Verduzzo is een witte druivensoort die voornamelijk voorkomt in Noord-Italië, met name in de regio’s Veneto en Friuli. De druif staat bekend om zijn dikke schil en hoge zuurgehalte, wat resulteert in wijnen met een levendige frisheid en complexiteit.
Verduzzo wordt vaak gebruikt voor de productie van zoete dessertwijnen, waarbij de druiven worden gedroogd voordat ze worden geperst om de suikers te concentreren. In het dorp Ramandolo in de Colli Orientali in Friuli is wordt de wijn ook gemaakt door de fermentatie vroegtijdig te stoppen, waardoor er restzoet in de wijn overblijft. Wijnen van Verduzzo gemaakt hebben vaak iets hartigs en een prettige structuur die ze geschikt maakt voor minder zoete desserts en bij kazen.
De druif gedijt goed in een gematigd klimaat en gedijt het beste op kalkrijke bodems mergelbodems. Het klimaat in Ramandolo zorgt voor een langzame en lange rijping waardoor de druiven maximale smaak ontwikkelen. De kalkbodem geeft de wijnen hun levendige frisheid en zuren.