Schioppettino

Zeldzame soort, typisch voor Friuli en dan met name de Colli Orientali. Het allerbest komt hij tot zijn recht rondom Prepotto. Daar heeft hij zelfs zijn eigen DOC. Geeft medium bodied wijnen, fruitig en kruidig. Laat zich goed blenden met refosco. Ook bekend als Ribolla Nera, maar is (toch) geen familie van de witte Ribolla Gialla.

We hebben geluk dat er nog wijnen gemaakt mogen worden van Schioppettino. In 1976 was de druif nog verboden om te gebruiken door de lokale politiek. Vreemd, aangezien de druif al een zeer lange historie had rondom Prepotto. Ondertussen heeft hij een grote schare liefhebbers om zich heen verzameld, toch staat 90% van de aanplant nog altijd in de Colli Orientali. Schioppettino blijkt namelijk uitermate terroir gevoelig. Rondom Prepotto, Albana en Cialla doet hij het het best, daarbuiten blijft het moeilijk. Schioppettino is een elegant druivenras met een mooie aromatische expressie en elegantie. Je ziet tegenwoordig ook zwaardere wijnen gemaakt van deels gedroogde druiven, Schioppettino rijpt laat en dat is in Friuli met koude natte najaren niet ideaal. Om de onrijpheid te maskeren worden de druiven dan ook soms gedroogd. Maar dat levert wijnen op die niet altijd in balans zijn.

Wijnen van het druivenras Schioppettino

Op zoek naar andere wijnen?

Menu
 


< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

NIX18