Toscane: non solo rosso

Toscane, en misschien wel heel Italië, is vooral bekend vanwege zijn rode wijnen. Maar ook Toscane heeft natuurlijk voor de witte wijnliefhebber ook mooie wijnen te bieden. Vooral San Gimignano is bekend vanwege de inheemse Vernaccia druif. Dit stuk van Toscane was een oude zeebodem en de stokken staan in een kleinbodem vol met schelpen en andere fossielen. De vernaccia is zeer gevoelig voor de bodem waarop hij staat en dat is de reden dat je deze druif dan ook bijna nergens anders aantreft dan hier in dit specifieke terroir. Vernaccia geeft fris zure wijnen met vaak een lekker bittertje achterin. Lees verder

Wij werken met Simone Santini van Le Calcinaie. Ooit vanuit toeval de wijnwereld ingerold. Maar hij bleek veel talent te hebben en zijn wijnen werden al snel opgepikt. In 1986 plante hij zijn eerste vernacciawijngaard. Daarvan maakt hij zijn riserva Vigna ai Sassi (Wijngaard van de Stenen). Simone is voor ons het absolute ijkpunt voor vernaccia. Zijn wijnen hebben vaak wat voller fruit om de frisse zuren te balanceren. Hij rijpt zijn wijnen ook nog enige tijd op hun gist. Bij de riserva soms zelfs wel 2 jaar, waarna nog een jaar flesrijping volgt.

Naast de Vernaccia is ook de Trebbiano Toscane een inheems ras. Dit ras geniet een wat discutabele reputatie. Hij is ook wel bekend onder de franse naam Ugni blanc. Hij staat veel aangeplant in de cognac streek. Hier vinden ze hem niet veel meer geschikt dan te destilleren om er cognac van te maken. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Michele Briganti van Monteraponi heeft bijzonder oude stokken en zijn specifieke kloon heeft ook wat kleur in de schil. Hij maakte er een Vino Santo Oeil de Perdrix van. Een roze gekleurde vin santo. Nu gebruikt hij de Trebbiano om er een witte wijn van te maken. Deze maakt hij op dezelfde manier dat je rode wijn maakt, dus met de schillen deels mee gefermenteerd. Daarna wordt de wijn op barriques gerijpt. Dit geeft een bijzonder gestructureerde en ook weer gekleed witte wijn op. Michele zou Michele niet zijn als hij er niet een flinke prijskaart aan hangt. Witte wijn voor liefhebbers en spanning zoekers.

Laatste blogs