Toscanini Venticinque | Kookboek van het jaar

Het kookboek Venticinque, waarmee Caffè Toscanini in 2010 haar vijfentwintigjarig bestaan vierde, werd niet alleen verkozen tot beste kookboek van Nederland, maar ook tot het beste Italiaanse kookboek op aarde. Zowel eigen als wijs zijn blijkt een wereldcombinatie.

De samenwerking tussen Verkerk wijnimport en Caffè Toscanini gaat al jaren terug. We durven zelfs te zeggen dat we intiem bevriend zijn met de grande dame aan de Amsterdamse Lindengracht. En dit niet alleen omdat Gijs er sommelier was en Mattijs een tijd lang de keuken bestierde.

We delen natuurlijk de liefde voor Italië en hebben vaak ongelooflijk lekker gegeten bij de zaak van Maud, Jeannot en Leonardo. Toch is onze innigheid met Toscanini vooral het gevolg van een gezamenlijk geloof in het belang van eigenwijsheid.

Met eigenwijsheid bedoelen we niet dat ze bij Toscanini zonder omzien hun eigen gang gaan. Verkerks Gijs Thio schreef de bladzijden over de wijn voor Venticinque, en uit zijn verhaal blijkt het precies: het gaat om het zoeken, om het voortdurend blijven kijken, proeven en nadenken over hoe het beter kan.

In Toscanini staat alles ter discussie. Voortdurend zijn ze bezig om erachter te komen wat het beste werkt, welke aanpak en ingrediënten voor het lekkerste resultaat zorgen. Door zo te werken krijg je een zaak die tot aan haar knieën in de traditie kan staan, maar met een open blik blijft doorontwikkelen.

Toscanini is er met de prijs vandoor gegaan vanwege de prachtige fotografie en de goede recepten, maar vooral omdat ze altijd zowel eigen als wijs gebleven zijn. Onafhankelijk van de manier waarop anderen het doen, maar open voor alles wat ze konden verbeteren.

Deze maand is het Toscanini Venticinque bij ons te koop tegen een flinke korting €25,00 ipv €33,00Laatste blogs