Het is duidelijk dat de hoeveelheid inheemse druivensoorten in Italië bijna het besef te boven gaat. Van de gebaande paden af is het één grote ontdekkingstocht. Maar zelfs op betreden paden kom je af en toe weer iets nieuws tegen. Piemonte is een regio die we zelf onder de voet lopen en als wijnregio erg hoog hebben zitten. Bij een bezoek aan Fratelli Alessandria in Verduno ontdekten we de Pelaverga. De Pelaverga Piccolo om exact te zijn, niet te verwarren met de Pelaverga Grosso die nabij Turijn groeit. Het is een rode druivensoort die alleen in de DOC Verduno Pelaverga (sinds 1995) officieel voorkomt. Ondanks dat de druif zeer geliefd is bij de lokale bevolking en bij een groter groeiende groep Italiaanse wijnliefhebbers, is het een relatief onbekende druif. Maar we hebben het gevoel dat hier verandering in zal komen.. De pelaverga is interessant. Qua smaak en complexiteit ligt hij tussen de vernatsch uit sudtirol en de pinot noir in. Hij is licht gekleurd en heeft een goede balans tussen structuur en intensiteit. Veel opulent fruit dat aan kersen en rozenblaadjes doet denken en aardse en kruidige (verse laurier) geuren die mij doen denken aan pinot. Daarnaast milde tannines en geuren die hem goed drinkbaar maken. Er zit ook een zekere Italiaanse bitterheid in die spanning geeft en doet verlangen naar een bord Piemontees eten. Wijnmakers zelf drinken het graag met een pasta, zalm of een gerecht met champignons. Drink de wijn (in de zomer) net als de Verdunesi licht gekoeld.