Tenute Sella – l'altro nebbiolo

Nebbiolo is de beroemde druif die aan de basis staat van het deftige rood uit Barolo en Barbaresco. Er wordt echter ook elders in de Piemonte fantastische wijn van deze druif der druiven gemaakt. Bijvoorbeeld op de glooiende hellingen in ‘het hoge noorden’ van deze regio, slechts 50 km onder het Lago Maggiore. Hier floreert nebbiolo steeds beter, misschien wel omdat de klimaatzones in de wereld langzaam maar zeker opschuiven. De wijnen profiteren, ook in een warm jaar, van een opmerkelijke frisheid en gelaagdheid.

Tenute Sella is één van de founding fathers van dit wijngebied en misschien wel het oudste wijnbedrijf dat nog in handen van de originele familie is. Zo waren ze 300 jaar geleden de eerste die wijn gingen maken in wat tegenwoordig de DOC Lessona is. In de eeuwen daarna betrokken ze wijngaarden iets naar het oosten, waaraan ongeveer 30 jaar geleden de DOC Bramaterra werd toegekend. Binnen beide DOC’s maken ze dus wijn van vooral nebbiolo (die ter plekke spanna wordt genoemd), met een kleine toevoeging van vespolina en/of croatina.

Wijnmaker Paolo Benassi van Tenute Sella benadrukt keer op keer het verschil tussen Lessona enerzijds en Bramaterra anderzijds. In Lessona staan de wijnstokken op een oude zeebodem met overwegend zand en steengruis. In Bramaterra overheerst porfier gesteente, gestold lava en magma. De verschillen tussen beide DOC’s zijn, afhankelijk van het oogstjaar, meer of minder evident. In het algemeen geldt dat Bramattera wijnen wat pittiger en kruidiger zijn en die uit Lessona wat gevulder en rijker.

Tenute Sella voelt zich verantwoordelijk voor wat je noordelijke nebbiolo wijnen kan noemen. Van Carema, aan het uiteinde van het Aostadal tot aan de oostelijker gelegen DOC’s rondom de rivier de Sesia (waaronder Lessona en Bramaterra) is de familie Sella de uitdaging aangegaan om verwaarloosde wijngaarden te revitaliseren en klaar te stomen voor 100% nebbiolo wijnen. In de zoektocht naar de beste snoeistrategie en meest optimale bladdichtheid voor nebbiolo ‘in de kou’, wordt sinds kort nauw samengewerkt met de Universiteit van Bologna.

Wij zijn blij met ons jaarlijkse contingent wijnen van Tenuta Sella. Bescheiden maar toch voldoende aantallen om ook in Nederland de liefhebber blij te maken. De volgende wijnen zijn beschikbaar: Lessona 2009, de cru Lessona San Sebastiono allo Zoppo 2006/2007, de speciaal geselecteerde Omaggio a Quintino Sella 2005/2006 en de Bramaterra I Porfidi 2005/2007.

Laatste blogs