Toscane, een introductie

Toscane kent een rijke historie. Van oceaanbodem, tot bakermat van de renaissance en van een continue strijdtoneel. Eén om tot de beroemdste wijnregio’s van de wereld te behoren.

ETRUSKEN

Van de 9 tot de 3de eeuw voor Christus leefden de Etrusken in Toscane. Ze stonden sterk onder de invloed van de Griekse cultuur. De grote transportwegen werden door hun aangelegd, maar ook al aquaducten en riolering. Onder de Grieken stonden ze  vooral bekend om hun exorbitante leefstijl. Ze organiseerden vaak grote banketten waar veel wijn en eten genuttigd werd.  Ook werd er al veel wijn verbouwd en geëxporteerd naar onder andere Frankrijk. De vele amphoren die zijn gevonden zijn hiervan het bewijs. Na de derde eeuw voor Christus kwam het Romeinse Rijk op en daar werden de Etrusken, vrijwillig of niet, door opgeslokt.

ROMEINEN 

De Romeinen zijn altijd beroemd geweest om hun wijnbouw en er zijn vele geschriften te vinden over het verbouwen van wijn. Niet alleen schreven ze vanuit landbouwkundig perspectief over wijn, maar ook vanuit de wetenschap. Door de Romeinen kreeg de wijnbouw een sterke kwaliteitsimpuls. Ze hadden al een sterk ontwikkeld idee hoe wijn gemaakt moest worden en waar de beste kwaliteit vandaan kwam. Ook zorgden zij voor de verdere ontwikkeling van de infrastructuur die deze regio verder deed floreren.

RENAISSANCE

Toscane is ook lange tijd een plek van schermutselingen geweest tussen groepen die  vochten voor de Paus en zij die vochten voor het Romeinse rijk. Toscanen staan in de rest van Italie nog altijd bekend als hardnekkige ongelovigen en om hun godslasterende scheldwoorden. Na de val van het Romeinse Rijk werden de afzonderlijke steden sterker. Florence en Sienna waren sterke stadsstaten die in hun hoogtijdagen het financiële centrum van Europa vormden. Ook zij lagen regelmatig met elkaar in de clinch. De spierballen werden getoond door middel van meerdere kleinschalige veldslagen over en weer.

Dankzij de archieven van de zakenlieden die in deze steden handel dreven, weten we nu ook dat in de veertiende eeuw voor het eerst werd gesproken over wijnen uit Montalcino, Chianti en Montepulciano. Ook weten we dat er al in deze tijd grote hoeveelheden wijn geproduceerd werden en verhandeld. Dankzij deze sterke steden, de sterke zakelijke invloed en politieke ontwikkeling kon Toscane uiteindelijk uitgroeien tot het centrum van de schone kunsten. In de vijftiende eeuw begon hier, mede dankzij de Medici familie, de Renaissance. Uit deze stroming is een groot gedeelte van de cultuur van het huidige West Europa geboren. Dit alles werd uiteraard niet bereikt zonder een paar goede glazen wijn.

De landbouw in Toscane, die ook de productie van olijfolie en druiven besloeg, was van oudsher in handen van rijke families en landeigenaren die de helft van alle opbrengsten ontvingen als pacht. Maar eind negentiende, begin twintigste eeuw verdwenen veel van deze families en dus ook dit systeem. Het bleek steeds minder rendabel om wijn te verbouwen. Mede door de invloed van de twee wereldoorlogen raakte de streek in verval. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw krabbelde Toscane er weer bovenop. Rijke mensen van buitenaf kochten vakantiehuizen, waar ook wijngaarden bij hoorden. Vaak maakten ze wijn met een frisse blik. En op een manier die niet altijd voldeed aan wat normaal was voor die tijd in de DOC. Het kwaliteitsbeeld dat zij in hun hoofd hadden lag veel hoger dan wat gebruikelijk was.

In deze tijd ontstonden de Super Tuscans. Dit leidde er uiteindelijk toe dat veel van de DOC en DOCG regels volledig herzien werden. Deze wijnen genoten namelijk zo veel aanzien dat dat goed zou zijn voor de uitstraling van de DOC en DOCG’s. Dit was de tijd dat de mandfles (fiasco) met goedkope Chianti terrein begon te verliezen aan grote edele wijnen gemaakt van Sangiovese. De oude wijnen uit Toscane waren vaak nog blends van Sangiovese met andere lokale rode en witte druivenrassen. Na de herziening van de Denominaties, was dit grotendeels uit den boze en nu kon er ook wijn gemaakt worden van 100% Sangiovese of de toevoeging van internationale druivenrassen als Merlot en Cabernet Sauvignon. 

Laatste blogs