Wijnreis Noord-Italië Dag 1 | Tenuta Pederzana

Onlangs brachten we een bezoek aan het noorden van Italië. Een indrukwekkende reis waarbij we het genoegen hadden om een aantal fantastische wijnen te proeven en nieuwe producenten te ontmoeten. Blijf als liefhebber van Italiaanse wijn vooral verder lezen, dan vertellen we jou in de komende weken alles over de geweldige wijnhuizen die we hebben (her)ontdekt in Italië.

Dag1: Wijnhuis Tenuta Pederzana

Onze wijnreis door Noord-Italië beginnen we niet geheel in het noorden. Na aankomst in Milaan rijden we door naar de regio Emilia-Romagna. Op dag 1 brengen we namelijk een bezoek aan een – voor ons – nieuw wijnhuis Tenuta Pederzana. Een wijnhuis dat wordt geleid door wijnmaker Francesco Gibellini en zijn vrouw Laura.

We reden door het dal van de Po richting Modena en werden zoals wel vaker verrast door de ineens opduikende wijngaarden toen we de heuveltjes inreden. Het zijn de uitlopers van de Noordelijke Apennijnen. De wijngaarden liggen rondom het piepkleine domein, ze worden deels geherstructureerd door een aardverschuiving. Aan de “Via Cavalliera in Solignano” pal tegenover de plaatselijke kerk worden we welkom geheten door Laura en de blaffende familiehond, een waakhond van ongeveer dezelfde grootte als een twee-vaks wijnkist. De goedlachse Laura blijkt onwijs gastvrij en leid ons rond door de wijngaard en de kelders.

Tenuta Pederzana ligt in Emilia-Romagna, in het oosten van Midden-Italië. Het werd in 1984 opgericht door Carlo Tiberi en werd jarenlang geleid door zijn zoon Claudio en dochter Cristina. Ze produceren rode wijnen, met een focus op kwaliteitsvolle Lambrusco variëteiten.

Francesco Gibellini

Na de rondleiding door de kelders van het wijnhuis, worden we begeleid naar de proefkamer. Nog voordat Laura kan vertellen over de 9 verschillende lambrusco’s komt Francesco binnengelopen. Hoewel we de wijn al eens eerder in Amsterdam hadden geproefd, hadden we het gezicht achter de wijn nog niet ontmoet. Dit werd een eerste ontmoeting met onze allereerste lambrusco producent. Francesco Gibellini nam in 2012 het roer van Tenuta Pederzana over, nadat hij als oenoloog bij verschillende wijnhuizen in Italië had gewerkt. Francesco streeft ernaar om traditionele productiemethoden te behouden en tegelijkertijd moderne technologieën te gebruiken om niet alleen de kwaliteit van zijn wijnen, maar ook om de efficiëntie van het wijn maken te verbeteren.

Lambrusco

Lambrusco is een mousserende (frizzante) rode wijn geproduceerd in Italië met een geschiedenis die teruggaat tot in de tijd van de Romeinen. Van de meer dan 60 geïdentificeerde variëteiten van de Lambrusco-druif, worden zes variëteiten het meest gebruikt om de wijn te produceren. lambrusco Maestri, Lambrusco Marani, Lambrusco Montericco, Lambrusco Salamino en Lambrusco Sorbara. Deze wijn wordt voornamelijk gemaakt in de regio Emilia-Romagna.  De vier regio’s waar Lambrusco wordt gemaakt zijn: Modena, Parma, Reggio-Emilia en Mantua – waarvan de laatste zich in Lombardije bevindt.

Wijnen van Pederzana

Zelf praten ze hier liever niet over Lambrusco, het druivenras Lambrusco kent vele verschijningsvormen en de reputatie is vaak op zijn minst discutabel. Bij Pederzana praten ze dus liever over Grasparossa, het Lambrusco biotype waar zie hier mee werken. Grasparossa di Castelvetro om precies te zijn. Dit bio type is ontwikkeld door de oom van de wijnmaker met de locale universiteit. Ze maken een hele serie Grasparossa, het begint met een instapmodel die ze dit jaar voor het eerst hebben geproduceerd.

De wijnreizen door Italië stippelen we altijd zorgvuldig uit. Je wil in relatief korte tijd, zoveel mogelijk producenten bezoeken en nieuwe wijnen proeven. Als enige producent uit de regio en daarmee de enige proeverij van de dag was er genoeg tijd om de wijnen en het verhaal achter Tenuta Pederzana nog beter te leren kennen. Francesco weet duidelijk precies wat hij aan het doen is en welke richting hij met zijn wijnen heen wil. We waren in ieder geval stomverbaasd over de kwaliteit en drinkbaarheid van zijn wijnen. Lambrusco heeft vaak heel harde tannines die moeilijk te temmen zijn. Door de kleine opbrengsten en de kwaliteit van het fruit blijven deze prachtig in balans met het fruit en het sap.

Laatste blogs