Filter

Verfijn je keuze

Dessertwijnen en Aperitieven

Verfijn je keuze
Dessertwijnen en Aperitieven

Dessertwijnen en Aperitieven

Ooit waren zoete wijnen zeer in trek en mochten de beroemde zoete wijnen van Europa zoals Franse Sauternes, Hongaarse Tokaji, Duitse Eiswein en (Beeren)Auslese zich tot de meest trendy en gewilde wijnen van de Europese adellijke elite rekenen. Hoewel de beroemdste voorbeelden nog altijd zeer gewild zijn en voor een lieve duit verhandeld worden, is de smaak vandaag de dag minder zoet en is droge wijn de norm geworden. Zoete wijnen zijn nog altijd zeer gewild handelswaar en worden geroemd om de complexiteit en het zeer grote bewaarpotentieel. Goede zoete wijnen zijn kostbaar omdat er vaak relatief veel druiven nodig zijn om de wijn te maken. Bovendien is het proces vaak arbeidsintensiever door de extra menselijke handelingen die nodig zijn zoals het drogen van de druiven.

Aperitief

In Nederland hebben we de neiging om zoete wijnen het predicaat “dessertwijn” te geven maar in de landen waar deze wijnen gemaakt worden wordt zoete wijn geregeld als aperitief gedronken. Bij Enoteca Sprezzatura bieden we ook andere geweldige aperitieven aan die je puur of met ijs kan drinken maar die zich ook uitstekend lenen om te mixen. Maak bijvoorbeeld de allerbeste Spritz met de Aperitivo van Berto, imponeer je vrienden met een spannende Negroni van de Berto Bitter of schenk een wel heel elegante rosé Vermouth uit het Chianti gebied gemaakt door de meesterlijke hand van Angela Fronti.

Italiaanse zoete wijnen

Italië mag dan een minder grote reputatie hebben als het op zoete wijnen aankomt, er worden wel degelijk prachtige voorbeelden gemaakt. Recioto bijvoorbeeld, een niet volledig uitvergiste wijn van gedroogde druiven uit het Valpolicella gebied. In feite een Amarone waarbij de vergisting gestopt is. Als je een idee hebt van de oneindige zwoele complexiteit van Amarone kan je je vast iets voorstellen bij de kwaliteit van een goede Recioto di Valpolicella zoals die van Valentina Cubi. Bij deze techniek worden druiven op stromatten te drogen gelegd, iets dat niet alleen in Valpolicella en Soave gebeurt maar door heel Italië. Andere namen voor deze technieken zijn Passito (uit heel Italië), of Vin Santo (uit Toscane). Onze voornaamste Passito wordt gemaakt door Aia dei Colombi en is van Falanghina druiven uit Sannio, Campania.

In Le Marche wordt een uniek streekproduct geproduceerd, genaamd Visciola. Dit mag volgens de Italiaanse wetgeving officieel geen wijn heten omdat ze gemaakt wordt van een mix van Montepulciano druiven en kersen. Hoewel ze geen grote bekendheid geniet is Visciola een van de highlights uit het zoete deel van onze portfolio, geweldig met blauwe kaas, chocolade desserts of toetjes met bosvruchten.

Moscato d’Asti

Waar de edele zoete wijnen van Italië zeer complex, geconcentreerd en zwoel zijn, geeft de feestelijke Moscato d’Asti een mooi contrast. Deze lichtvoetige wijn van de Moscato druif (AKA Muscat à Petits Grains) uit Piemonte onderscheidt zich van de rest door een laag alcoholpercentage (rond de 5%), fijne bubbeltjes en een opgewekt aromatisch karakter. Moscato d’Asti wordt zowel bij fruitige desserts gedronken als bij de apero. Hoewel Moscato d’Asti vaak als goedkope bulkwijn gemaakt wordt zijn er ook zeer kwalitatieve voorbeelden zoals die van Azienda Agricola 499 die laat zien wat een plezierige en feestelijke wijn dit kan zijn.

Zoete wijnen voor thuis

Wil je thuis genieten van de allerbeste Italiaanse dessertwijnen en aperitieven om te schenken bij een diner voor vrienden? Bij de webshop van Sprezzatura vind je iets moois voor elk dessert. Of doe als de Italianen en schenk je gasten een glaasje zoet als verrassend aperitief.