Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino, kortweg Brunello is tegenwoordig een van de bekendste wijnen van Italië. Dat is zeker niet altijd zo geweest: Tot in de jaren ‘70 maakte men ook al wijn, maar die werd door de plaatselijke boeren dorpsbewoners opgedronken. Pas in de loop van de jaren ‘70 drong in het Toscaanse gebiedje het besef door dat ze gezegend waren met een ideale combinatie van bodem, klimaat en de prachtige Sangiovese druif. Er werden regels opgesteld over 100% Sangiovese, de maximale opbrengst en de minimale rijptijd op houten vaten, en de DOCG Brunello di Montalcino was geboren. Het duurde niet lang voor de Amerikaanse investeerders geld roken en massaal Toscaanse bossen kapten om wijngaarden aan te leggen. Inmiddels telt het gebied rond de 260 producenten en is uitbreiding van het aantal hectaren wijngaarden stopgezet. Er mag niet langer worden bijgeplant, tenzij een andere wijngaard wordt teruggeschonken aan de natuur. 

Iedereen die wel eens een goed glas Brunello heeft gedronken weet waarom dit zo’n wereldberoemde wijn is. De beste voorbeelden zijn zowel stoer en krachtig als verfijnd en gedetailleerd. Gesteund door serieuze structuur, gezond fruit en aardse tonen die voor een bijna oneindige diepgang kunnen zorgen. Nobele, complete wijnen die alle boxen aantikken. Wijnen met een gigantisch bewaarpotentieel die inmiddels door de hele wereld begeerd worden. Uiteraard zijn en ook grote onderlinge verschillen. Zo maakt Giovanna van Col di Lamo stoere, doorleefde Brunello’s waar een soort natuurlijke oerkracht in schuilt. Mastrojanni heeft een meer genuanceerde, verfijnde stijl met heldere smaken. Scopetone heeft eerlijke, rechtdoorzee stijl Brunello met ruwe randjes waar een soort boeren zuiverheid uit spreekt. En Sesti maakt Brunello waar een moeilijk te beschrijven energie uit straalt. Kerngezonde wijn die haast in verbinding lijkt te staan met de complete cosmos, waarbij elke slok zich in je lichaam oplost alsof het daar altijd al hoorde. 

Enoteca Sprezzatura heeft een breed assortiment zelf geïmporteerde Brunello di Montalcino van verschillende kleinschalige kwaliteitsproducenten. Verken stap voor stap ons portfolio en kies je eigen favoriet.  

Filter

Verfijn je keuze

Brunello’s

Verfijn je keuze