Grignolino
Wie heeft er niet van gehoord. Wijn gemaakt van Grignolino wordt door de Paus de hemel in geprezen. De gegoede burgerij in Piemonte en Italië zweert erbij. Grignolino wordt gedronken aan de belangrijke Adellijke hoven binnen en buiten de regio. Grignolino wijnen zijn net zo gewild als Barolo. Grignolino is een Hit!
Tenminste in het verleden.
Je vindt nu de wijn nog maar weinig, wat doodzonde is, want Grignolino is uniek. Wat is er gebeurd?
Herkomst
Grignolino komt uit Piemonte en dan vooral het gebied Monferrato tussen de steden Asti en Casale. Hij was vroeger bekend onder de naam Barbesino. Al in de dertiende eeuw werd het druivenras vernoemd op pachtovereenkomsten en dan vooral dat er niet met de wijngaarden getemperd mocht worden. Hij was heilig en geliefd vanwege de lichte stijl van wijn (chiaretto) die ervan gemaakt werd, alsmede de bijzondere spumantes. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij meer pitjes (grignole) heeft dan andere rassen. Dat is ook meteen de eerste verklaring voor de neerwaartse interesse. Hierdoor hebben de wijnen van huis uit een meer dan gezonde dosis tannine, ook met de zuren is niks mis.
Grignolino staat graag aangeplant in wijngaarden met voldoende zonne-uren en een goede expositie, wijngaarden die tegenwoordig vooral voor Nebbiolo gebruikt worden, de tweede reden van de terugval. De aanplant is aanzienlijk afgenomen.
De toekomst
Wat pleit er dan nog voor de Grignolino? De wijnen waren natuurlijk niet voor niets zo populair in het verleden. Het is een ras met grote elegantie en een spannende witte peperige kruidigheid. Het fruit is sappig en zwoel en meer dan in staat de tannines en de zuren te balanceren. Zoals met alle Fall and Rise of Empires heeft Grignolino last gehad van een veranderende smaakmode. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw werd er steeds meer gezocht naar wijnen met veel kleur, veel extractie en veel hout. Precies drie dingen die je niet met Grignolino kunt of moet doen. Gelukkig keert de mode zich weer en zijn mensen steeds meer opzoek naar fraicheur, elegantie, speelsheid en spanning in wijn én in hun mond. Dus welkom terug Grignolino. Erop en erover!