Freisa

Net als Barbera is ook Freisa een druif die bijna ten onder is gegaan aan haar eigen succes. Een druif die gemakkelijk te verbouwen is, resistent tegen vele ziektes, potig én grote hoeveelheden opbracht werd door de wijnboeren aangeplant op de armere ondergronden van de wijngaarden waar andere druiven meer moeite hadden om te groeien. Er werden grote hoeveelheden Freisa geproduceerd, vaak onrijp. Dit kwam de wijn niet ten goede en was hierdoor onderhevig van flinke kritiek door wijncritici en zo verdween de goede reputatie van Freisa, een druif die eeuwenlang een populair druivenras was in regio. Halverwege de 19de eeuw maakte Freisa bijvoorbeeld deel uit van praktisch iedere Piemontese rode wijn blend. Zelfs Ernest Hemingway haalde Freisa aan in een van zijn romans.  Daar waar Barbera in ieder geval nog volop werd geproduceerd als vino di tavola is Freisa nagenoeg verdwenen van iedere (gerenommeerde) wijnkaart en enkel nog te vinden in enkele blends of als frizzante, gedronken door de lokale bevolking. Er waren dus ook weinig mogelijkheden om op een positieve manier met de druif in aanraking, maar door de toename van interesse voor inheemse druivensoorten staat ook Freisa weer meer in de belangstelling bij wijnmakers en liefhebbers.  Het geheim van Freisa is te werken met zeer rijpe druiven, omdat de wijn anders redelijk hoge zuren kan bevatten. Wanneer goed uitgevoerd ruik en proef je in een glas Freisa fris jong rood fruit: aardbeien (latijn = fresia) en framboos. Frisse zuren en delicate tannines ondersteunen het fruit. Door de aanwezige tannines kan de wijn in sommige gevallen ook goed ouderen.  Freisa groeit voornamelijk in Piemonte en wordt zelden aangetroffen buiten Italië.  Net als een een aantal andere Piemontese druivensoorten is ook Freisa is familie van Nebbiolo, maar is meer resistent tegen ziekte. Sommigen menen dat de druif familie is van de witte druif Viognier uit Frankrijk.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van het druivenras Freisa

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?