Sangiovese

De Sangiovesedruif is de meest aangeplante blauwe druif van Italië. Hij brengt een zeer groot aantal wijnen voort vanuit een groot deel van Italië. Waaronder ook een aantal van de allergrootste zoals Chianti en Brunello. Voor zo’n belangrijke druif is zijn herkomst en geschiedenis een onduidelijke. Pas in 1590 werd hij voor de eerste keer genoemd onder de naam Sanghiogheto. In de eeuwen daarna wordt Sangiovese meermaals genoemd als een druif waar hoge kwaliteit wijn van gemaakt kan worden. Toscane en Romagna waren begin 19de eeuw de plekken waar Sangiovese vooral te vinden was, tegenwoordig is de druif aangeplant tot in de hak van Puglia. En is het een van de meest aangeplante druiven van midden en Zuid-Italië. Alleen al in Toscane is hij bekend onder vele namen, zoals Sangioveto, Prugnolo, Brunello en Morellino. Zowel zijn herkomst is onduidelijk als waar zijn naam vandaan komt. Recent DNA onderzoek lijkt aan te tonen dat hij uit Zuid-Italië stamt. Hij lijkt vooral verwant te zijn aan een groot aantal bekende druiven dat hier vandaan komt. Er wordt echter ook aangetoond dat Sangiovese verwant is aan een aantal wilde druiven uit Toscane, wellicht is hij ontstaan uit een kruising. Verder onderzoek zal dit moeten aantonen. Wat betreft zijn naam is de meest romantisch verklaring Sanguis Jovis oftewel bloed van Jupiter. Maar er zijn ook verklaringen te vinden in de klassieke taal van de Etrusken. Waar relaties gelegd worden met offeringen. De populariteit van Sangiovese en de enorme aanplant ervan is toch enigszins verassend. Het is namelijk een ras dat geen allemansvrienden voortbrengt als wijn en ook is hij niet gemakkelijk in de omgang. Hij is gevoelig en heeft veel hitte nodig en een lang seizoen om echt goed rijp te worden. Toch kan deze druif wijnen voortbrengen die je tot tranen kan roeren. Mits in de handen van een begenadigd producent. Steekwoorden zijn kersen, agrodolce (zoetzuur), elegantie, structuur en opwekkende zuren.

Wijnen van het druivenras Sangiovese

Op zoek naar andere wijnen?

Menu