Chianti Classico

Bij ons vind je het beste aanbod Chianti Classico in Nederland. Het Chianti gebied ligt in Toscane, ten zuiden van de stad Florence. Het is een prachtig bosrijk en heuvelachtig gebied waar wijnbouw en woeste natuur elkaar afwisselen en in evenwicht lijken te houden. Chianti stond in de jaren ‘60 synoniem stond voor matige bulkwijn in geinige mandflesjes. Het algehele besef dat de wijnboeren met hun prachtige terroir op goud zaten daalde pas in de decennia daarna in. Sindsdien is geprobeerd de omslag naar kwaliteitswijn te maken. Chianti Classico wordt gezien als het beste deel van de streek, hier zijn dan ook de topproducenten gevestigd.  

Chianti Classico moet voor het grootste deel uit de edele Sangiovese druif bestaan en mag aangevuld worden met neefjes Colorino en Cannaiolo, maar ook Cabernet Sauvignon en Merlot. Als fervente Italofielen vinden wij de Franse druiven niet thuishoren in goede Chianti Classico en mikken wij liever op de inheemse druiven. Die mening was Sergio Manetti van Montevertine ook toegedaan toen hij in de jaren ‘70 zijn eerste wijngaarden aanplantte met Sangiovese, Colorino en Canaiolo. Franse druiven waren toen nog verplichte kost om de naam Chianti te mogen dragen. Sergio gooide de naam Chianti lachend overboord, waarna het consortio zich nog eens achter de oren krabte en uiteindelijk de regels aanpaste. Montevertine groeide uit tot legendarisch wijnhuis maar wilde nooit meer de naam Chianti Classico op het etitket hebben. Wij voeren exclusief hun Chianti Classico in Nederland

Onze Topproducenten in Chianti Classico

Onze andere topdomeinen uit het Chianti gebied zijn Istine en Monteraponi. Istine wordt gerund door de jonge en energieke Angela Fronti. Deze jongste telg van een geslacht van wijngaardaanleggers besloot dat ze liever zelf wijn wilde maken dan haar leven op een graafmachine door te brengen. In 2009 maakte ze haar eerste wijn van de hooggelegen topwijngaarden rond Radda in Chianti. Ze kwam binnen no time op de radar van talentenjagers, maar wij wisten haar gelukkig in een vroeg stadium te strikken. Haar wijnen onderscheiden zich doordat ze barsten van de energie en het eerlijke no nonsense karakter dat ze herbergen. 

Monteraponi is van de oude stempel en heeft al wat langer aan haar reputatie kunnen bouwen. Het eveneens hooggelegen domein ligt werkelijk wonderschoon verscholen in de bossen dichtbij Radda. Naast geweldige Chianti Classico bestieren ze ook een kleine agriturismo waar je huisjes kan huren op een van de mooiste plekken van Toscane. De wijnen kenmerken zich door een unieke elegantie en finesse, zonder in te leveren aan de stoere kant van Chianti. De beste wijngaard is de Baron Ugo, werkelijk het neusje van de zalm van wat Chianti Classico te bieden heeft. Van de Campitello wijngaard wordt de Riserva gemaakt, die langere rijping op hout krijgt en later wordt uitgegeven. Met de Trebbiano Toscana maakt Monteraponi ook een unieke witte wijn met schilmaceratie. Krankzinnige gastronomische wijnen voor wie niet bang is voor witte wijnen met structuur, karakter en diepzinnige oerkracht.     

Chianti Classico in Nederland

Filter

Verfijn je keuze

Chianti Classico Wijnen

Verfijn je keuze