Wijn en groenten

Op groenten wordt vaak neergekeken. Het lijkt of soms of veel mensen meer gericht zijn op het kippetje, de slavink, entrecote of de zalmmoot die op hun bord ligt dan de groenten die er naast liggen. De laatste tijd is er echter een steeds grotere interesse in groenten. Ze krijgen steeds meer aandacht er zijn zelfs restaurants die niet zozeer vegetarisch koken, maar het 80/20 principe hanteren. En waar de 80 dus staat voor het percentage groenten dat op het bord ligt. Bij ons in de winkel komen mensen vaak die vragen naar een wijn voor bij vlees of vis. Welk vlees of welke vis? Er is een groot verschil tussen een kalfsoester of een varkenswang, of tussen een kip en een entrecote. Maar daar stoppen we niet met vragen. Welke groenten komen erbij? Want ook hierdoor wordt de wijnadvies beïnvloed. Het verschil alleen al tussen een rauwe paprika of een geroosterde is enorm. Maar het kan nog boeiender worden om combinaties te maken met gerechten die alleen uit groenten bestaan. Dan grijpen wij vaak naar witte wijnen uit het midden van Italië omdat die vaker in de neus en mond gedomineerd worden groententonen. 

Bij het proeven van wijn deel ik wijnen in in smaak en geurtypen. Wijnen gemaakt van Sauvignon of Müller-Thurgau zijn bijvoorbeeld floraal en expressief, maar witte wijnen gemaakt van Vernaccia of Verdicchio vind ik vaak meer een groenten expressie hebben: groene paprika, verse doperwtjes, gestoofde prei, paddestoelen venkel etc. Voor mij zijn dat dan ook vaak de wijnen die heel goed gaan met de groenten waar ze naar ruiken. Dat was soms wat moeilijk uit te leggen, maar doordat groenten in de keuken veel meer aandacht krijgen lijkt het maken van deze combinaties ook wat meer uit de schaduw te treden. Combineer onze Vernaccia van Le Calcinaie bijvoorbeeld eens met geroosterde venkel, citroenzest (en eventueel bottarga). Of onze Verdiccio van Sabbionare met gestoofde artisjokken met sinaasappel en olijven. De Malvasia van Ronco dei Tassi is heerlijk met geroosterde pompoen, hazelnoten en bruine boter. Veel plezier in de keuken!

*Illustratie door Rosa de Weerd.

Laatste blogs