Frappato

Frappato komt uit het gebied rond Vittoria in de zuid-westelijke hoek van Sicilie. Hij staat er al sinds de 17de eeuw aangeplant. DNA onderzoek wijst uit dat hij verwant is aan Sangiovese en Gaglioppo uit Calabrie. Frappato lijkt verder geen verwantschap te vertonen met andere Siciliaanse druivenrassen.

Voorheen werd Frappato voornamelijk gebruikt als druif om bij te blenden, meestal met Nero d’Avola voor de wijn Cerasuolo di Vittoria. Tegenwoordig is de liefde voor deze druif gegroeid en zie je hem ook steeds vaker als mono cépage in de fles verschijnen, dit hangt waarschijnlijk samen met de smaakverandering naar lichtere fruitiger wijnen. Frappato geef fruitige wijnen met relatief wat minder alcohol en een boeket van aardbei, viooltjes en gedroogde kruiden. Meestal zijn de wijnen wat lichter gekleurd vanwege het feit dat er weinig stabiele anthocyanines in zitten. Frappato is in de wijngaard gevoelig en heeft veel aandacht nodig, maar in de kelder is het een makkelijke druif om te fermenteren, door zijn lichte tannines en mild aanwezige suikers. Wel is hij gevoelig voor reductie en om hem los te gooien moet je hem regelmatig overpompen.

Het meest bekend is de Frappato van de Cerasuolo di Vittoria blend, de oudste rode DOCG wijn van Sicilië, waar hij maximaal 40% van mag uitmaken, de rest is Nero d’Avola. Er zijn een paar gebieden rondom Vittoria waar hij het beste tot expressie komt en dat is in de rode zand en kleinbodems rondom Bastonaca, Pedalino en Acate.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van het druivenras Frappato

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?