Taurasi Revisited – Smokey Bandit

Het was een mooie voorjaarsdag drie jaar geleden. We bevonden ons in Campania, de Zuid-Italiaanse regio met Napels als de bekendste stad en we hernieuwden onze kennismaking met Taurasi. Taurasi is een wijngebied op ongeveer 400 meter hoogte in het binnenland van Campania. Er wordt alleen rode wijn gemaakt, hoofdzakelijk van de aglianico druif. Ooit, in de jaren negentig van de vorige eeuw, kenden we Taurasi van de enige producent die zijn wijn exporteerde, Mastroberardino. En reeds toen waren we onder de indruk van het gebied en van de wijn, een vulkanische ‘smokey bandit’. 

Mastroberardino had succes met zijn export en Taurasi veroverde langzaam maar zeker de wijnwereld. De wijn en zijn druif werden vijfentwintig jaar geleden door wijnschrijvers gezien als een regelrechte vondst. Een directe concurrent van de koning en keizer van wijnland Italië, Brunello di Montalcino en Barolo. Vooral de verwantschap met Barolo valt iedere keer weer op. Dat zal iets te maken hebben met de veronderstelde familieband tussen aglianico en nebbiolo (de Barolo druif), maar er is ook een minder grijpbare overeenkomst. Zo combineren beide wijnen een bijna onpeilbare kracht met een ongelofelijke fijnzinnigheid.  

Inmiddels zijn er in Taurasi bijna 300 (!) geregistreerde producenten. Uiteraard niet allemaal even goed, maar de meesten zijn zeker de moeite van het proberen waard. Dat merken we iedere keer wanneer we in het gebied op ontdekkingstocht zijn. Zoals in dat voorjaar van 2015. De prijs ligt in Nederland meestal tussen de 25 en 30 Euro. En daar heb je dan een rode topwijn voor, die ieder jaar beter lijkt te worden.

Kijk hier voor onze wijnen van de aglianico druif.

 

 

Laatste blogs