Barbera

Barbera druif

Barbera

Waar vind je Barbera: Piemonte, Emillio Romagna, Lombardije

Dit ras vindt je in heel Italië en is van de meest aangeplante druivenrassen van Italië, maar komt het best tot zijn recht in Piemonte. Het is een ras met veel kleur dat diepe wijnen geeft. Barbera heeft weinig tannines, maar wel hoge zuren. De smaak doet denken aan, bramen en moerbeien en heeft vaak een aards en inktig randje.

Je vind Barbera specifiek in de buurt van Alba, Asti, Alessandria en de omgeving van Tortona. De wijnen uit deze gebieden verschillen onderling zeker in smaak. Waar de Barbera in Asti veel lichte rode fruittonen heeft, is de variant uit Alba wat donkerder. Uit Tortona komen de krachtigste en de meest aardse.

Het lijkt er niet op dat Barbera van origine uit Piemonte komt. Er is geen enkele DNA verwantschap te vinden tussen Barbera en een ander rood Piemontees ras. De Barbera is doorgebroken als dé grote wijn uit Asti, de ‘fruitstad’ van Piemonte. Niet zo vreemd: allerlei soorten zwart en rood fruit zijn bij uitstek de grote kwaliteit van deze wijn. De druif geniet sinds enige jaren al meer aanzien, lange tijd was het ‘slechts’ een vino di tavola waarmee de Piemontese gerechten werden weggespoeld.

Totdat wijnmakers de wijn een houtopvoeding (rijping in barrique) begonnen te geven en de gulle fruitige kant van de wijn zich toonde. De druif heeft  een flinke, natuurlijke zuurgraad. Een opvoeding op nieuw hout maakt de wijnen wat ronder voller en zachter. Als een producent goede barbera’s maakt, weet je in ieder geval meteen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Hier staat hij aangeplant:

Barbera

Op zoek naar andere wijnen?