Toppers onder een tientje

deel 1: Luigi Boveri

Storie di Vigna | Azienda Luigi Boveri

We staan misschien vooral bekend om onze exclusieve niche selectie Italiaanse wijnen, maar er is meer. We hebben een ruime selectie wijnen onder de tien euro die in Italie ook wel vini quotidiani genoemd worden. Vrij vertaald: wijn voor elke dag, oftewel huiswijn. In de maand februari willen we elke week een paar van deze betaalbare toppers onder de aandacht brengen.

Vaak vinden we de betaalbare parels in de minder bekende gebieden van Italie. Dit zijn gebieden waar de boeren harder moeten werken dan elders maar minder geld vragen voor hun producten die wél van hoge kwaliteit zijn. Door de meet genomen zijn in deze minder bekende contreien de prijzen van de bodem een stuk lager en hoeft de wijn die de gaarden voortbrengt dus ook niet de hoofdprijs te kosten.

Neem bijvoorbeeld Luigi Boveri. Deze producent is mijn zijn familiebedrijf gevestigd in het minder bekende deel van Oostelijk Piemonte genaamd “Colli Tortonesi”. Oftewel: de heuvels rond Tortona. Verwacht hier geen Nebbiolo, de grote ster van Piemonte. Nee in dit eigenwijze stukje van Piemonte zijn het wat rood betreft de druiven Barbera, Croatina en Bonarda die de dienst uitmaken. Barbera voelt zich zelfs zeer thuis op deze klei/kalksteen en mergel bodems. De eenvoudigste Barbera die Boveri maakt is dan ook al van een opzienbarende kwaliteit. De kalk brengt een fijnzinnige kruidigheid in deze donkere en kruidige druif en klei in de bodem versterkt de fruitexpressie. Maar niet alleen de instapwijnen van Luigi zijn sterk, ook zijn hogere cuvees zijn schitterend. Van zijn oudste Barbera wijngaarden maakt Luigi Boveri een dijk van een Barbera met een concentratie en diepe donkere kracht die menig Amarone het nakijken geeft.

Wat witte druiven betreft zijn de heuvels van Tortona misschien nog wel bijzonderder. De autochtone druiven die hier aangeplant staan zijn volstrekt uniek en vind je niet of nauwelijks in andere regios: Timorasso en Cortese. Timorasso was bijna uitgestoven en is nog steeds zeer zeldzaam maar valt buiten de onderste prijscategorie. Daar gaan we in een andere maand uitgebreid over uitweiden. Cortese leent zich perfect voor het maken van frisse, slanke aperifiefwijnen met een zekere opgewekte pittigheid die zo typerend is voor deze druif. Om die reden kan de Terre del Prete van Boveri – gemaakt van 100% Cortese – het bijvoorbeeld uitstekend vinden met gerechten met een Aziatische inslag of gegrilde visjes.

Nieuw in ons assortiment is nu ook de Rosato Chiaretto van Boveri. Een kloeke rosé met flink wat kleur op de wangen en goede vulling. Rosé waar je een beetje je tanden in kan zetten met tonen van lekker zacht fruit en roze peper. En waar de bleke Franse rosé’s nog wel eens wat fragiel, dun en een typisch zomerdrankje kunnen zijn, houdt deze keurige instapper van Boveri zich ook buiten het zomerseizoen goed staande.

Bestel online of kom naar ons toe in de winkel,

Groeten
Mattijs, Aynsley, Jim en Martijn

Laatste blogs