Ribolla Gialla

Ribolla gialla is een druivensoort met misschien wel de aantrekkelijkste naam die er is. Hij spreekt onmiddellijk tot de verbeelding. Hij komt zijn eer dan ook na, want de diversiteit van de wijnen die van Ribolla gemaakt worden gaat ook bijna de verbeelding te boven. Van compleet non-discript tot  geoxideerde orange wijn en van obligate bubbel tot complexe wijn met veel diepgang. Het best komt hij tot zijn recht in de Colli Orientali en de Collio in Friuli. Het liefst daar op goed gedraineerde Ponka bodems. Ribolla heeft de neiging nogal veel fruit te produceren dus flink snoeien en de opbrengst beperken is zeer belangrijk. Van oudsher werd Ribolla gebruikt in blends vanwege zijn zuren, solo is hij niet heel expressief. Hij is uiteindelijk beroemd geworden door een groep avant garde producenten die op de wijn met de schillen op klei amforen lieten fermenteren en vervolgens oxideren. Daar krijg je expressieve wijn van, maar je verliest wel de identiteit van de druif en de regio. In minder extreme mate vond je deze stijl van wijn maken wel in het verleden in deze regio, door kort schilcontact bleef de wijn langer goed. Nu zie je hem ook veel in z’n eentje in de fles, maar dan is het goed zoeken naar goede voorbeelden, want alleen een zeer kundig producent maakt er gedenkwaardige wijn van.

Wijnen van het druivenras Ribolla Gialla

Op zoek naar andere wijnen?

Menu
 


< 18 jaar verkopen wij geen alcohol

NIX18