worst

Of je worst lust | De gedroogde worsten van Brandt & Levie

“Of je worst lust!” is een kreet die ik al jaren gebruik. Vroeger al, toen ik in de keuken werkte en meters verse worst stond te “proppen” voor het diner. Maar tegenwoordig ook nog, als ik een verse worst in de pan gooi of een gedroogde worst aansnijd. Nu is dit ook de kreet van Brandt&Levie worstmakers. Dit zijn drie jonge koks uit Nederland die misschien wel de lekkerste gedroogde, Italiaanse worsten ter wereld maken.

Mr Brandt pakt onze bestelling zelf in

Bezieling en kwaliteit

Ik stel alles in het werk om de beste Italiaanse wijnen te vinden. Dezelfde bezieling leg ik aan de dag bij het zoeken naar andere levensmiddelen van topkwaliteit. Koffie is onmisbaar in mijn dieet, maar ook gedroogde worst is een elementair onderdeel van mijn schijf van vijf. In Italië kom ik af en toe mooie, gedroogde worst tegen. Vaak gemaakt door een familielid van een wijnproducent, van hun eigen varkens. Deze worsten zijn onnavolgbaar in smaak en structuur. Ik neem altijd zoveel mogelijk hiervan mee naar huis. Sterker nog, zonder gedroogde worst kom ik na een Italiëreis het huis niet meer in. Een structureel probleem is echter dat deze worstjes binnen een mum van tijd weer op zijn. En dan blijft er een grote leegte over. In Nederland is het namelijk bijzonder lastig om goede, gedroogde worst te vinden.

Brandt & Levie worst makers

Dit probleem hadden de jongens van Brandt&Levie ook al gesignaleerd. Eigenlijk heten ze Brandt, Levie en Van Wersch. Ze vonden echter dat deze namencombinatie meer iets was voor een advocatenkantoor. Daarom heet het driemanschap nu Brandt&Levie. Ze liepen stage bij een traditionele, Toscaanse salumeria en bij Slow Food in Italië. Met de daar opgedane kennis besloten ze om traditionele, Italiaanse droge worst te maken. In Nederland! Van Lindenhoff in Baambrugge kregen ze een onderkomen en een droogruimte. Sinds september 2010 maken ze daar worst. 100 kilo per week, waar droog aan de haak 55 kilo van overblijft. Hun worsten zijn verkrijgbaar in allerlei smaken, waaronder de klassieke venkelworst (finocchione). Maar ook met rozemarijn, knoflook, lavendel en chili.

Ik hoef me gelukkig nooit meer zorgen te maken dat ik zonder gedroogde worst kom te zitten. Tegenwoordig haal ik ze gewoon in Nederland bij Brandt&Levie, gemaakt van blije scharrelvarkens. Zonder kunstmatige toevoegingen, en vooral heel erg lekker.

Laatste blogs