Vier vragen aan Jouke de Bruin, sommelier en eigenaar van Restaurant Kok en de Bruin in Tricht

We willen altijd graag weten wat het hart van een sommelier sneller doet kloppen. Na de Sud Tirol avond in Tricht hadden we al een vermoeden, maar toch voelden we Jouke nog even aan de tand over zijn voorliefdes in de wijn en Südtirol in het bijzonder.

VW =  Verkerk Wijnimport

JdB = Jouke de Bruin

VW: Aan welke criteria moet een wijn op de wijnkaart van Kok en de Bruin voldoen?

JdB: Wijn met karakter, typiciteit. Geen commerciële wijn gemaakt door een flying winemaker, geen 36 maanden rijping op nieuwe barriques. Ik geef de voorkeur aan zuivere wijnen, met een persoonlijke voorkeur voor wijnen uit Duitsland, Oostenrijk en Noord-Italië.

VW: Onlangs koos je voor onze wijnen uit Südtirol. Hoe vond je de combinatie van deze wijnen bij het menu?

JdB: Tijdens de wijnspijsproeverij heb ik een tiental wijnen geproefd. Wauw, wat een wijngebied…stuk voor stuk loepzuivere wijnen. Mooi op het fruit gemaakt, geen nare invloeden van (te) dominante houtrijping. Bij het menu werd bij elk gerecht een tweetal wijnen geplaatst. In de meeste gevallen twee wijnen met grote verschillen om de contrasten op te zoeken. Goed gelukt!

VW: Hoe zou je de wijnportefeuille van Verkerk Wijnimport omschrijven?

JdB: De samenwerking is nog redelijk pril, maar de wijnen die ik heb geproefd zijn stuk voor stuk topproducten. Kleine domeinen, fanatieke wijnboeren, fanatieke importeur!

VW: Wat is jouw wijnfilosofie?

JdB: Voor onze wijnkaart werken we toch wel met gevestigde namen. Kleine domeinen met een goede reputatie. Bio(dynamisch) is een pré, maar géén must. Wijnen met karakter en typiciteit. Op de kaart staan wijnen tot een verkoopprijs van ongeveer 50 euro. Het wijnarrangement vullen we in met spannende wijnen uit onbekende gebieden van minder bekende huizen. Dit om onze gasten te verrassen met wijnen die ze niet snel zelf zouden bestellen.

Restaurant Kok en Bruin

Bij Kok en de Bruin koken ze licht en elegant. Her en der maken ze een uitstapje naar moderne kooktechnieken, maar die zijn nooit dominant aanwezig in de gerechten. Ook werkt Jouke graag met producten uit de Betuwe, waar zijn restaurant gevestigd is.

Restaurant Kok en de Bruin is lid van Les Jeunes restauranteurs

Laatste blogs