen uiteen waar de druif vandaan kwam. Er werd zelfs gezegd dat het een inheems ras was, maar dat werd weerlegd door het feit dat er geen Vitis vinifera in Amerika voorkomt. Er wordt aangenomen dat het ras is meegekomen uit de Schönbrun collectie. Dit was een verzameling van alle druivenrassen die aangeplant stonden in het Hapsburgse rijk waar ook Kroatië toe behoorde. In de jaren 70 van de vorige eeuw ontdekte Austin Goheen een plantkundige uit Amerika dat de wijnen gemaakt van Primitivo en Zinfandel wel erg naar elkaar smaakte. Toen hij in Puglia de wijngaarden bezocht was hij verbaasd over de enorme gelijkenis die de beiden rassen hadden. Later in de twintigste eeuw werd door DNA onderzoek aangetoond dat primitieve en Zinfandel inderdaad hetzelfde zijn. In Kroatië is dit ras bekend onder de naam Tribidrag en hier werd al in de 15 de eeuw melding van gemaakt. Dat betekend dat dit het originele ras is. Voordat dit door alle partijen geaccepteerd werd zijn er lange ruzies op papier en in het lab uitgevochten.

Primitivo is een vroeg rijpend ras, dat al in augustus geoogst kan worden, wat het een van de eerste rassen in Italië maak die geoogst worden. Het is geen eenvoudig ras in de wijngaard. Hj bloeit vroeg en kan door de vorst beschadigd worden. Of heeft een slechte vruchtzetting in natte jaren. Ook kan hij slecht tegen droogte, wat in zo’n wam gebied ook niet ideaal is. Hij ontwikkeld veel suikers wat er voor zorgt dat de wijnen vaak flink wat alcohol bevatten. Het vroeg oogsten zorg er wel voor dat het hete eindseizoen de Primitivo bespaard wordt en de wijnen gebalanceerd blijven.

De wijnen gemaakt van Primitivo kunnen licht en sappig zijn, soms zelfs met wat restzoet, wat niet onze voorkeur heeft. Maar er worden ook rijke en volle wijnen van gemaakt met aardse tonen, bramenfruit en gedroogde thee. Je ziet ook steeds meer voorbeelden van Primitivo die in de zwaardere Amerikaanse Zinfandel stijl gemaakt worden.


Wijnen


  • Conti Zecca | Donna Marzia primitivo 2017

    Bij de Donna Marzialijn worden de wijnen alleen opgevoed op staal en beton. Dit geeft rijpe sappige wijnen. Hun primitivo is een schoolvoorbeeld van hoe deze druif hoort te smaken. Rijk paars sap, gedroogde thee, vers hooi en ...

    Prijs: € 9,40

  • Conti Zecca | Primitivo non filtrato 2016

    Primitivo met een gedeeltelijke opvoeding op grote houten vaten. Dat geeft deze wijn structuur en ruggengraag. Geconcentreerd paars fruit, rijke smaken, maar opvallend fris door de prettige zuren.Download Fiche Technique

    Prijs: € 13,50

  • Morella | Negroamaro Primitivo 2016

    Blend van de traditionele pugliaanse druivenrassen Negroamaro en Primitivo van 40 jaar oude bush vines. De Negroamaro tilt de Primitivo op naar frisse hoogte: het aardse paarse fruit van primitivo krijgt door het rode sappige aalbessen fruit van de ...

    Prijs: € 24,35

  • Morella | Primitivo "La Signora" 2014

    Morella La Signora

    Primitivo van een 80 jaar oude gaard met een speciale Primitivo kloon erin. Het was de wijngaard van een oud vrouwtje, liefkozend la signora genoemd. Daar dankt de wijn nu ook zijn naam aan. Dit is primitivo met ...

    Prijs: € 46,50

  • Morella | Primitivo "Mezzanotte" 2016

    Morella Mezzanotte

    Primitivo van 40 jaar oude bush vines en een nieuwe wijngaard waar ze de stekjes uit de La Signora wijngaard voor hebben gebruikt. Kruidige neus, wat kreupelhout en gedroogde thee. Concentraat en sap, maar voor Primitivo een ongekende ...

    Prijs: € 18,25