Winterse wijnen

Winterse wijnen

Richting de winter en de tijd die je dan aan tafel doorbrengt. Tenminste veel van mijn vrienden en familie. Ik sta meestal in de keuken. De keuken is voor mij de prettigste plek in huis. Ik heb veertien jaar in de keuken gestaan in verschillende restaurants. En thuis in de keuken staan werkt nu ontspannend voor me. Het bereiden van een gerecht of een menu voelt meer als meditatie dan als stress. Ik ben daar dan ook veel te vinden.

Een lekker glas inspireert. Mijn vrienden beginnen me te kennen. De wijn die in de woonkamer wordt geschonken of aan tafel wijkt soms wel eens af van ik in de keuken open heb staan. Ik heb het dan niet over kookwijn maar wijn voor tijdens het koken. Vaak komen mijn vrienden dan ook even poolshoogte nemen als hun glas leeg is om te kijken wat er in de keuken open staat.

Wat zijn nou typische wijnen om te schenken bij de diners in de winter? De dagen worden korter en kouder dus fris wit en licht rood maken plaats voor wijnen met meer kracht en rijkheid. Misschien denk je meteen aan Amarone, Brunello of Barolo. De grote rode wijnen van Italië, maar laten we eens verder kijken, Er zijn namelijk allerlei verborgen plekjes waar ze geweldige wijn maken die misschien net zo goed is, maar vriendelijker geprijsd.

Mijn eerste gedachte gaat uit naar Südtirol, in de zomer de plek voor licht rood gemaakt van Vernatsch, maar in de winter dient de Lagrein zich aan. Een druif die familie is van de Syrah en die volle sappige en krachtige wijnen geeft. In de riserva versie van sommige producenten vind je alles wat je in Amarone misschien wel eens mist. Scheelt toch al gauw 20 euro. In Toscane zijn er nog gebieden die de mensen gewoon vergeten lijken te zijn. In de buurt van Florence bijvoorbeeld ligt Carmignano een van de alleroudste DOCG gebieden van Italië. Nog immer piepklein en slechts een handvol producenten bottelt hier zijn eigen wijn. Het is een laaggelegen gebied dat krachtigere wijnen oplevert dan andere, meer beroemde gebieden in Italië. Kies dit jaar niet voor een Brunello, maar voor Carmignano. Niet alleen de prijs verrast, maar ook de kwaliteit. In onbekende gebieden moeten producenten altijd harder werken voor erkenning dan in gebieden met een grote reputatie.

Als je verder afzakt richting het zuiden zijn er grote wijnen te vinden gemaakt van de Aglianicodruif, ook wel de Nebbiolo van het zuiden genoemd, het ras waar ze in Piemonte Barolo en Barbaresco van maken. In Campania heet deze wijn Taurasi. Grootse gestructureerde wijn. Diep gekleurd, stoer, soms wat ruig, maar in de goede handen in staat tot waanzinnig ouderen en diepe doorleefde kwaliteit. In Basilicata maken ze er Aglianico del Vulture van.

Elena Fucci is de absolute koningin van deze regio met haar Titolo waarin ze deze stoere druif temt met haar meesterlijke vrouwelijke hand. Complexiteit en elegantie gaan hier perfect samen. En nog immer voor prijzen ruim onder de beroemde broers en zussen uit beroemdere denominaties. Verras jezelf dit jaar en ontdek de geheimen van Italië.

Pfannenstielhof | Lagrein/Lagrein riserva 
Fattoria Ambra | Carmignano / Carmignano riserva
Fratelli Urciuolo | Taurasi
Elena Fucci | Titolo

 

Laatste blogs