Nebbiolo

Nebbiolo is de koning van de Italiaanse druiven. Maar wordt ook als een van de zes belangrijkste druivenrassen van de wereld gezien voor het maken van grootse bewaarwijnen. Het is de druif waar Barolo en Barbaresco van gemaakt worden.  Maar ook elders in Italie zoals in Lessona, Gattinara, Ghemme en Valtelina worden er geweldige wijnen van gemaakt. Nebbiolo lijkt een van de oudste Italiaanse druivenrassen te zijn want reeds Plinius de Oudere schreef in de eerste eeuw na Christus over Nubiola. Maar ook in de eeuwen daarna wordt er veelvuldig gerept over dit ras. Nebbiolo lijkt een verbastering van het Italiaanse woord mist (nebbia) te zijn. Laat in het seizoen hangt er veelvuldig een dikke mist in de wijngaarden van Piemonte. Daar zijn late rijping staan de wijngaarden dus vaak in de mist.  Net als de Pinot noir is de nebbiolo zeer terroir gevoelig en is hij de perfecte spiegel van het bodem waar hij op groeit. Daarom zie je Nebbiolo niet heel wijdverbreid aanplant staan. Tegenwoordig vind je hem wel ook internationaal aangeplant staan, maar daar geeft hij niet de expressie die hij in Italie heeft. In Italie zelf staat hij zoals gezegd wel nog op een paar zeer specifieke plekken aangeplant. In Noord-Piemonte vind je Nebbiolo onder de naam Spanna, in Valtelina als Chiavanesca en in Val d”Aoste als Picotener Er staan een aantal verschillende klonen van Nebbiolo aangeplant in Piemonte. Op dit moment worden als beste gezien de Nebbiolo Lambia en Michet. Er werd ook een Nebbiolo Picotener doorontwikkeld, maar daar kon je alleen monolitische donker gekleurde wijnen van maken. Iets wat haaks staat op de typiciteit van Nebbbiolo. Deze is dus grotendeels verdwenen of uit de gratie geraakt. Nebbiolo geeft lichtgekleurde wijnen. Wel zit hij boordevol droog extract, zuren, tannines en alcohol. Dit zijn de ingrediënten die hem zo geschikt maken om te ouderen en geven hem dus zijn pittige structuur. Vaak kan de geur van de wijn betoverend en bedwelmend zijn. Tonen van kersenfruit, leer, rozenblaadjes, perzik en hooi. Nebbiolo is gespierd, atletisch en complex.

Nebbiolo

Op zoek naar andere wijnen?