Lagrein

Lagrein is een blauwe druivensoort die veel staat aangeplant in de buurt van Bolzano in Südtirol. Bijzonder is om te weten dat er opstanden zijn geweest in de middeleeuwen om boeren het recht te geven om ook Lagrein te mogen drinken. Het was voor die tijd alleen voorbehouden aan de adel. Lagrein dankt zijn naam aan de Val Lagarina in Trento, de plek waar de druif vermoedelijk vandaan komt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Lagrein een nakomeling is van Toreldego en een uitgestorven ras, vermoedelijk uit de Pinot of Vernatsch familie. Dan kunnen we afleiden dat Lagrein een kind is van Marzemino, een neefje van Durezza uit de Ardeche, een kleinkind van Pinot noir en een neef van Syrah. Een indrukwekkende familie.  Je proeft de genetische verwantschap met syrah, maar dan wel de betere syrah, ook Lagrein heeft donker paars fruit, best wat tannine en een donkere kleur. Lagrein is een gevoelig ras. Het heeft een onregelmatige vruchtzetting en is gevoelig voor ziektes. Het terroir is dan ook van groot belang. Pergola’s zijn een goede manier om Lagrein te verbouwen. Dan is er genoeg mogelijkheid voor luchtcirculatie. Ook is een wat rijkere zwaardere bodem een pre, daar krijgt het fruit mooi vulling van. Anders komen de tannine en de zuren erg naar voren.Het aroma van lagrein is fluweelzwart pruimenfruit, met veel vulling en weinig agressieve tannine. En met een rustiek tintje.

Wijnen van het druivenras Lagrein

Op zoek naar andere wijnen?

Menu