Vinitaly 2014 | La Dolce Vita

4100 wijnproducenten uit heel Italië, 150.000 bezoekers waarvan 50.000 bijzonder goed geklede Italianen, 4 volle dagen begin april, 83 km stevig doorlopen, 221 geproefde wijnen, 6 fietsen, 48 zonuren en overdag gemiddeld 26 graden Celsius. Het was enerverend, overdonderend, best zwaar en veel. Maar het was ook genieten. Van de wijn, van de gastvrije en authentieke producenten, van het weer, van de modeshow om ons heen, van het fietsen door Verona, van de gezamenlijke etentjes en gewoon van elkaar. Een kleine week vol van ‘het zoete Italiaanse leven’.

De nieuwe jaargangen toonde zich in alle gevallen erg goed. Het mooie, elegante Toscaanse rood van Le Ragnaie, Stella (Montalcino), Monteraponi (Chianti Classico) en Ambra (Carmignano), het knerpende, frisse wit van bijvoorbeeld Picariello en Filadoro uit Campania, de wat rijkere lichting uit Friuli, het boerse, eerlijke rood uit de Langhe in Piemonte en de vriendelijke krachtpatser Titolo van Elena Fucci. Super mooi allemaal.

Wat nog het meest opviel was de topprestatie van Sudtirol / Alto Adige met het net gebottelde wit 2013. En daarbinnen waren we weer het meest enthousiast over Pacherhof, waar Andreas Huber ons aan het eind van iedere dag terug zag komen voor nog een klein slokje frisheid om het gehemelte schoon te spoelen. En dat zegt natuurlijk genoeg.

Natuurlijk kwamen we ook de nodige nieuwe mooie dingen tegen. Zo was daar bijvoorbeeld een sublieme Verdicchio dei Castelli di Jesi van La Marca di San Michele om ons Verdicchio aanbod te complementeren. Een zeer interessante, frisse, soepele nebbiolo uit Carema trok ook de aandacht. En we vielen een beetje van onze stoel bij de Frappato van Paolo Cali (Sicilië). Zelden hadden we zo’n uitgebalanceerde, niet te onstuimige Zuid-Italiaan ontmoet: fruitig, aromatisch en sappig.

Biologisch is onmiskenbaar een thema (maar dat was het al). We zagen ook veel aandacht voor zuiverheid en puurheid zonder dat het wordt uitgedrukt in een officiële biologische certificering. Mooi gemaakte, eerlijke wijnen, met respect voor terroir en druif. Geen gekke kunstjes of gezochte smaken. Wijn zoals wijn bedoeld is. En daar houden wij wel van bij Sprezzatura.Laatste blogs