Friulano/Tai bianco

Friulano of Tocai Friulano zoals de Italianen hem zelf noemen vind zijn oorsprong in de Gironde in Frankrijk. Daar is hij beter bekend onder de naam Sauvignon vert of Sauvignonasse. Qua naam lijkt er een verwantschap te zijn met Sauvignon blanc, maar deze rassen blijken toch geen enkel familieband te delen. Vroeger werd hij in de Gironde gebruikt in een blend samen met Semillon en Sauvignon blanc, maar nu staat hij er nauwelijks nog aangeplant. Je ziet hem, naast Italië wel nog veel in Chili, waar ze lange tijd wel dachten dat het Sauvignon blanc was. De Italianen kunnen zich er nog steeds niet allemaal even goed bij neerleggen maar sinds 2007 mag Tocai Friulano geen Tocai Friulano meer heten in Italië.  De regio Tokaj uit Hongarije heeft het hoger op gezocht bij de Europese Unie ter bescherming van de naam. Na veel discussie is besloten dat de druif voortaan Friulano heet en over de grens in Slovenië hebben ze er Jakot van gemaakt, Tokaj omgekeerd. Friulano scoort in Italië hoog op de meetlat van diversiteit en complexiteit. In de heuvels van de regio Friuli maken ze van deze druif krachtige wijnen. Vol met rijpe, hechte, aroma’s van appel, bloesem en geel fruit. Maar ook met ziltheid en lichte bitters. Lees hier meer over de veelzijdigheid van Friulano in het blog Friulano | Complex en Gastronomisch.

Wijnen van het druivenras Friulano/Tai bianco

Op zoek naar andere wijnen?

Menu