Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino, kortweg Brunello is tegenwoordig een van de bekendste wijnen van Italië. Dat is zeker niet altijd zo geweest: Tot in de jaren ‘70 maakte men ook al wijn, maar die werd door de plaatselijke boeren dorpsbewoners opgedronken. Pas in de loop van de jaren ‘70 drong in het Toscaanse gebiedje het besef door dat ze gezegend waren met een ideale combinatie van bodem, klimaat en de prachtige Sangiovese druif. Er werden regels opgesteld over 100% Sangiovese, de maximale opbrengst en de minimale rijptijd op houten vaten, en de DOCG Brunello di Montalcino was geboren. Het duurde niet lang voor de Amerikaanse investeerders geld roken en massaal Toscaanse bossen kapten om wijngaarden aan te leggen. Inmiddels telt het gebied rond de 260 producenten en is uitbreiding van het aantal hectaren wijngaarden stopgezet. Er mag niet langer worden bijgeplant, tenzij een andere wijngaard wordt teruggeschonken aan de natuur. 

Onze producenten

Iedereen die wel eens een lekkere Brunello heeft gedronken weet waarom dit zo’n wereldberoemde wijn is. De beste voorbeelden zijn zowel stoer en krachtig als verfijnd en gedetailleerd. Nobele, complete wijnen die alle boxen aantikken: Bucket list wijn. Wijnen met een gigantisch bewaarpotentieel die inmiddels iedereen in de hele wereld wil hebben. Zo maakt Giovanna van Col di Lamo stoere, doorleefde Brunello’s waar een soort natuurlijke oerkracht in schuilt. Mastrojanni heeft een meer genuanceerde, verfijnde stijl. Scopetone heeft eerlijke, rechtdoorzee stijl Brunello met ruwe randjes waar een boeren zuiverheid uit spreekt. En Sesti maakt Brunello waar een moeilijk te beschrijven energie uit straalt. Kerngezonde wijn die haast in verbinding lijkt te staan met de complete cosmos. De Brunello van Terre Nere hebben net als Francesca Vallone zelf een dwarse stijl die laat zien waar deze belangrijke DOCG naar toe gaat.

Kijk ook nog even verder op de sites van de producenten zelf.
Col di Lamo
Mastrojanni 
Scopetone
Terre Nere

Enoteca Sprezzatura heeft een breed assortiment zelf geïmporteerde Brunello di Montalcino van verschillende kleinschalige kwaliteitsproducenten. Verken stap voor stap ons portfolio en kies je eigen favoriet.  

Brunello van Scopetone
Filter
Verfijn je keuze

Brunello

Verfijn je keuze