Arneis
Waar komt hij voor: Piemonte
Arneis is de witte koningin van de gemeente Roero in Piemonte, met een lange geschiedenis. Al in 1478 wordt de druif genoemd in de statuten van de hoofdstad Canale. In de jaren 60 van de vorige eeuw echter stonden er nog slechts een paar rijen van aangeplant. En de wijn die ze toen van Arneis maakten was meestal zoet. Nu zijn de wijnen uit de Roero verfijnd en kruidig en fris. Denk aan anijs, kervel en venkel en mooi mineraal. Pas toen twee, nota bene, Barolo producenten zich over de Arneis ontfermden werd het ras van de ondergang gered.
Roero
Op de zanderige en marmer bodems van de Roero kan de Arneis tot grote hoogten stijgen. Het is geen makkelijk te verbouwen ras, omdat het gevoelig is voor ziektes en schimmel. Ook geven de compacte trossen soms problemen omdat die niet evenwichtig rijpen of juist gevoelig zijn voor rot. Daarnaast heeft Arneis het nadeel dat als het zijn perfecte rijpheid nadert plotseling van de ene op de andere dag zijn zuren kan verliezen omdat er teveel suikers worden ontwikkeld. Dan is er daarna geen frisse wijn meer van te maken. Het is een ras dat veel aandacht en zorg nodig heeft en niet veel producenten hebben daar zin in.
Arneis speelt nu een zeer belangrijke rol in deze contreien en wordt soms ook wel liefkozend Nebbiolo bianco genoemd. Ze smaakt naar sappig fruit, met een hint van groen gras en lichte kruidigheid en kan door de zandbodem een prettige mineraliteit hebben en milde zuren.