Wat wij mooi vinden; Sessantuna | Vorm met inhoud

Italië is een jong land. De stadstaten van de renaissance werden pas 150 jaar geleden samengevoegd in de natie die we nu kennen. Het kaleidoscopische karakter van Italië kennen we maar al te goed als wijnimporteur met specialisatie in dat land. Ontwerper Gaetano Pesce en interieurmerk Cassina brengen met het fantastische kunstproject Sassantuna een ode aan de veelzijdigheid van Italië.
Het is een tafel met de vorm van het land, die is geschikt uit 61 kleine tafels. 61 naar het jaar 1861, toen Italië ontstond. Elke tafel is op zich uniek in tekening en vorm. Zelfs de poten van de tafels zijn onafhankelijk draaibaar om de diversiteit en dynamiek van Italië aan te geven.
Op de echte “tafel van 61” staan duizenden druivensoorten. Vele daarvan worden (her)ontdekt in oude wijngaarden en ook wij zullen er nog een heleboel leren kennen. Die leerschool is voor ons zo belangrijk omdat ze laat zien waarom de druiven bij hun eigen gebied horen. En de wijnboeren en –boerinnen die dat het goed doorhebben zijn de beste van hun streek.
Dat zijn de wijnen die we graag naar Nederland laten komen om hier te laten zien dat er een rode draad door de verschillende gebieden van Italië loopt. De driehoek druivensoort, plek, producent is een eenheid.
Het hele project zal geveild worden en zo meteen uiteen vallen. Gaetano Pesce zegt ergens dat het voor hem een ideaal is om ooit alle tafels van Sassantuna weer samen op een plek te hebben. Ik droom verder en zou op elk nummer een wijn willen zien die zijn plek waard is.
We beginnen vast met invullen. 1; Barolo Monvigliero 2005 van Fratelli Allesandria. 58; Blauburgunder 2008 van Gottardi. 36; Taurasi 2005 van de Fratello Urciuolo. 18; Brunello di Montalcino 2005 van Podere San Giuseppe. 60; Collio Bianco 2008 van Edi Keber. 34; Titolo 2005 van Elena Fucci. 17; Carmignano Le Vigne Alte di Montalbiolo 2006 van Fattoria Ambra. 3; Lessona “Ommagio a Quintino Sella” 2004 van Tenuta Sella….
61 by Geatano Pesce

ONZE BESTSELLERS

Laatste blogs