Grechetto is een witte druivensoort die in Midden-Italie wordt verbouwd en vooral in Umbria faam heeft verworven als onderdeel van de witte Orvieto wijnen. Er zijn twee verschillende Grechetto klonen die tot wat verwarring kunnen leiden. Grechetto di Orvieto en Grechetto di Todi. De naam doet vermoeden dat de grechetto Griekse roots heeft. Recent ampelografisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat de Grechetto di Todi verwant is aan pignoletto uit Romagna en ribolla riminese. Hij zou zijn Grieks klinkende naam, daterend uit de middeleeuwen, te danken hebben aan zijn geur en smaak die deden denken aan druiven van Griekse origine. De Grechetto di Orvieto zou net als de Greco di Tufo van Griekse origine zijn. Grechetto di Orvieto staat het meest aangeplant in Midden-Italië Grechetto wordt bijna altijd geblend met andere in Midden-Italië voorkomende druivensoorten zoals trebbiano en malvasia. De grechetto zorgt dan voor de structuur in de blend. Hij wordt ook wel alleen gefinivieerd en kan ook goed houtrijping aan. Grechetto geeft niet zulke hele hoge opbrengsten per hectare en geeft wijnen met veel structuur en frisheid. De dikke schil beschermt de druif goed tegen ziektes en maakt hem dus geschikt voor biologische wijnbouw. Door de dikke schil leent hij zich ook goed voor dessertwijnen om dat de druiven goed appasimento kunnen drogen.