Dolcetto

Dolcetto is een typisch Piemontese druivensoort en was vroeger zeer geliefd onder Piemontesi. Tegenwoordig een beetje een pechvogel. Hij moet namelijk opboksen tegen de beroemde Nebbiolo en Barbera druiven uit hetzelfde gebied. Waar Dolcetto ooit, vanwege die populariteit, een van de meest aangeplante varianten was in Piemonte, verliest de druif nu letterlijk terrein van de krachtpatser Nebbiolo, die voor grotere opbrengsten zorgt.

Ondanks de toespeling van ‘dolce’ in de naam is de wijn niet zoet, maar bevat de wijn mooie zachte zuren. Vlak Dolcetto niet uit, het is zeker geen Beaujolais-achtig niemendalletje. Door de juiste zorg in de wijngaard, aandacht voor het oogstproces en het werk in de kelder worden deze inspanningen beloond. Met krachtig, gestructureerd fruit en veel frisheid tot resultaat.

 


Wijnen


  • Guido Porro | Dolcetto d'Alba 2018

    Dolcetto heeft vaak best wat ruwe kantjes, wat aardse tannines en een rustieke structuur. Guido lijkt zijn druiven gedurende het groei seizoen, te hebben verwend en geknuffeld. Zijn Dolcetto is sappig en zoet gevooisd. Heerlijk aards fruit, blozend ...

    Prijs: € 12,65