De Trebbiano Spoletino komt voornamelijk rond Perugia voor in Umbria bij de dorpjes Spoleto en Montefalco. In de 18de eeuw werd er voor het eerst over geschreven, maar begin 21ste eeuw was hij bijna uitgestorven. Bijna elke producent had er wel een aantal rijen van staan, maar meestal verdwenen de druiven in een blend met andere lokale rassen. Sinds rond 2000 een producent er voor het eerst een mono cepage van maakte verwierf de druif weer enige reputatie. Het is niet geheel duidelijk of het ras daadwerkelijk uit Umbria komt of dat hij van elders is gekomen. Het is in ieder geval duidelijk dat hij verwant is aan de Trebbiano d’Abruzzo. Trebbiano vind je vreemd genoeg in vele verschijningsvormen. Van sauvignonachtig tot gewurtztraminer impressies. Volgens Ian d’Agata in zijn boek Native Wine Grapes of Italy is er dan ook spake van een zeer grote variatie binnen de variëteit. Of er wordt gewoon uitgebreid gesmokkeld door de producenten. Je kunt met zeer reductief wijnmaken (zonder zuurstof) wel andere aroma’s verkrijgen, maar je moet wel je best doen. Wat ons betreft horen sauvignon en Gewurtztraminer tonen niet thuis in de Trebbiano Spoletino. Vaak geeft het een wijn met een wat diepere gele kleur, met wat honingtonen. kruidig, geel fruit en wat hooi met voldoende zuren om de rijkheid te balanceren. Zoals veel witte rassen uit midden Italië ligt de wijn qua impressie meer in de buurt van groenten tonen dan ze aromatisch heel expressief is of floraal.