Veronika Pfeifer, De Wijnmaker Van Pfannestielhof, Kiest Haar Favorieten

Begin juni hebben we Weingut Pfannenstielhof uitgenodigd voor een horecaproeverij. Het wijngoed wordt al tientallen jaren geleid door Johannes Pfeiffer en zijn vrouw Margareth. Ondertussen werkt hun jongste dochter Veronika, de zevende generatie en tevens eerste vrouwelijke wijnmaker, hard om over een paar jaar het stokje volledig over te kunnen nemen.

 

In het laaggelegen deel van Südtirol, ten zuiden van Bolzano, bevindt zich Weingut Pfannenstielhof. Hier, in het Duitstalige deel van Italië, voelt de bevolking zich meer verbonden met Oostenrijk dan met de rest van Italië. Hier werkt wijnmaakster Veronika Pfeiffer samen met haar vader met uiterste precisie en respect in de wijngaard en kelder, en het wijngoed is al sinds jaar en dag biologisch gecertificeerd.

Jarenlang heeft Veronika de kans gehad om mee te kijken met Johannes Pfeiffer, die algemeen beschouwd wordt als de koning van de St. Magdalener.

Veronika maakt uitsluitend wijnen van de blauwe druivenrassen: vernatsch, lagrein en blauburgunder. Haar wijngaarden bevinden zich voornamelijk rondom het domein, laag in de vallei op zo’n 200 meter boven de zeespiegel. De Lagrein groeit in de alluviale bodem van de rivier de Eisack, wat betekent dat het sedimenten bevat die tijdens de reis van de bergen naar beneden zijn meegevoerd. Deze bodem is rijk aan mineralen, leisteen en kwarts, waardoor de Lagrein van Veronika zijn frisheid en mineraliteit krijgt.

De Vernatsch, het belangrijkste bestanddeel van de St. Magdalener, groeit op een andere bodem, afgezet door een klein riviertje. Hier bestaat de bodem voornamelijk uit klei en porfyr, een vulkanisch gesteente dat arm is maar vol zit met mineralen. Hierdoor krijgt de Magdalener zijn fruitige karakter en kracht.

De Blauburgunder staat in een wijngaard die hoger ligt, zo’n 500 meter boven de zeespiegel, en heeft meer een kalkbodem. Dit is essentieel, omdat het in het dal te warm is voor Blauburgunder. Zowel Vernatsch als Lagrein hebben veel warmte nodig om rijp te worden. Veronika’s wijngaarden zijn oud en vaak als pergola aangeplant, wat resulteert in lage opbrengsten en uiterst rijp fruit. Dit alles geeft haar wijnen veel body en fruitige aroma’s. Pfannenstielhof is St. Magdalener en lagrein in optima forma.

Veronika van Pfannenstielhof was begin juni persoonlijk aanwezig onze Enoteca. Sinds enkele jaren werkt ze samen met haar vader in de wijngaard en overzien zij samen het vinificatieproces in de kelder. Veronika, altijd goedlachs, fietste de Czaar Peterstraat in alsof ze het Amsterdamse verkeer al jarenlang had getrotseerd. De opgetogen wijnmaker stond te popelen om haar wijnen aan onze horeca partners te laten proeven.

Hoewel de lagrein rosé misschien niet modieus lichtgekleurd is, is het absoluut een geweldige wijn. Daarnaast is er de St. Magdalener, die perfect gekoeld gedronken kan worden tijdens de zomer en als het kleine broertje van de Pinot Noir wordt beschouwd. Beide Lagreins hebben een weelderige en krachtige smaak, met een afdronk die blijft nazinderen. Haar presentatie was indrukwekkend, om het zacht uit te drukken.

Tijdens de proeverij vroegen we Veronika Pfeiffer, de wijnmaakster van Pfannenstielhof uit Bolzano, om haar favoriete wijnen uit onze Enoteca te kiezen. Deze zes uitgelezen wijnen zijn nu samengesteld in een prachtige wijndoos en worden aangeboden tegen een aantrekkelijke korting. Ontdek de persoonlijke favorieten van Veronika Pfeiffer, de gepassioneerde wijnmaker van Pfannenstielhof.

De wijndoos van Veronika Pfeiffer

Laatste blogs